загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Захистися! Хто в Україні надає безкоштовну правову допомогу?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українське законодавство передбачає рівний доступ до правової допомоги для всіх громадян України, а також іноземців та біженців, які проживають на території країни. Конституція, зокрема, гарантує отримання безкоштовної первинної правової допомоги, а деяким категоріям громадян – і безкоштовної вторинної.  Що така допомога має на увазі, кому вона належить і як її можна отримати?

ПЕРВИННА правова допомога полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Отримати безкоштовно таку допомогу можуть абсолютно всі, незалежно від фінансового чи соціального становища, а також наявності українського громадянства. Тобто будь-яка людина може отримати правову інформацію, консультацію та роз’яснення з правових питань, допомогу в складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру).

ВТОРИННА правова допомога полягає в створенні можливостей для доступу людини до правосуддя. Вона включає в себе такі правові послуги:

– захист;

– представництво інтересів осіб у судах, інших державних органах і органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

– складання документів процесуального характеру.

Надають їх органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права, спеціалізовані установи.

КОМУ НАЛЕЖИТЬ? Закон містить перелік категорій громадян, які можуть отримати вторинну правову допомогу в державних структурах безкоштовно:

– громадяни, чий середньомісячний доход не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, а також внутрішньо переміщені особи;

– люди з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, призначену замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;

– особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

– діти, в тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають в складних життєвих обставинах, а також потерпілі в результаті військових дій або збройного конфлікту;

– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, що належать до жертв нацистських переслідувань;

– особи, до яких застосоване адміністративне затримання або адміністративний арешт, можуть отримати правову допомогу, яка не включає послуги захисту.

– затримані, а також ті, щодо яких обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, можуть отримати правову допомогу, яка  не включає послуги представництва.

Детальніше читайте в Законі України «Про безкоштовну правову допомогу».

ХТО НАДАЄ? Безкоштовну вторинну правову допомогу можна отримати в однойменних центрах, а також у адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають безкоштовну вторинну правову допомогу.

 

Джерело:
До списку новин