загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

За що будуть позбавляти громадянства в Україні: вибори в Криму і участь в геноциді

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Президент хоче захистити наш паспорт. Експерти розповіли про підводні камені.

Український паспорт покращує свої позиції в престижних міжнародних рейтингах – частково завдяки наданню нашій країні безвізового режиму з ЄС в минулому році. Але це ж робить Україну зручним перевалочним пунктом для нелегалів на шляху до Європи. Для захисту нашого громадянства від міграційних спекуляцій і протистояння гібридній агресії з боку РФ, президент Петро Порошенко зареєстрував у парламенті законопроект з правками до Закону "Про громадянство України". Які нововведення пропонує гарант.

Вимоги

"Введення безвізового режиму з ЄС активізувало діяльність організаторів і учасників каналів нелегальної міграції, – йдеться в пояснювальній записці до президентської ініціативи. – Крім того, в умовах гібридної війни РФ проти нашої держави російські спецслужби використовують оформлення громадянства України для дестабілізації ситуації і загострення криміногенної ситуації в Україні".

Зміни в першу чергу можуть торкнутися тих, хто хоче отримати громадянство за територіальною ознакою. (В цьому випадку людина або його родичі повинні проживати на території України до 24 серпня 1991 року.) Для цих кандидатів будуть введені додаткові вимоги – наприклад, Держміграційна служба перевірятиме, не чинила людина злочинів проти людства і не брала участі в геноциді. Відмовлять прохачеві громадянства, якщо він засуджений в Україні за тяжкий або особливо тяжкий злочин.

Серед ключових нововведень – додаткові підстави для позбавлення українського громадянства. Саме по собі отримання російського громадянства жителями Криму не призведе до втрати нашого паспорта. Його анулюють в тому випадку, якщо людина використовувала виборче або інші права, які надає йому російський паспорт. Простіше кажучи, для збереження українського громадянства кримчанам не можна буде брати участь у виборах, служити в армії і працювати в органах влади РФ.

Нарешті, у іноземців, які отримають українське громадянство, за новими правилами буде два роки, щоб відмовитися від "попереднього" паспорта. В іншому випадку наше громадянство йому анулюють.

Доопрацювання

На думку політолога Олександра Палія, актуальність цього питання зараз продиктована привабливістю українського паспорта:

"Це для того було зроблене, щоб люди, які брали участь у виборах і підтримували російське керівництво на тимчасово окупованих територіях, не змогли користуватися благами, які сьогодні дає український паспорт. Тому що зараз наше громадянство престижніше за російське".

Юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова каже, що в законопроекті нечітко прописана частина, яка стосується втрати громадянства за участь у виборах іноземних держав, і це потрібно буде доопрацювати.

Нардеп від БПП і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що питання втрати громадянства можуть викликати обурення у жителів тимчасово окупованого Криму.

"Йдеться про те, що приводом для позбавлення громадянства можуть стати дії, до яких людей примушують окупанти. Наприклад, обов'язковий призов російськими окупантами молодої людини, яка проживає в Криму, на строкову службу. Або участь у незаконних виборах під страхом звільнення з роботи, – пояснює парламентарій. – Але і в цьому випадку не слід "розганяти зраду".

Упевнений, що під час розгляду цього законопроекту в комітетах і на сесії ВР всі запропоновані норми будуть приведені у відповідність до чинного законодавства. Додам, що в комітеті з прав людини планується залучення правозахисників для обговорення цієї теми". 

Діаспора виступила проти

Представники української діаспори вважають, що законопроект № 6175 тісно переплітається зі сферою людських прав. Як зазначає викладач НаУКМА та УКУ Михайло Вінницький, за останні 25 років з різних причин з України емігрували сотні тисяч людей, зберігши, при цьому, українське громадянство. Для цих людей, вважає Вінницький, паспорт України - це ідентифікаційний маркер, який зараз у них можуть забрати.

"На сьогоднішній день йде дискусія щодо того, що робити зі ст. 4 Конституції, в якій написано, що в Україні існує єдине громадянство. Ми читаємо цю статтю Конституції, але дуже часто забуває про 25 статтю Конституції, в якій написано, що громадянина України не можна позбавити громадянства. Це дуже важливо, оскільки даний законопроект, пропонує фактично позбавляти людей громадянства України", - сказав Вінницький в ході круглого столу в Українському кризовому медіацентрі.

При цьому, за його словами, на даний момент правової колізії в законодавстві України, що регулює питання громадянства, немає – відповідно до чинного закону, якщо громадянин України набув громадянства/підданства іншої держави, то у правових відносинах з Україною він вважається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянства України, то у правових відносинах з Україною він вважається лише громадянином України. Вінницький зазначає, що ця норма правильна, оскільки Конституція говорить про право на єдине громадянство України, відповідно, у відносинах з державою громадянин України є тільки громадянином України. Якщо у нього є громадянство іншої країни, то у відносинах з цією країною він буде громадянином тієї країни, а не України.

