загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Канадський пенсіонер відреставрував старезні цимбали

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вийшовши на пенсію, житель канадського містечка St. Paul Рассел Пазюк вирішив більше часу приділяти свої музичній пристрасті, одночасно зберігаючи частину своєї української спадщини.

"Я дійсно не знав, що я буду робити. А тоді подумав: "Чому б не відремонтувати цимбали", - згадує Рассел.

Цимбали досить специфічний інструмент навіть для того, щоб просто навчитись на них грати, не говорячи вже про те, щоб реставрувати їх.

"Цей інструмент, ймовірно, був завезений у Канаду на рубежі століть, коли з України прибули перші поселенці", - каже він. - "Я хотів зберегти трохи нашої української спадщини. Хотів би зберегти нашу музику". 

Рассел жаліється, що давно не чув музику, яку грали на таких іструментах ще у 30, 40 або 50-тих роках. 

"Я, звичайно, не зможу заграти рок-н-рол на цих цимбалах", - жартує Рассел.

Тим не менш канадець вже витратив чимало коштів і часу на налаштування струн, і радіє, що мав невелику інструкцію, коли розпочинав ремонт.

"Це було досить складно", - пояснює він. - "Хоча я володію цим інструментом і вмію грати на ньому, не достатньо просто відновити його зовнішній вигляд. Цимбали мають бути міцними, вони мають створювати чистий звук і просто гарно виглядати. Всі елементи мають бути встановлені дуже точно, буквально по градусах, які необхідні для налаштування. Ви не налаштуєте цимбали, якщо не врахуєте правильних кутів. Для мене це була найбільша проблема. Довелось змайстувати достатньо міцну рамку, щоб витримати потрібний тиск".

Свій перший музичний досвід Рассел Пазюк отримав коли йому не було ще й десяти років. Його талант розгледів вчитель школи, яку хлопчина відвідував. Рассел почав часто залишатись після уроків, щоб грати на дульсінері. Згодом почав виступати на весіллях та вечірках, а там освоїв й інші інструменти - гітару, бас і скрипку.

Тепер музичний майстер хоче зробити відеозапис і можливо випустить DVD, де будуть детальні інструкції щодо реставрації цимбал. Хоча, як і раніше, він воліє більше грати, ніж ремонтувати інструменти.

"Граю від серця, і хочу продовжувати грати", - сказав він. - "Граю так, як відчуваю. Для мене це і є музика".

Історія та фото Чірана Томпсона з "St. Paul Journal"

Джерело:
До списку новин