загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Міністерство щастя: як зробити щастя національної метою

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Економічне благополуччя є лише одним з факторів, що впливають на щастя людей. У світовому рейтингу індексу щастя перші місця займають далеко не найбагатші країни.

ФАКТ. В середині березня 2018 року було презентовано Всесвітню доповідь про щастя. Дослідники оцінювали «рівень щастя» жителів 156 країн. Десятка найщасливіших країн не змінюється вже другий рік. Перше місце займає Фінляндія. За нею йдуть Норвегія, Данія, Ісландія, Швейцарія. Невеликі спокійні держави, про які рідко можна почути в новинах у поганому ключі. Україна в цьому рейтингу займає 138 місце зі 156 можливих. Після нас – Афганістан, Сирія, Зімбабве й Ангола.

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ ЩАСТЯ?Всесвітній індекс щастя складають на основі шести показників: ВВП на душу населення, тривалість життя, соціальна підтримка, особиста свобода, довіра і щедрість.

Автори дослідження підкреслили, що «рівень щастя» може змінюватися в залежності від суспільства, в яке потрапляє людина. А рівень щастя самого суспільства залежить від їх традицій і менталітету. Так, наприклад, країни Латинської Америки, незважаючи на бідність, знаходяться досить високо в рейтингу щасливих країн завдяки душевності жителів регіону, їх відношенню до сім’ї. У той же час багата і розвинена Японія займає лише 54 місце. Професор поведінкової економіки Таль Шавіт вважає, що «рівень щастя» у багатьох країнах залежить від сімейності і «єднання» суспільства.

НАВІЩО ВИМІРЮВАТИ ЩАСТЯ? Як відомо, робота, що приносить задоволення, буде цінуватися людиною більше, ніж ненависна робота, що приносить хороші гроші. Безумовно, частина віддасть перевагу роботі з великим доходом, але чи будуть вони щасливі? Так само і з народом. Розвинені країни давно зрозуміли, що щасливе населення може бути набагато ефективніше для розвитку і зростання країни, ніж втомлений і заляканий народ. Перший звіт про світове щастя був представлений на початку 2010-х років. Тоді в Генасамблеї ООН запропонували країнам використовувати показники рівня щастя їх народів для формування державної політики.

МІНІСТЕРСТВО ЩАСТЯ. У Королівстві Бутан, яке знаходиться в Південній Азії, існує справжнє Міністерство щастя, а щастя населення поставлено на чільне місце національної політики. Звичний для всіх країн економічний показник ВВП в Бутані замінений на більш підходящий – «валове національне щастя». Більш того, прагнення до щастя кожного громадянина навіть закріплено в Конституції держави. Утім, в міжнародних рейтингах Бутан не займає високих місць, зате при перепису населення більше 90% жителів відповіли, що вони «дуже щасливі» або просто «щасливі».

ЩАСТЯ ПОНАД УСЕ. Проблема національного щастя в останні роки стала загальносвітовою. Україна поки не замислюється про своє міністерство, однак перші правильні кроки в цьому напрямку робить.

Так, нещодавно в Кабміні затвердили план дій з консолідації суспільства і зміцнення національної єдності. А це один з факторів, який впливає на загальне щастя. У планах уряду – висвітлювати в ЗМІ теми, спрямовані на зміцнення національної єдності, популяризувати історію часів українських визвольних змагань, підтримувати українське кіновиробництво і громадянську освіту.

ПІГУЛКИ ВІД НЕЩАСТЯ. Однак основні чинники, що заважають українцям бути щасливими, це, безумовно, бідність і війна. Суспільство в Україні розділене за соціальним та економічним становищем, коли одні можуть дозволити собі все, а інші – ледве зводять кінці з кінцями. Вирішувати цю проблему потрібно державі, і процес цей не швидкий.

Утім, в Україні існують й інші проблеми. Наприклад, люди старшого віку втратили відчуття своєї потрібності. Багато хто відчуває, що їх цінності більше нічого не варті.

За словами професора Шавіта, при збільшенні тривалості життя держави повинні турбуватися питанням, чим зайняти 70-80-річних громадян. Люди, котрі відправилися на пенсію, повинні продовжувати жити повним життям і відчувати, що вони важливі і корисні для суспільства. Наприклад, в Британії існують структуровані системи волонтерської роботи для літніх людей.

Дозвілля необхідне не тільки літнім людям. Популяризація активного відпочинку, створення необхідної інфраструктури для дітей та молоді – усе це піддається реалізації і в силах держави. Було б бажання зробити українців щасливими.

 

Джерело:
До списку новин