"Ми всі розуміємо – цей законопроект з'явився в результаті того, що є скандал з Романом Насіровим. Але такі речі вирішуються законом про держслужбу, законом про народного депутата України, законом про Кабінет міністрів України. Там закладаються вимоги до посад, які будуть займати люди, які претендують на ці посади, сказав він, – Очевидно, ті люди за рішенням парламенту повинні були б мати якісь вищі посадові вимоги, ніж будь-який інший громадянин ... Якщо так вирішить парламент – немає проблем. Але питання в тому, чому ми позбавляємо індивідуального права людину, яка вже є громадянином України залишатися ним, якщо вона того хоче? Це і є неконституційним, і неправильно і просто не морально ", сказав він.

Вінницький зазначає, що, намагаючись покарати цих людей за допомогою нового законодавчого акту, вийде так, що громадянства позбудуться сотні тисяч тих людей, які виїхали з України і являють собою українську діаспору.
За словами ще одного представника української діаспори співзасновника мережі Global Ukrainians Віолетти Москалу, питання з позбавленням громадянства може торкнутися близько п'яти мільйонів українців, хоча точну кількість тих, хто виїхав з країни не встановлено. При цьому, за словами директора Україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр Альберта Фельдмана, таких людей - більше семи мільйонів.

"З точки зору держави, як мінімум безглуздо заперечувати подібну кількість людей, тому що вони є носіями певних компетенцій, вони готові набагато охочіше інвестувати в Україну, ніж це роблять бізнесмени", - вважає Фельдман.
Експерт зазначає, що інші країни, навпаки, намагаються посилювати зв'язки з діаспорою. Учасники конференції вважають, що в Україні, яку численні експати дуже підтримують, в тому числі і фінансово, потрібно вивчити міжнародний досвід і провести консультації з експертами, щоб напрацювати рішення, яке задовольняє українців і інтереси країни.

"Якщо в 80-і роки минулого століття тільки в 30% країн не було автоматичної втрати громадянства при отриманні іншого громадянства, а в 60% вона була, то зараз ситуація - прямо протилежна. Переважна більшість країн світу не вимагає цього автоматичного позбавлення, яке передбачає законопроект 6175 від 13.03.2017 р І цьому є просте пояснення: глобалізація та інтеграція, нові виклики глобальної економіки вимагають шукати рішення, від яких виграють усі", – вважає Віолетта Москалу.

Як відмічає Москалу, аналіз досвіду інших країн показує, що переважна більшість країн дозволяє подвійне громадянство, іноді обмежуючи це питання, виходячи з необхідності захищати національні інтереси. Наприклад, в Латвії дозволено подвійне громадянство з країнами ЄС або НАТО, зазначає Москалу.

На даний момент в парламенті зареєстровано кілька альтернативних проектів законів. Втім, законодавча ініціатива президента позначена як невідкладна.
Тим часом, багато великих організації, що представляють інтереси українських діаспор в різних країнах, такі як Global Ukraine, українсько-американська організація "Razom for Ukraine", Canada - Ukraine International Assistance Fund, Євромайдан-Варшава, Українська всесвітня координаційна рада, Світовий Конгрес українців, закликали відкликати внесений президентом проект закону і створити комісію для публічного експертного та громадського обговорення питань, що стосуються подвійного громадянства.

Звіт: цінність нашого громадянства почала зростати

Україна за рік піднялася з 99-го на 80-е місце в Індексі громадянств світу (всього в рейтингу 209 країн), опублікованому компанією The Henley & Partners. При оцінюванні враховувалися такі внутрішні фактори, як "масштаб економіки", "розвиток людського потенціалу", "громадський порядок і стабільність" та інші. У 2017 році, вперше за останні п'ять років, перше місце дісталося Франції (81,7%). Німеччина, лідер минулорічних рейтингів, опустилася на друге місце (81,6%). Але в цілому в першій десятці індексу майже без змін: Ісландія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Італія, Ірландія, Австрія. Єдина зміна – Ірландія витіснила з десятки Іспанію, яка перемістилася на 11-е місце. Цікаво, що такі розвинені країни, як США, Японія, Австралія і Канада, не входять навіть до першої двадцятки. Наприклад, США – на 27-му місці, а Австралія – на 32-му. Замикають список країн з найменш цінним громадянством Афганістан (14,6%) і Сомалі (13,4%).

Україна ж за рік піднялася на 19 позицій, потрапивши до трійки країн з найбільшим прогресом. Основна причина зростання - введення безвізового режиму з країнами Шенгенської зони 11 червня 2017 року. Кількість країн з безвізовим в'їздом для українців за рік збільшилася з 81 до 115.

На думку авторів Індексу, Україна могла б посісти ще більш високі позиції в рейтингу, але заважають геополітичні проблеми. Позиція країни в індексі п'ять років тому була кращою, ніж зараз, – 74-е місце в 2013 році і 78-е – в 2014 році. Збройний конфлікт в Україні, що почався в 2014 році, триває, що істотно погіршує показники держави в категорії "Громадський порядок і стабільність". І тільки поліпшення показників в категорії "Безвізовий доступ для тимчасових поїздок" допоміг компенсувати втрату позицій в рейтингу за останні роки.

Ілля Требор, Коновалова Христина

 

Джерело:
До списку новин