загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Великдень: що можна і не можна робити у Страсну п'ятницю

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Страстну п'ятницю потрібно присвятити духовній підготовці до Великодня

Сьогодні, 6 квітня, настає Страсна п'ятниця – найскорботніший день для християн. З Великою п'ятницею пов'язано багато звичаїв і заборон. Ми розповімо, що в цей день можна робити, а що забороняється, відповідно до українських звичаїв.

У Страсну п'ятницю літургія не відбувається, оскільки в цей день Господь приносить себе в жертву. Читаються Царські часи.

Вдень у церквах виносять Плащаницю, яка означає Поховання Христа. У храмі Плащаницю встановлюють у центрі на узвишші, яке прикрашають квітами і умащюють пахощами. А на середину Плащаниці кладуть Євангеліє. Парафіяни роблять доземний уклін і прикладаються до Плащаниці.

Плащаниця залишається на середині храму протягом трьох днів, як пам'ять про триденне перебування Христа в Труні.

Оскільки Велика п'ятниця присвячена пам'яті про страсті і смерть Ісуса Христа, цей день вважається найскорботнішим у церковному році. У зв'язку з цим, існує безліч заборон. Не можна у Велику п'ятницю веселитися, танцювати і т. д. 

Хто в Страсну п'ятницю сміється, той весь рік плакатиме, – каже народна приказка.

Крім того, існують суворі правила, що стосуються харчування. У Страсну п'ятницю тим, хто постує, бажано зовсім відмовитися від їжі, або утриматися хоча б до моменту винесення Плащаниці. Багато віруючих людей в цей день намагаються вживати тільки воду. Деякі не вживають їжу і у Страсну суботу. 

У Страсну п'ятницю необхідно утриматися від вживання алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються в цей день ризикують стати алкоголіками. Діти, які були зачаті в Страсну п'ятницю народжуються хворими або в майбутньому стають злочинцями.

За повір'ям, у страсну п'ятницю треба відмовитися від стрижки та фарбування волосся чи будь-яких інших косметичних процедур.

Не можна у Страсну п'ятницю займатися прибиранням, прати і виконувати сільськогосподарські роботи. Також не можна робити якусь роботу, пов'язану з підготовкою до Великодня. Готувати теж небажано. Не можна торкатися гострих металевих предметів в оселі: не займайтеся шиттям і вишивкою, нічого не ріжте – хліб можна тільки ламати. 

Хоч у Страсну п'ятницю працювати не можна, але дозволено випікати паски.

У народі кажуть, що випічка, приготована у Велику п’ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також матиме цілющу силу.

Що можна робити у Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю християнам варто відвідати богослужіння та помолитися.

Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх у будинку, то це обов’язково принесе у дім благополуччя та удачу на наступний рік.

Хоч у Страсну п'ятницю працювати не можна, але дозволено випікати паски.

У народі кажуть, що випічка, приготована у Велику п’ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також матиме цілющу силу.

Для гарного захисту від хвороб протягом усього року, потрібно у Страсну п'ятницю освятити в церкві каблучку. Не важливо, дорогоцінний перстень, або весільний. Головне, щоб він весь час знаходився поруч.

Крім того, матерям, які хочуть відлучати своїх малюків від грудного молока, потрібно починати це робити саме в Страсну п'ятницю. Вважається, що тоді дитина буде рости здоровою.

Страстну п'ятницю треба повністю присвятити духовній підготовці до Великодня.

Прикмети у Страсну п'ятницю

В давнину вважали, що якщо в це день небо зоряне – буде хороший урожай зернових, якщо весь день хмарно, "хліб буде з бур'яном", тобто буде неврожай.

В Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хтось плюне на землю – від того на весь рік всі святі відвернуться.

Прати у Велику п'ятницю не можна. Існує повір'я, що якщо у цей день випрати білизну і вивісити її сушитися, то на ньому з'являться сліди крові.

Людина, яка повністю утримується від їжі і води весь цей день, буде знати за три дні час своєї смерті.

 

Джерело:
До списку новин