загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вберегтися від небезпечних змій, кліщів і павуків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як зробити відпочинок на природі безпечним? Порадами поділилася науковця, зоологиня Євгенія Яніш.

Євгенія Яніш - кандидатка біологічних наук, молодша наукова співробітниця Інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України. «Якщо зараз людина йде на природу, проблеми дійсно можуть виникнути. Вже прокинулися та активізувались змії. В Україні два види отруйних змій: гадюка звичайна і гадюка степова. Крім того, є отруйні павуки; зустрічаються у великій кількості з березня по листопад (а зараз і довше) кліщі, які переносять низку хвороб. І навіть є малярійні комарі, від яких теж можуть бути проблеми», — розповідає вона.  

Комарі

Комарі вже вилетіли, і в нас дійсно є малярійний комар (рід Anopheles). Але щоб заразитися малярією, потрібно щоб малярійний комар перед тим, як вкусив вас, вкусив хвору на малярію людину.   В Україні це зустрічається дуже рідко. Найчастіше — коли з якоїсь країни на літаку прилетів заражений комар і тут когось вкусив, або прилетіла заражена людина, тут захворіла і наш комар встиг її вкусити, а потім покусав ще когось. При чому, кусають і заражають лише самки комарів – самці живляться нектаром.

Кліщі

Кліщі з’явилися ще з березня. Виповзають вони, як правило, на стежки, якими ходять тварини, люди. Якщо ви йдете на природу, бажано одягати не шорти та босоніжки, а закрите взуття, довгі штани. Найкраще, якщо штани будуть заправлені в шкарпетки – часто кліщі залазять по нозі під штаниною, також варто, щоб рукав повністю прилягав. У цьому сенсі також підійдуть берці – до речі, допоможуть і при зустрічі зі зміями. Волосся варто прикрити головним убором. Кліщі небезпечні весь період, коли вони активні, тому що на сьогодні все частіше зустрічається хвороба Лайма – кліщовий бореліоз, (дуже зрідка – кліщовий енцефаліт — як правило, одиничні випадки в Закарпатській області). Коли кліщ кусає і передає вам бореліоз, починається почервоніння, через певний час, як правило, з’являється  мігруюча еритема (кільце на певній відстані від почервоніння, де був укус). Вона може збільшуватись, може бути різного розміру. Якщо не звертатися до лікаря, якщо неправильно поставлений діагноз і не проведене лікування, то наслідки можуть бути навіть летальні. Як правило, лікується антибіотиками.

Що робити, якщо людина виявляє на собі кліща?

Якщо поруч є лікар, можна сходити й до нього. Але в принципі достатньо й пінцета: обережно взяти, щоб не відірвати хоботок, дуже обережно витягти. Або ж обережно обмотати ниткою і теж витягти. Що швидше витягти з себе кліща, то краще. Якщо з’явилися якісь симптоми: запаморочення, щось болить, почервоніння, обов’язково потрібно йти до лікаря.

Павуки

Із найбільш небезпечних у нас два види: тарантул і каракурт («Чорна вдова») — вони, як правило, розповсюджені на півдні країни. Тарантул не дуже небезпечний – його укус може бути, як укус оси та шершня. Якщо людина не алергік, укус не був у шию чи обличчя, скоріше за все, минеться більш-менш спокійно. Самі вони не нападають, як і змії. Якщо ви не полізете до нього в нірку чи ще кудись, він на вас не нападе. А от небезпечний у нас каракурт. Це південний вид, хоча останніми роками більше поширюється в північні регіони, його отрута – нейротоксин. У першу хвилину може не бути майже ніяких симптомів, протягом години розвивається біль у плечовому поясі, в грудях, це впливає на серцево-судинну систему, на кров, збільшується ризик утворення тромбів. Може бути багато небезпечних для життя наслідків. Якнайшвидше потрібно відсмоктати з рани отруту. Як і у випадку зі зміями, зафіксувати кінцівку, давати людині багато пити, щоб токсин виводився, і якнайшвидше звернутися в лікарню. Тому з павуками потрібно бути обережними – дивитися, що ви берете та куди стаєте. Якщо ночуєте в наметі на природі, дуже бажано, щоб були антимоскітні сітки, не забувати їх закривати за собою. Отрута каракурта не термостійка – при високій температурі руйнується. Щоб це зробити, є дві хвилини після того, як вас вкусили. Найкраще взяти два-три сірники, голівкою прикласти до місця укусу та підпалити ще одним сірником.

Змії

Степова гадюка розповсюджена лише в кількох областях, звичайна зустрічається по всій території України. Ще є так звана гадюка Нікольського – вона абсолютно чорна. Наші гадюки, як правило, досить товстенькі, голова більш трикутна, ніж у неотруйних змій. Якщо вас вкусила змія, то навіть по сліду укусу можна подивитися, чи отруйна вона: від отруйних змій залишається одна або дві глибокі ранки, від неотруйних – більш дрібні. Якщо немає можливості одразу звернутися в лікарню одразу після укусу, в першу чергу потрібно відсмоктати отруту. Якщо в людини немає відкритих ран у ротовій порожнині, це для неї безпечно. Навіть якщо є невеликі подряпини, достатньо прополоскати рот водою, часто спльовувати, коли відсмоктуєте отруту і полоскати рот. Якщо в людини на руках є кільця, браслети тощо, потрібно одразу зняти, бо після укусу обов’язково буде набряк. Потрібно зафіксувати кінцівку – для цього підходить будь-що, що є під рукою. Бажано зробити туге бинтування (джгут накладати не можна) – робити обережно, десь на п’ять сантиметрів вище, ніж місце укусу й до кінця кінцівки. Якщо через певний час палець перестав входити під бинт, потрібно перебинтувати. Вкушена кінцівка повинна знаходитись нижче голови. Далі ви можете транспортувати людину до лікарні або вона з вашою допомогою буде добиратись сама. Обов’язково прийняти антигістаміни (наприклад, лоратадин), можна внутрішньом’язовий укол дексаметазону, якщо лікарня далеко.


До списку новин