загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Реальний Ісус Христос, на думку науковців, міг бути іншим, ніж його зображають на іконах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Довге, пишне каштанове волосся, карі очі, тонкий ніс, пухкі губи, коротенька борідка... Таким ми бачимо Спасителя на фресці "Таємна вечеря" Леонардо да Вінчі. Саме цей образ Ісуса називають класичним.   Водночас на багатьох іконах Ісуса нерідко зображують русявим, зі світлими очима, тонкими губами, блідою шкірою...  

Цікаві дослідження оприлюднила професорка Королівського коледжу Лондона Джоан Тейлор у своїй книжці What Dіd Jesus Look Lіke?. Вона дослідила археологічні знахідки з території сучасного Ізраїлю, а також тексти, які проливають світло на зовнішність євреїв у Юдеї (сучасні землі Ізраїлю) та Єгипті часів життя Христа. А ще проаналізувала зображення на монетах і єгипетських муміях.

На думку дослідниці, зріст Спасителя становив щонайменше 170 сантиметрів, тобто він був середнім для чоловіків тих часів. Шкіра мала оливковий колір, волосся було темним і кучерявим.   Крім того, Ісус, переконана Джоан Тейлор, був напевно добре фізично розвинений, хоча б тому, що долав великі відстані пішки. І його руки не могли бути такими тонкими, як їх часто зображують на іконах, адже це були руки теслі.   Христос, вважає професорка Тейлор, навряд чи мав довге волосся, бо в античні та біблійні часи люди стриглися коротко — з міркувань гігієни...  

Цікаво, а яким є образ Ісуса, описаний у Біблії?  

— Хоч це, на перший погляд, і дивно, але в текстах усіх чотирьох Євангелій немає жодного слова про вигляд як Учителя, так і Богоматері (на яку Її Син міг би бути схожим), — каже Павло Павленко, доктор філософських наук, біблієзнавець, дослідник християнської антропології. —Водночас із Біблії можна припустити, що Ісус за земного життя був фізично міцним: далися взнаки довгі роки праці — чи то теслею, чи то, за іншими даними, каменярем. Йому були до снаги багатокілометрові піші переходи під спекотним сонцем Ізраїлю, після яких Спасителеві вистачало сил і на бесіди з учнями, і на зцілення хворих, і на інші дива.   З Євангелія від Матвея можна припустити, що Ісус мав типову, стандартну для уродженців Галілеї зовнішність. Адже під час арешту в Гефсиманському саду Юді навіть довелося вказувати на Вчителя стражникам, аби ті розпізнали його серед інших.  

— Чому не збереглося жодних зображень Ісуса?  

— До наших днів не дійшло жодного тогочасного зображення людей юдейського походження — у ті часи відтворення свого лика заборонялося Законом. Одна з десятьох заповідей каже: "Не роби собі кумира і ніякого зображення того, що на небі зверху і що на землі знизу..." Після смерті Христа, під час гонінь християн у Римській імперії, також було заборонено його зображати.   У IV — V століттях сформувався так званий символічний тип: замість людини зображували її символ, що нагадував формою то якір (символ спасіння), то рибу (грецька назва якої звучить як абревіатура слів "Ісус Христос Бога Син" — Ісhtys) або ж дельфіна (за античними та середньовічними уявленнями, ця істота була втіленням гуманізму). У християнських катакомбах збереглися фрески з "Ягням". Але ніде Спасителя не зображено в людській подобі. Богослови того часу вчили, що сприймати і зображати Боголюдину людському розуму не дано. Пізніше з'явилися перші сюжетні сцени з життя Христа.   

— Які саме?  

— Зокрема, до наших днів збереглося декілька сцен у церкві Дура-Европос (Сирія). Більшість сцен показують Ісуса як молодого, безбородого чоловіка з коротким волоссям. Зображення збереглися й на саркофазі з Латеранського музею в Римі, в мозаїчній композиції Ровеннської капели V століття, у крипті катакомби Святої Доменіани ІV — V століття. Там Спасителя зображено вже міцним чоловіком з коротко підстриженою бородою, довгим, до плечей, каштановим волоссям, з тонким, прямим і довгим носом.   Із V століття Христа зображували переважно з бородою і довгим волоссям. Христос епохи Ренесансу - це людина ідеальної краси. Саме таким Спасителя бачили Джотто, Фра Анджеліко, Леонардо да Вінчі...  

— Професорка Тейлор ставить під сумнів, що Ісус мав довге волосся...   

— Справді, в ті часи люди стриглися коротко. Але Христос був назореєм, тобто людиною, що присвятила себе служінню Богові. До числа ритуальних правил, яких дотримувалися назореї, входила заборона стригти волосся.

— А як щодо відбитку на Туринській плащаниці? Хіба з неї не можна зробити висновок про зовнішні параметри Ісуса Христа?  

— За переказами, саме в це полотно був загорнутий Ісус після страти, у ньому він був похований у печері. І з нього повстав, воскресши з мертвих. Учені наукового центру в Колорадо вперше відтворили об'ємну фігуру Христа за зображенням, що відбилося на Туринській плащаниці.   Згідно з їхніми даними, Христос був високим, струнким і дуже красивим чоловіком. За розрахунками фахівців, його зріст був 182 сантиметри, а вага не перевищувала 79,4 кілограма.  

— Чи напевно відомо, що Ісус Христос загинув 33-річним?  

— Згідно з Біблією, а саме з віршами Луки, Iсус хрестився і, власне, став Христом або Месією в "п'ятнадцятий рік панування Тиверія кесаря", — каже Роман Костик, член-кореспондент НАНУ, доктор фізико-математичних наук, дослідник Біблії. — Беручи до уваги, що кесар Тиверій правив з 14 року нашої ери, можна зробити висновок, що Iсус Христос почав проповідувати в 29 році нашої ери.   Як довго тривало служіння Христа? Тут нам допоможе пророк Данило. З його віршів випливає, що служіння Iсуса як Месії тривало три з половиною роки. Воно почалося восени 29 року, а закінчилось навесні 33 року нашої ери. Останньою в житті Iсуса Пасхою була та, що відбулася в п'ятницю, 14 нісана (назва місяця у єврейському релігійному календарі. — Авт.) 33 року нашої ери. День смерті Iсуса (за Євангелієм від Iвана) був "днем Приготовлення", а наступний за ним — субота.

Джерело:
До списку новин