загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

П’ять міфів про старіння

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди старше 65 років складають більший відсоток населення планети, ніж будь-коли раніше.

І оскільки наше суспільство почало старіти лише недавно, не дивно, що уявлення про цей процес, як правило, помилкові.

Так звані факти старіння мають на увазі те чи інше скорочення можливостей – менш здатний, менш гнучкий, менш сексуальний. Які з цих фактів витримують перевірку? Давайте розберемося з п’ятьма найпоширенішими помилками.

1.Лібідо і сексуальна активність скорочуються.

Це не правда. З віком гормональний рівень змінюється, але це не обов’язково позначається на лібідо. Насправді у багатьох жінок лібідо навіть підвищується після менопаузи.

Лібідо людей у ​​віці може знижуватися через хвороби (кшталт діабету і захворювань серця), побічних ефектів від ліків, нещасливих подружніх відносин і нудьги. Так що згасання сексуального бажання частіше пов’язане з обставинами, а не з фізичними змінами в організмі.

 

Втім, наявність сексуального партнера, як правило, є найбільш ваговим чинником, що визначає частоту сексу в такому віці. Так як багато жінок виходять за чоловіків старшого віку, а тривалість їх життя менша, то жінки похилого віку не живуть сексуальним життям скоріше тому, що стають вдовами. Повторюся, на лібідо і сексуальну активність впливає не вік, а обставини, типові для старшого віку.

2.Через вік мозок функціонує гірше.

Це не так. Нейрони працюють інакше, коли ми старіємо, нам може бути складніше щось запам’ятати. Але, як і у випадку з сексом, ці здібності також сильно залежать від соціальних обставин. Наприклад, розумові здібності тісно пов’язані з соціальними відносинами, а також фізичною та розумовою активністю. Так як ми здатні змінити соціальні обставини, нам під силу компенсувати фізичні ефекти від старіння на розум.

Ми часто сприймаємо розумові здібності людей молодого та середнього віку як золотий стандарт, але це упередження веде до неправильних висновків. У міру старіння ми можемо думати інакше і з іншою швидкістю (нам потрібно пам’ятати більше), але це не робить наше мислення більш поверховим, креативним, продуктивним і осмисленим. Зрештою, Пітер Роже винайшов тезаурус в 76, а Мікеланджело створив архітектурний план Базиліки Санта-Марія-дельї-Анджелі-е-деї-Мартірі у 88.

3. Ви стаєте більш консервативні.

Не зовсім. Уявіть собі десять людей: одну у віці 10 років, одну – 20-ти, одну – 30-ти і так далі. Старша з них буде менш ліберальною, ніж 60-річна, а та менш ліберальна, ніж 40-річна. Ви можете зробити висновок, що чим старша людина, тим вона більш консервативна. Але ви помилитеся, якщо припустите, що на старті у кожного з них були одні й ті ж політичні погляди.

Столітня жінка, яка народилася у 1918-му, сформувала свої політичні погляди в абсолютно інший час. Що було ліберальним у 1940-і, те вважається консервативним тепер (врахуйте міжрасові стосунки, фемінізм, сексуальні норми). Тому ви бачите 100-річну жінку, чиї політичні погляди стали менш консервативними, але при цьому залишилися більш консервативними, ніж у її дітей і онуків, які починали свої життя в інші епохи.

У США було проведено дослідження політичних поглядів серед різних вікових груп старше 30-ти. З нього було зроблено висновок, що зміна поглядів серед літніх людей настільки ж поширена, як і серед молодих.

4.Ви стаєте менш щасливими.

На щастя, це не так. Соціологи з Університету Чикаго з’ясували, що, хоча щастя стає глибшим в період між 30 і 40 роками, в цілому рівень щастя з віком лише зростає, якщо не брати до уваги інші фактори.

Чому? По-перше, молоді люди постійно стикаються зі стресовими подіями, від яких захищені пенсіонери, наприклад – безробіття або скорочення зарплати. По-друге, чим старше ми стаємо, тим більше ми фокусуємося на хороших спогадах і тим краще вміємо контролювати свої емоції.

5.Ваша імунна система слабшає.

В цілому так і є, але імунна система людей похилого віку може бути дуже різною. Пам’ятаєте про 100-річну жінку, яка з часом стає більш ліберальною? За часів Великої депресії їй було близько 11-ти. Тобто свої підліткові роки вона провела в період фінансової і соціальної нестабільності, що передбачало погане харчування. А це напевно позначилося на її імунній системі.

Як показало дослідження, проведене у Франції, недоїдання послаблює імунітет, особливо дуже молодих і дуже літніх людей. Так що якщо б наша 100-річна жінка недоїдала і в старшому віці, то її імунна система пережила б подвійний удар.

У той же час вона з меншою ймовірністю простудиться. Адже імунітет до деяких вірусів, якими ми були інфіковані, виробляється з роками, іноді навіть протягом всього життя. Згодом ми стаємо більш стійкими до все більшої кількості вірусів, так що чим старшими ми стаємо, тим менше їх число становить для нас небезпеку. Втім, потрібно враховувати також появу нових вірусів. Знову ж таки, все залежить від того, як ми взаємодіємо із зовнішнім світом. Саме це формує нашу старість.

Джерело:
До списку новин