загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Майбутня пенсія: держава перекладає всю відповідальність на людину

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Соцдослідження показало, що українці не готові думати про пенсію змолоду, як практикується на Заході і як вимагає пенсійна реформа в Україні.

Українці не готові піклуватися про пенсії з молодих років і вважають, що це має робити держава. Такий висновок можна зробити за результатами дослідження "Пенсійна реформа і ставлення до пенсії в Україні", яке проводилося у нас в країні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID в рамках проекту "Трансформація фінансового сектора". В опитуванні взяли участь громадяни України всіх вікових груп – від 18 років до 70+.  

Щасливі люди!

Опитування показало, що про майбутню пенсію замислюються в кращому випадку 47% людей працездатного віку. При цьому тільки 20% роблять якісь заходи, щоб забезпечити собі гідне існування в старості.

Половина з тих, хто не замислюється, на питання "Чому?" відповідають однаково: "До пенсії ще далеко". Однак приблизно кожен другий житель України старше 18 років навіть не знає, у скільки років люди виходять на пенсію. А яким повинен бути мінімальний трудовий стаж для того, щоб отримувати державну пенсію, можуть відповісти тільки 31% опитаних. Ще менше людей мають уявлення про те, які зараз мінімальна, максимальна і середня пенсії в Україні (20% і менше опитаних).

Більшість українців нічого не чули ні про другий, ні про третій рівні пенсійного забезпечення – обов'язкової та добровільної накопичувальної системи. Розбираються в цих питаннях тільки 6% населення, а 34-37% "щось чули" про них.

Причина, ймовірно, криється в стереотипі, який встиг скластися за багато років: піклуватися про пенсії для літніх людей – обов'язок держави, від людини нічого не залежить, що б він не робив – все одно буде отримувати мало.

Наскільки міцно укорінився цей стереотип, підтвердило і дане дослідження. Наприклад, на питання "Хто повинен піклуватися про гідну старість" 67% людей відповіли: держава. 68% вважають, що в будь-якому разі не будуть отримувати гідні пенсії.

Тепер відповідальність за майбутню пенсію буде нести сама людина

Пенсійна реформа, яка зараз проводиться в Україні, – це не тільки перерахунок пенсій. Ця зміна підходів до нарахування пенсій. Пануюча до останнього часу солідарна система пенсійного забезпечення, за задумом, повинна стати тільки одним із джерел отримання людиною пенсійних виплат. Причому не найістотнішим і, можливо, тимчасовим. Основну ставку в найближчому майбутньому планується зробити на обов'язкове і добровільне пенсійне страхування – так звані другу і третю сходинки пенсійної системи. А вони припускають, що людина протягом життя повинен накопичити достатню суму, яка потім буде виплачуватися йому по частинах у вигляді пенсії. Скільки накопичить – стільки й отримає потім у вигляді пенсії. А такий принцип передбачає, що людина сама повинна цікавитися, чи перераховується з його зарплати внесок у пенсійний фонд і в якому розмірі. Працюєш легально, на "білу" зарплату – значить, певний відсоток зарплати гарантовано перераховується в пенсійний фонд. Якщо ж отримуєш зарплату в конверті – найімовірніше, твій особистий рахунок у пенсійній фонді залишається порожнім.

У 2017 році в Україні була створена єдина база даних платників податків і пенсіонерів. У ній збирається і зберігається інформація про 42 млн громадян України. Причому на кожного ведеться електронне "справу". Передбачається, найближчим часом кожна людина, зареєструвавшись в цій системі, зможе сам перевіряти, як наповнюється його пенсійний рахунок, і навіть приблизно розрахувати, на яку пенсію він зможе претендувати в майбутньому.

За даними соцопитування, на сьогоднішній день близько 67% працюючих людей отримують офіційну, тобто тільки "білу" зарплату. Ще 15% людей частину зарплати отримують офіційно, а іншу частину – "в конвертах". 15% сказали, що вся зарплата їм виплачується готівкою. І 3% не знають, офіційна чи ні у них зарплата.

Де взяти гроші на пенсійні внески і кому їх довірити

Якщо людина, переглянувши своє "пенсійну справу", вирішить, що розмір майбутньої пенсії її не задовольняє, вона може робити додаткові внески до недержавних пенсійних фондів та фінансові організації. Відповідно, і пенсію в майбутньому він отримає не з одного, а з трьох джерел: з державного Пенсійного фонду – за солідарною системою, з того ж державного Пенсійного фонду або іншої організації (поки не визначено) – з обов'язкового пенсійного страхування і з приватного фонду (банку, іншої фінансової установи) – по системі добровільного пенсійного страхування.

Здавалося б, якщо є така можливість – треба користуватися! Однак на сьогоднішній день є ряд перешкод: рівень доходів і рівень довіри.

За даними соцопитування, 57% українців кажуть, що не можуть робити заощадження. За 9% вважають, що могли б відкладати "на старість" до 4% і від 4 до 9%. Виділяти на ці цілі від 31 до 50% свого доходу можуть тільки 2% українців. В даний час мають заощадження тільки 24% опитаних, а 70% не мають їх зовсім. Ще 6% не змогли або не захотіли відповідати на це питання.

Питання довіри стоїть ще гостріше. Так, приватним банкам, страховим компаніям і недержавним пенсійним фондам повністю довіряють лише по 3% населення. У інвестиційних фондів, лізингових компаній, кредитних спілок рівень довіри ще нижче – всього 2%. Найбільшою довірою користуються державні банки. Їм довіряють "аж" 6% українців.

Проте реформована пенсійна система потребує від українців відмовитися від колишніх стереотипів і шукати шляхи вирішення своєї особистої "пенсійної проблеми".

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин