загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Анатолій Чернецький десятиліттями розводить нутрій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тушкованими нутріями частує гостей 56-річний Анатолій Чернецький. Господар наголошує, розводити цих звірів неймовірне задоволення. До того ж, м’ясо нутрій корисне тим, хто має проблеми з печінкою. Як правильно доглядати за тваринами і чим вони особливі – Анатолій Чернецький розповів жителям Рівненщини.

Нині у господарстві Анатолія Васильовича із міста Шепетівки Хмельницької області 15 нутрій. Розводити їх чоловік почав 28 років. Тоді товариш подарував йому кітну самку, яка привела 6 щенят. Зізнається, тварин одразу ж полюбила вся родина.

Нутрії, каже чоловік, абсолютно невибагливі, однак у них є і свої потреби. Найголовніше, в клітках завжди повинно бути достатньо корму. Звірі люблять соковиту та грубу їжу: траву, сіно, яблука, буряки, картоплю, кукурудзу… Також у раціоні гризунів повинне бути зерно. Нутрії люблять чистоту та тепло, відтак клітки завжди мають були сухими, а взимку – добре утепленими.

Що цікаво, нутрієнята, як і діти, «скидають» молочні зуби. В період, коли виростають постійні, вони починають гризти все довкола з неабиякою активність. Тоді господар кладе до клітки кругляки верби, берези, яблуні, або ж інших м’яких порід деревини.

Аби купати нутрій, Анатолій Чернецький змайстрував спеціальний резервуар. У теплу пору року господар пускає тварин у воду раз в місяць, цього, каже, тваринам достатньо.

– Щоб рід не перевівся, час від часу обмінююся нутріями з іншими господарями. Бити ж звірів можна вже на восьмий місяць. За цей час вони ростуть до семи-восьми кілограмів. Проте, був у мене колись самець із породи велетнів, то аж шістнадцять кіло заважив. – ділиться досвідом шепетівчанин. – Нам із родиною найкраще смакують тушковані нутрії. Готуємо їх за досить простим рецептом: м’ясо попередньо треба кілька годин вимочувати у воді, потім порізати шматочками, обрізати зайвий жир і смажити на пательні без олії, поки не випарується зайва вода. Потім перекласти в казанок, додати подрібнену цибулю і моркву, по три столові ложки майонезу та кетчупу, спеції за смаком. Тушкувати в духовці при температурі 180 градусів близько години. Нутрії мають чисте та делікатесне м’ясо, у сім разів ніжніше, аніж кроляче. А що вже смачніше, то годі й розказувати. А от обрізний із тварини жир можна використати під час приготування супів, борщів, каш… Він не лише робить страви ароматними та смачнішими, але й значно кориснішими. Його добре споживати тим, хто має проблеми з печінкою.

Анатолій Чернецький запевняє, нутрії – звірі спокійні, швидко звикають до господаря. Коли ж помічає, що котрась із тварин поводиться агресивно, одразу ж відокремлює її від інших, а потім забиває на м’ясо. Хутро чоловік здає перекупникам. Нині за одну шкірку платять 50 гривень. Втім для продажу, каже, годяться лише шубки молодих тваринок.

– Нутрії плодяться тричі на рік. Кітною самка ходить до 136 днів і вже через два дні після окоту пускаю до неї самця для чергового спарювання, – інформує Чернецький. – Дитинчата ж народжуються з шерстю та молочними зубами, і вже за кілька днів починають їсти звичайні корма. Втім основним раціоном для них все ж є материнське молоко. Відсаджувати ж нутрієнят від самки можна на шостий-сьомий тиждень.

 

Джерело:
До списку новин