загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обережно, господарі собак! Як притягти до відповідальності власників тварин?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Неправильне виховання й умисне нацьковування собак на інших тварин або людей стають причинами того, що домашні собаки перетворюються в справжніх монстрів. Найбільш поширені наслідки нападів – ампутація пальців, утворення рубців і нервові потрясіння. Юристи кажуть, що можливість довести факт нападу існує, але тільки в тому випадку, якщо потерпілий матиме відповідні докази заподіяння шкоди. Що робити, якщо на вас напала чийсь собака?

ФАКТ. У 2017 році в Києві від укусів собак постраждало близько 3 тисяч чоловік. І більшість з цих тварин були бездомними – за ними «доглядали» власники. Але той, на кого хоч раз нападала собака, знає, як важко потім довести вину господаря, який вигулював вівчарку без повідка або пітбуля без намордника.

УКУСИВ СОБАКА – ЩО РОБИТИ? Безпосередньо після нападу собаки необхідно зафіксувати даний факт, звернувшись до лікарні. Там вам повинні надати медичну допомогу, а також видати довідку, в якій буде зафіксовано факт нападу тварини.

Крім того, в медичному закладі можна провести експертизу й отримати листок непрацездатності, якщо нападом собаки були нанесені істотні тілесні ушкодження.

Отримавши медичну допомогу та довідку, потерпілий має право заявити про факт нападу в поліцію. Таке звернення можна оформити як у формі письмової заяви, так і усно –  телефоном.

Прибувши на місце події, поліцейський повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення (якщо власник вигулював собаку в заборонених місцях або без повідка або намордника). Такий протокол є достатньою підставою для того, щоб залучити власника тварини до адміністративної відповідальності.

ЯК ВИЗНАЧИТИ РІВЕНЬ ТЯЖКОСТІ ТІЛЕСНИХ УШКОДЖЕНЬ? За результатами звернення до правоохоронних органів слідчий може винести постанову про призначення експертизи ступеня тяжкості тілесних ушкоджень.

Ступінь тяжкості встановлюється судмедекспертом. Він проводить обстеження, в результаті якого складається висновок про характер пошкоджень, їх локалізації, вигляд знаряддя (або засоби), якими могли бути викликані ушкодження (зуби тварини в даному випадку), механізм виникнення пошкодження, давність заподіяння ушкоджень і їх ступінь тяжкості.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВЛАСНИКА СОБАКИ. У разі порушення правил утримання собак і (або) у разі заподіяння тваринами негативних наслідків, їх власники можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної та цивільної відповідальності.

Згідно з чинним в Україні законодавством, собака є об’єктом права власності і тому власник повинен нести за неї всю тяжкість відповідальності.

У разі порушення правил, якими забороняється вигул собак без повідків, намордників та в невстановлених для вигулу місцях, власники будуть нести адміністративну відповідальність за ст. 154 КУпАП, яка передбачає накладення штрафу або конфіскацію тварини в разі заподіяння шкоди здоров’ю або майну людей. Правда, штраф у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 51-85 гривень, навряд чи когось налякає.

У разі, якщо потерпілому в результаті бездіяльності господаря собаки були нанесені середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження, то господар собаки може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 128 КК України, яка передбачає громадські роботи на строк від 150 до 240 годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років.

Якщо в результаті нападу собаки було завдано збитків майну чи здоров’ю потерпілого, або йому були нанесені відповідні немайнові втрати, він має право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, передбаченого ст. 1166-1167 КК України. При цьому, якщо собака є джерелом підвищеної небезпеки, то право на відшкодування збитків виникає незалежно від наявності вини її власника.

ЯК ДОВЕСТИ ПРОВИНУ «СОБАКОВОДА» В СУДІ? Однією з найскладніших проблем, що виникають у постраждалих у таких справах, є доведення факту, що власником собаки є відповідна особа. Для цього необхідно витребувати в органу, який здійснює реєстрацію тварин, дані про собаку і її власника. У разі, якщо власник не зареєстрував свою тварину, доказами стануть покази свідків або відповідні фото- та відеоматеріали.

Крім того, факт нападу можна довести постановою про адміністративне правопорушення або вироком суду. Якщо собака відноситься до категорії службових або бійцівських – вона є джерелом підвищеної небезпеки. Тому шкода, заподіяна таким собакою, відшкодовується незалежно від вини власника.

Крім того, доказом можуть стати рахунки і чеки з аптек у разі придбання ліків, рахунки з медичних установ у разі надання платних медичних процедур.

При відшкодуванні моральної шкоди потерпілому необхідно надати суду докази, що підтверджують моральне страждання потерпілого і порушення його нормальних умов життя. При цьому в суді обов’язково необхідно обґрунтувати, чим саме керувався потерпілий при визначенні розміру заподіяної шкоди і в чому конкретно полягає протиправна бездіяльність власника тварини.

 

Джерело:
До списку новин