загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Трудовий стаж та пенсія заробітчан: відповідаємо на болючі питання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Існує проста формула розрахунку.

Зміни до пенсійного законодавства, які запроваджуються цього року, для багатьох досі лишаються "китайською грамотою". Аби дізнатися, як правильно рахувати період свого трудового стажу та виплати, треба спочатку розібратися у їх видах:

Типи стажу

Трудовий (загальний) — це періоди офіційної трудової діяльності, що підтверджуються записами в трудовій книжці. Трудовий стаж може включати в себе такі поняття як загальний, пільговий і спеціальний стаж роботи.

Страховий (пенсійний) — це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок .

Спеціальний — це сумарна тривалість певної трудової діяльності на відповідних видах робіт, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії

Пільговий — це період трудової діяльності в шкідливих, небезпечних або специфічних умовах протягом повного робочого дня. Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, за якими період трудової діяльності може бути віднесений до пільгового стажу.

Пенсійний вік та категорії

З початку 2018-го українці можуть виходити на пенсію у різний вік: 60, 63 і 65 років.

Пенсійний вік

До стажу відносять такі пункти:

 - строкова служба в армії

 - догляд за дитиною-інвалідом

 - військова (не строкова) служба

 - відпустка по вагітності та пологам

 - відпустка по догляду за дитиною до 3 років

 - строкова альтернативна (невійськова) служба

 - перебування на фронті або участь у бойових діях

 - період перебування за кордоном дружин або чоловіків дипломатів під час служби

 - інвалідність через нещасний випадок на виробництві або профзахворювання

 - виконання обов’язків батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу

Пільгові категорії 

Важливо! Стаж вираховують тоді, коли сума внесків до Пенсійного фонду не менше мінімального страхового внеску. Не дає жодних пільг і безперервність стажу, виключення – соціальні та медичні працівники. Деякі підприємства для утримання цінних кадрів за свій рахунок проводять виплати різних премій: кращий працівник, винагорода за вислугу років, додаткова відпустка тощо.

Чого чекати заробітчанам?

Трудовий стаж, отриманий за кордоном, залежить виключно від наявності міжнародних договорів про пенсійне забезпечення між Україною та державою, в якій українці працюють. Враховується період в роботи в таких країнах:  Вірменія, Грузія, Казахстан, Російська Федерація, Білорусь, Азербайджан, Узбекистан, Таджикистан, Молдова, Туркменістан, Киргизстан. Саме з цими державами у нас укладені територіальні договори.

Тобто, розмір доходу (заробітку) визначається виходячи з офіційно встановленого курсу на момент призначення пенсії. Не враховують роботу за кордоном для нарахування пенсії в тому випадку, якщо  між Україною та іноземною державою немає договору про соціальне та пенсійне забезпечення (наприклад, Німеччина, Італія, Ізраїль).

Купити стаж

Якщо вам не вистачає року до виходу на пенсію (умовно), то можете порахувати необхідні доплати за такою формулою:

Д = С × К × М, де:

Д – доплата за пенсійний стаж, якого не вистачає

С – страховий внесок з мінімальної заробітної плати за ставкою ЄСВ — 22%

К – коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій сплаті

М – кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії

Які виплати збільшать цього року? 

В середньому сума за покупку одного року стажу становить 19657,44 грн. (12 місяців × 1638,12), але вона може поступово збільшуватися протягом найближчих років.

Дивіться: як правильно рахувати стаж?

 

Джерело:
До списку новин