загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бережіть простату змолоду, турбуйтеся про неї на схилі літ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Простатит – це запалення передміхурової залози, яке найчастіше вражає чоловіків репродуктивного віку, нерідко спричиняючи безліч хвороб.

Як розпізнати початок захворювання і запобігти ускладненням - у розмові з професором Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами доктором меднаук Миколою БОЙКОМ.

БІЛЬ — СИГНАЛ ПРО ДОПОМОГУ

- Так, на простатит хворіють молоді люди віком 25-50 років, - каже Микола Іванович, - коли передміхурова залоза працює активно, секреція функціонує на повну силу. Зазвичай хвороба розвивається непомітно, набуваючи хронічного характеру, і якщо вчасно не звернутися до лікаря, може значно ускладнитися. Саме біль у ділянці статевих органів, промежини, який віддає в яєчка, в статевий член, у стегна, хребці, професор Микола Бойко називає однією з головних ознак простатиту. Біль може бути постійним тягнучим, а буває раптовим і гострим. Може бути відчуття дискомфорту в статевих органах. Ще одна ознака хвороби — дизуричні явища: раптова потреба в сечовипусканні, яку не можна стримати, або сеча виходить малими порціями, з’являються часті позиви до випорожнення. Під час сечовипускання з’являються біль, різі. Симптом, який водночас є й ускладненням простатиту,- це передчасне сім’явиверження, значне скорочення тривалості статевого акту тощо. Це своєю чергою призводить до порушення психоемоційного стану, чоловік уникає інтимних стосунків, бо боїться, що в нього «нічого не вийде», що в нього «не все гаразд зі статевою сферою». У чоловіків, хворих на простатит, також спостерігається порушення спермограми, розвитку сперматозоїдів (вони втрачають швидкість, не досягають яйцеклітини і не запліднюють її) — усе це загрожує безпліддям.

СТРЕС МИНАЄ – СПАЗМ НЕ ВІДПУСКАЄ

Спричинити простатит можуть переохолодження, застуда, зараження інфекцією від партнера під час статевого акту, інфекція сечовивідних шляхів, пієлонефрит та сечокам’яна хвороба. Як зазначив Микола Іванович, простатит нерідко виникає в чоловіків, які мають звичку, інколи через обставини, наприклад на роботі, стримувати сечовипускання, що призводить до накопичення і застою сечі, до виникнення запальних процесів сечостатевої ділянки. Крім того, спричинити запалення передміхурової залози може й нерегулярне заняття фізичними вправами, неповноцінне статеве життя, що також призводить до застою сперми і, відповідно, до різних запалень статевої сфери. Не останнє місце серед причин захворювання належить недотримання особистої гігієни, що призводить до накопичення бруду під крайньою плоттю. Тож обов’язково змалечку, переконаний Микола Бойко, потрібно проводити в цьому напрямку профілактичну роботу з хлопчиками. У деяких країнах, і в США зокрема, за словами андролога, хлопчикам практикують обрізання крайньої плоті, аби не накопичувалася інфекція. Але, це не розв’язує проблему, насамперед увагу потрібно звернути на дотримання особистої гігієни. Окрім того, існує гіпотеза, згідно з якою підвищення тонусу симпатичної нервової системи, яке відбувається і під час стресу, призводить до підвищення тиску сечі в уретрі. Це призводить до закидання сечі, її компонентів, можливо, бактерій до проток залоз простати, спричиняючи асептичне або бактеріальне запалення.

НЕ ДОПУСКАЙТЕ ЗАСТОЮ СЕЧІ, ЇЖТЕ НАСІННЯ Й ВІДМОВТЕСЯ ВІД ПИВА

Аби зберегти передміхурову залозу здоровою, за словами професора Миколи Бойка, потрібно зовсім небагато. Наприклад, він радить взяти за звичку займатися фізкультурою (хоча б на рівні шкільної ранкової зарядки), загартовуватися, водночас не змерзати. І обов’язково дотримуватися особистої гігієни. Не допускати застою сечі і сперми, при цьому вести розбірливе статеве життя, щоб уникнути можливого інфікування від партнера. Крім того, Микола Іванович радить звернути увагу на харчування, звичайно, більше вживати овочів і фруктів, обов’язково ввести до раціону волоські горіхи, часник, цибулю, бджолині обніжки з медом, насіння гарбуза. Не варто захоплюватися спиртними напоями, особливо слабоалкогольними. Дуже шкодить ниркам і передміхуровій залозі пиво, від якого потрібно якщо не відмовитися зовсім, то хоч зменшити вживання до мінімуму. Також Микола Бойко радить усім чоловікам брати приклад з жінок і так, як ті відвідують гінеколога, регулярно раз на півроку звертатися до уролога, андролога чи сексопатолога, аби не було запізно.

На той випадок, якщо почав турбувати біль і з’явився дискомфорт у ділянці передміхурової залози, а до лікаря найближчим часом не потрапити, - Микола Бойко дав кілька порад, якими можна скористатися на перших порах. Зменшити біль допоможуть теплі ванни з температурою води до 40 градусів, добре додати настій ромашки, розчин марганцівки (аби вода набула блідо-рожевого кольору), соди. Якщо в сільській місцевості ванни немає, можна скористатися глибоким тазиком чи мискою – головне, аби можна було сісти в ємність так, щоб вода покрила низ живота. За переохолодження корисно вигрівати ділянку передміхурової залози, прикладаючи сухе тепло. В аптечній мережі можна придбати фітопрепарат від простатиту на основі осики, золотарника і кропиви. Можна скористатися ректальними свічками з ромашкою, гарний ефект дає застосування спеціальних свічок з екстрактом передміхурової залози великої рогатої худоби. Але обов’язково треба звернутися до лікаря, аби переконатися, що в передміхуровій залозі немає інфекції, і не допустити абсцесу. Зазвичай гострий простатит потребує і радикальних засобів лікування. Тут уже не обійтися ванночками чи компресами, підтягується більш «потужна артилерія»: антибіотикотерапія, інколи є невідворотним хірургічне втручання.

Любов Польова-Саханда

 

Джерело:
До списку новин