загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що чекає українців у найближчі два роки: МВФ обіцяє зростання цін і дефіцит

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Фонд турбує низьке зростання економіки і високі зарплати. Наші експерти: врятує експорт.

Українську економіку в найближчі два роки чекають проблеми, впевнені експерти МВФ. Лякають насамперед уповільненням зростання ВВП, прискоренням інфляції і нестачею грошей на підвищення "мінімалки". Наші економісти не згодні і впевнені, що економіку підтримає стабільний попит на наш експорт, який допоможе виконати планові показники бюджету.

Що обіцяють

У своєму макроекономічному прогнозі по Україні, опублікованому днями в звіті World Economic Outlook, МВФ погіршив прогноз нашого економічного зростання на 2019 рік – з 4% до 3,3%, зберігши прогноз в 3,2% на 2018 рік. Також очікують, що інфляція в 2018 році складе 11% замість раніше прогнозованих 10%, а в 2019 році вона знизиться до 10%. Збільшиться в цьому році і дефіцит платіжного балансу, вважають в МВФ, причому набагато – до 3,7% ВВП замість запланованих 3% (приблизно на 15 млрд грн), а в 2019 році він складе 3,5%.

Освіжили свої оцінки на 2019 рік і Кабмін з Нацбанком. В уряді очікують інфляцію всього 6,5%, ВВП виросте на 3,6% (у номінальному вираженні 3,734 трлн грн), середньорічний курс гривні буде 30,5 грн/дол.. Регулятор прогнозує уповільнення зростання ВВП України в 2019-2020 роках до 2,9%, але низьку інфляцію – всього 5,8% за рахунок продовження своєї жорсткої монетарної політики.

Мінуси

Українські економісти кажуть, що наша економіка зростає повільно, зате зарплати – швидко.

 

"У МВФ стурбовані заявами наших міністрів про те, що за підсумками першого кварталу треба підвищити мінзарплату відразу на 10%, або до 4100 грн, при тому що ціни зросли лише на 3,5%, а квартальний держбюджету за доходами недовиконано на 6 млрд грн, – аналізує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Також в МВФ є сумніви, що Україна зможе зайняти на світовому фінринку достатньо ресурсів під нормальний відсоток для ліквідації дефіциту держбюджету, і нас попереджають про це".

За його оцінкою, інфляція в 2018 році буде порядку 12-13%.

Президент Украналітцентра Алексаандр Охріменко більш песимістичний – вважає, що інфляція в 2018 році зросте більш 15%.

 

"У нас немає драйверів зростання ВВП, поки немає кредитування бізнесу, не працює ринок землі, бюджет наповнюємо за рахунок інфляції", – говорить експерт.

Врятує експорт

Рятує нашу економіку хороший попит на світовому ринку на наші експортні товари, насамперед на метал, вважають експерти.

 

"У I кварталі наші металурги експортували на 4% менше металопрокату в тоннах, а грошей заробили на 24% більше, – навів приклад Пензин. – Також наш міністр фінансів оптимістично заявив, що після прийняття закону про Антикорупційний суд він очікує транш від МВФ в розмірі $ 2 млрд. Правда, він не згадав про їх другу вимогу – підвищити ціну на газ для населення, яку відклали на липень".

Охріменко каже, що населення виживає за рахунок тіньової економіки і валютних доходів заробітчан.

 

"Це фактори, які МВФ не враховує, але вони істотні. Надлишок валюти в країні зміцнює гривню, тому в найближчі 4-5 місяців вона буде стабільною", – упевнений експерт.

Кожен винен по $ 1 тис.

Тим часом в Мінфіні підрахували, що всі наявні у нас борги Україна буде віддавати до 2045 року. І то за умови, що влада не буде займати більше ні копійки. Всього зовнішній і внутрішній борг нині понад 3 трлн грн, в тому числі понад 1 трлн грн – зовнішній борг, який треба віддавати у валюті. За нинішнім курсом це майже $ 40 млрд, або по $ 1000 на кожного українця. Плюс ще по 50 тис. грн внутрішнього боргу на кожного, які держава набрало борг у банків під випуск цінних паперів.

За підрахунками Мінфіну, найбільші виплати за зовнішнім боргом припадуть на 2019 рік і складуть 150 млрд грн ($ 5,8 млрд), в тому числі третина цієї суми – відсотки. Охріменко каже, що в 2019 році є ризики, що Україна не зможе виплатити зовнішні борги:

 

"Швидше за все, їх знову вдасться розстрочити, але це означає, що до 2045 року ми навряд чи вкладемося".

Олександр Панченко, Коновалова Христина

 

Джерело:
До списку новин