загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перша усмішка весни: з якої квітки виробляли блакитну фарбу і як насправді виглядає підсніжник

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ще не зійшов сніг, а вони вже квітнуть. Майже всі дикорослі березневі квіти ми звикли називати підсніжниками, пише газета "Експрес". Але ж вони різні! І що ж таке насправді підсніжник?   

— Підсніжник — це квітка молочного кольору з вузьким бутоном, її ще називають сніговим дзвіночком, — пояснила Олена Баклюкова, фітодизайнер. — Це багаторічна цибулинна рослина, що росте переважно в листяних лісах та чагарниках у Карпатах.  

Поруч із підсніжником на лісових галявинах можна часто зустріти зовні схожий на нього білоцвіт весняний. Цю квітку в народі називають скороспілкою весняною, лісовим нарцисом. Від підсніжника відрізняється жовтими цяточками на пелюстках. Головне призначення цих плям — показувати комахам-запилювачам шлях до нектару. Навіть дивно, як ця квітка ще виживає, адже через браконьєрів вона опинилася під загрозою зникнення, занесена до Червоної книги України. Існує також вітряниця (біла квітка з п'ятьма пелюстками), якою навесні всіяні наші парки, анемона дібровна.
— А як правильно називається синій підсніжник?  

— Дикий крокус. У народі його частіше називають брандушкою. Територія розповсюдження — Карпати та Поділля (Тернопільська, Хмельницька і частково Вінницька області). На жаль, і він - жертва браконьєрів.   Синій колір також має проліска дволиста. Барвник, що міститься в її пелюстках, настільки інтенсивний, що з квіток колись виробляли блакитну фарбу. Щоправда, синіх пролісок у природі все менше, і вони теж занесені до Червоної книги.

Бузково-синіми бувають і примули (від латинської primus — перший) — квітки роду первоцвітових. Вони мають п'ять пелюстків правильної форми, бувають різних кольорів: білі, жовті, рожеві, бузкові.  

— Чому підсніжників стає менше з кожним роком?  

— Усі первоцвіти, на жаль, в Україні по-хижацьки винищують, — каже Валентина Мінарченко, докторка біологічних наук, фахівець з лікарських рослин. — Та рослини потерпають не лише від браконьєрів, а й від змiн природних ритмів, чергувань потепління і морозів. Цим квітам потрiбно бiльше тепла, ніж є тепер. На жаль, цибулиннi рослини, серед яких підсніжники, якщо замерзнуть, то зможуть вiдродитися хiба наступної весни.  

— Їх зривають лише заради букетів? Чи є у цих квітів лікувальні властивості?  

— У класичному підсніжнику (білий дзвіночок) міститься цінний алкалоїд галантамін. Ця речовина у вигляді гіркого білого порошку входить до переліку життєво необхідних лікарських препаратів для людей, що потерпають від порушення мозкового кровообігу, прогресивної м'язової дистрофії, рухових і чутливих порушень. За деякими дослідженнями, він запобігає розвиткові онкопухлин.   Анемону дiбровну в давнину застосовували як болезаспокiйливий та антиспазматичний засіб.  

Джерело:
До списку новин