загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Найвідоміші космонавти і їхні рекорди

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Минуло вже понад 60 років з того дня, як перша людина піднялася у космос. Відтоді там побувало більше як 500 осіб, з них – понад 50 жінок. На орбіті нашої планети були представники 36 країн.

Перших космонавтів набирали із числа військових льотчиків. Але незабаром стало зрозуміло, що в космосі потрібні й інші професії. Там побували лікарі, інженери, біологи. Кожен космонавт, без сумніву, герой.

Які ж рекорди поставили космонавти?

Перший космонавт

Юрій Гагарін підкорив космос 12 квітня 1961 року в кораблі «Восток-1». Політ тривав 108 хвилин. Корабель працював автоматично, адже ніхто не знав, як людина почуватиме себе у космосі. Тому Гагарін виконував прості експерименти: їв, пив, робив замітки.

Гагаріна удостоїли звання Героя Радянського Союзу. Чоловіка нагородили «Волгою» з номерами 12-04 ЮАГ – дата польоту та ініціали космонавта.

Перша жінка-космонавт

Валентина Терешкова здійснила політ у космос 16 червня 1963 року на кораблі «Восток-6». Про те, щоб відправити у космос жінку, вперше задумалися на хвилі успішних подорожей.

Політ тривав три доби. Тоді виникли проблеми з орієнтацією корабля. Виявилося, що Терешкова почувалася зле, адже в космосі жіноча фізіологія дає про себе знати.

До слова, Терешкова – єдина жінка, яка здійснила одиночний політ, далі всі дами літали тільки в складі екіпажів.

Перша людина, яка вийшла у відкритий космос

Олексій Леонов 18 березня 1965 року вийшов у відкритий космос. Поза стінами корабля космонавт пробув 12 хвилин. Тоді його скафандр набряк і перешкоджав повернутися в зореліт. Леонов спустив зі скафандра надлишковий тиск і заліз всередину корабля вперед головою, а не ногами, як належало за інструкцією.

Приземлився корабель у глухій тайзі, космонавти дві доби провели на морозі.

Перша людина на Місяці

Американський астронавт Ніл Армстронг 21 липня 1969 року о 2-й годині 56 хвилин за Гринвічем ступив на Місяць. Через 15 хвилин до нього приєднався Едвін Олдрін. Усього на Місяці космонавти провели дві з половиною години.

Американці встановили прапор США, зібрали зразки ґрунту і встановили наукові прилади.

Найбільше виходів у відкритий космос

Світовий рекорд належить російському космонавту Анатолію Соловйову. Він зробив 16 виходів загальною тривалістю понад 78 годин. Сумарний наліт Соловйова в космосі становив 651 добу.

Наймолодший космонавт

Герману Титову на момент першого польоту було 25 років. Крім того, Титов також є другим радянським астронавтом у космосі й першою людиною, яка вчинила тривалий (більше від доби) космічний політ. Політ тривалістю 1 день 1 годину космонавт здійснив із 6 на 7 серпня 1961 року.

Найстарший космонавт

Американцю Джону Гленну було 77 років, коли він брав участь у польоті на кораблі «Дискавері STS-95» у жовтні 1998 року. Крім того, Гленн встановив свого роду унікальний рекорд – перерва між польотами в космос у нього сягнула 36 років (уперше він побував у космосі у 1962 році).

75 годин на Місяці

Довше за всіх на Місяці пробули Юджин Сернан і Гаррісон Шмітт у складі екіпажу Apollo 17 у 1972 році. Космонавти перебували на поверхні земного супутника 75 годин. Вони здійснили три виходи на місячну поверхню загальною тривалістю 22 години й стали останніми, хто побував на Місяці, та, за деякими даними, залишили там невеликий диск з написом «Тут людина завершила перший етап освоєння Місяця, грудень 1972 року».

Перший космічний турист

Американський мультимільйонер Денніс Тіто відправився у космос 28 квітня 2001 року. При цьому де-факто першим туристом вважається японський журналіст Тоехіро Акіяма, за політ якого в грудні 1990 року заплатила Токійська телевізійна компанія.

 

Джерело:
До списку новин