загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які ліки від застуди можуть спровокувати інсульт?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли мова йде про ліки, часто на думку спадає фраза «Одне лікують, інше – калічать». У випадку з комплексними препаратами від грипу і застуди – це справжня істина. Виявляється, такі ліки зовсім не є безпечними, а в деяких країнах взагалі заборонені.

ФАКТ. При перших симптомах грипу або застуди звичні до самолікування українці біжать в аптеку і просять там «що-небудь таке, щоб допомогло тут і зараз, і від усього відразу». Найчастіше це препарати, у назві яких використовуються частки «колд» і «флю». У перекладі з англійської вони позначають застуду і грип відповідно. Ці препарати прийшли до нас з Європи на початку 1990-х років, коли звалилася не тільки залізна, але і фармацевтична «завіса».

Комплексні ліки від застуди містять зазвичай не менше 2-3 компонентів. Один з них – фенілефрин, близький за дією до адреналіну. Його завжди вказують в складі.

ТАБЛЕТКИ ПІД ЗАБОРОНОЮ.Більшість подібних препаратів містили ФПА (фенілпропаноамін) і псевдоефедрин: ці компоненти додавали в ліки, щоб «відкрити» ніс при нежиті. Паралельно вони ще й працювали як допінг, надаючи хворому енергії.

Але у 2000 році Управління з продуктів і ліків США опублікувало дані, згідно з якими ці ліки підвищують ризик геморагічного інсульту, тобто крововиливи в мозок. Було проведено додаткове дослідження, і виявилося, що у здорових людей у ​​віці від 18 до 49 років, які приймають препарати з ФПА при застуді, ризик крововиливу зростає на 23%. А для людей більш старшого віку прийом ліків з ПФА ще небезпечніший.

Крім того, в усьому світі подібні препарати використовували при лікуванні ожиріння, щоб вони допомагали забути про голод. Щоб така «дієта» досягла результату, приймати ліки доводилося досить довго, а ризик інсультів при цьому зростав у 16 разів.

Тоді в США всі препарати з ФПА заборонили продавати без рецепта. Заодно під заборону потрапили і ліки з псевдоефедрином, з яких виготовляли наркотики.

МАЙЖЕ НЕ НЕБЕЗПЕЧНИЙ? Оскільки лікарі такі ліки майже ніколи не виписують, вони практично зникли. З усіх препаратів з компонентами, що діють подібно адреналіну, до наших днів «дожили» лише ліки з фенілефрину, оскільки його порахували менш небезпечним.

Але і у «безпечного» фенілефрину є практично усі ефекти, через які заборонили ФПА і псевдоефедрин. Він теж підвищує тиск і працює як допінг: викликає збудливість, безсоння, нервозність, порушення ритму серця. Крім того, побічними ефектами препарату можуть бути затримка сечі і порушення різкості зору.

Були випадки, коли ліки від грипу з фенілефрину викликали крововилив у мозок, наприклад, у гіпертоніків. Але ніхто не звертає на це увагу, адже препарати містять його, офіційно продаються без рецепта.

ЗОЛОТА ЖИЛА. Для фармацевтичного бізнесу такі препарати – «золота жила». Вони продаються без рецепта, їх добре купують, і вони приносять пристойний дохід. Люди, не особливо схильні дочитувати інструкції із застосування до кінця, намагаються придбати їх, сподіваючись на швидке одужання. Тим більше, що вони дійсно тонізують і дозволяють на певний час забути про застуду. Але при цьому варто враховувати, що подібні ліки не позбавляють від ускладнень і підвищують ризик інсульту.

 

Джерело:
До списку новин