загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Журналісти розповіли, як колектори вибивають з людей гроші і погрожують боржникам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За законом, повертати борги має Державна виконавча служба після рішення суду.

Боржники називають це рекетом, банки - пошуком справедливості, хоча правда, як завжди, десь посередині. Скільки ж коштує найняти "рекетирів у законі" і як їм протидіяти?

"Курс валют шалений, все дорожчає і з грошима в простих українців дедалі гірше. На допомогу приходять кредити, позики, розстрочки… Нажаль, нерідко слідом ідуть колектори. Вже тиждень киянка Олександра та її рідні бояться виходити з дому. Після одного дзвінка її спокійне життя перетворилося на справжнє пекло", - йдеться в сюжеті.

Таких, як Олександра в Україні дедалі більше. За оцінкою експертів, за минулий рік в позику приватні та корпоративні клієнти взяли близько трильйона гривень, і це тільки в офіційних установах. А скільки заборгували один одному - важко уявити.

За законом, повертати борги має Державна виконавча служба після рішення суду. Але до суду найчастіше не доходить: борги вибивають колектори. "Фактично це юристи або не юристи, які здійснюють діяльність щодо стягнення боргів, але в позасудовому порядку і без надання їм від держави делегованих функцій примусу", - говорить директор департаменту Виконавчої служби Олексій Воробйов.

Фактично, мова йде про позасудові розправи. Втім це не спиняє колекторів, їх все більше і вони все частіше діють проти всіх правил.

"В Україні статус колекторів юридично не визначений, спеціального закону немає", - каже юрист Дмитро Головко.

Окрім фінансової плати за їх послуги колектори зазвичай претендують ще на 10-30% вибитої з боржника суми.

Але жертвами нерідко стають люди, які нікому нічого не винні. Наприклад киянка Олександра: їй та її доньці погрожують і знущаються за кредит, який взяв її дядько, з яким вона давно не спілкується. Вона не підписувала жодних документів і не підтверджувала його особу під час оформлення кредиту.

Утім, це мало цікавить колекторів, для них головне - "вибити гроші будь якою ціною".

При цьому, говорити офіційно про свій нелегальний бізнес колектори не наважуються.

А поки прості українці воюють з колекторами, ті й надалі залишаються поза законом. Беззаконня колекторів влада ніби-то не помічає.

 

Джерело:
До списку новин