загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вартість комуналки в Україні та Європі: що робити з високими тарифами?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Те, що ціни на комунальні послуги в нас вищі, ніж у Європі, – ще один популярний міф. Насправді, це не так, і це чудово знають ті, хто був у Європі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

«Попри всі пересмикування щодо «Роттердам плюс» (електроенергія) чи «Дюссельдорф плюс» (газ), очевидним є факт, що в нас ще далеко не європейські ціни на енергоносії. А саме ціна на них є найбільш потужним фактором, що змушує до впровадження заходів з енергозбереження», – констатував Кушнірук.

Експерт зазначив, що, наприклад, тарифи на електроенергію в Туреччині ще в 2006 році були захмарними, й уже тоді ціна однієї кіловат-години становила 75 центів.

«А зараз тим більше не дешевше. Ймовірно, навіть дорожче. Але саме такі ціни на електроенергію змусили турків масово встановлювати сонячні панелі в усій країні. Таку їх кількість мало де знайдеш у світі», – звернув увагу він.

«Завдання полягає не в тому, щоб учергове репетувати про високі тарифи. Нам необхідна демонополізація ринків виробництва та постачання електро- газо, водо- теплопостачання, у тому числі примусова. Нам необхідна максимальна прозорість ціноутворення в монополій», – пояснив економіст.

Крім того, на його переконання, необхідна максимальна економія всіх видів ресурсів та бюджетне, податкове, кредитне сприяння цьому з боку держави.

При цьому експерт відзначив, що необхідно підвищувати продуктивність праці, сприяти створенню та розвитку підприємств зі значною доданою вартістю, на яких рівень зарплат значно вищий, ніж на виробництвах сировини та напівфабрикатів.

Він підкреслив, що найбільш активно долучаються до того, щоб розганяти «зраду» про високі тарифи на електроенергію, деякі наші найбільші споживачі електроенергії.

«Раніше фактично відбувалася дотація їхньої діяльності з боку державної електрогенерації», – резюмував Борис Кушнірук.

За останніми даними НКРЕКП, українці платять за електроенергію приблизно в 3,5 рази менше, ніж жителі сусідніх країн ЄС.

Тариф на електроенергію для населення в Україні становить 1,28 грн/кВт⋅год. Водночас, за даними квартального звіту Єврокомісії, аналогічний тариф у Румунії в перерахунку на гривні дорівнює 4,39 грн/кВт⋅год, в Польщі – 4,63 грн/кВт⋅год, в Чехії – 4,57 грн/кВт⋅год.

Борис Кушнірук, економічний експерт

 

До списку новин