загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як заробити гроші на сонячній енергії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За перші три місяці 2018 року ще 543 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі. Це у 2,7 разів більше у порівнянні із аналогічним періодом минулого року, коли на «сонячну електроенергію» перейшли 200 родин.

Ще у 2014 році в області було усього дві сонячні електростанції, сьогодні ж - 193. Вартість домашньої електростанції в середньому - 10 тис дол. Встановити і ввести її в експлуатацію можна за місяць-півтори.

Сьогодні все частіше можна побачити на приватних садибах сонячні панелі чималої потужності. Сонячні електростанції (далі СЕС - прим ред.) використовують не лише для забезпечення енергією свого помешкання, а й для заробітку, по так званому зеленому тарифі.

Загалом, кількість родин, які цікавляться та встановлюють сонячні панелі, стрімко зросла за останні три роки. Якщо наприкінці I кварталу 2015 р. таких домогосподарств було лише 40, то станом на кінець I кварталу 2018 р. маємо 3553 родини.

До прикладу, станом на 1 жовтня 2017 в Тернопільській області встановили вже 193 СЕС, з них 183 встановлено в приватних домогосподарствах і 10 – юридичних. А ще у 2014 році в нашій області було усього дві сонячні електростанції, кажуть у ВАТ “Тернопільобленерго”. Варто наголосити, що у 2017 році кількість СЕС, що встановленні в приватних домогосподарствах зросла більш ніж у три рази. 

ОСББ встановлюють СЕС

Сьогодні жителі країни міні-СЕС встановлюють не лише у приватних садибах, а й на балконах та дахах багатоповерхівок. Зокрема, першим хто в Україні встановив на даху багатоповерхівки СЕС стала одна з житомирських ОСББ, керівником, якої є Сергій Кохан. ОСББ має відкритий рахунок в банку, на який обленерго надсилає кошти за придбану еко-енергію.

До слова, міні-СЕС у Житомирі була встановлена ще в грудні 2016 року, після чого, Житомирська обласна рада зацікавилась новацією ОСББ і вже цього року, тамтешньою мерією була прийнята програма про відшкодування частини придбаного обладнання у розмірі 20% вартості.

- Хто має можливість інвестувати кошти в міні-СЕС, той може непогано підзаробити, - розповідає фахівець з альтернативних видів енергії Володимир Тимош. - Адже сьогодні вартість одного “зеленого” кВт годин в Україні найвищий у Європі і становить 0,18 євро. Чому, так, тому що Європа вже давно використовує такий вид енергії, відповідно і вартість її дешевша. 

Коли електроенергія коштувала в Україні копійки, доцільності встановлення СЕС просто не було, зауважує фахівець. Проте останніми роками цей вид енергії почав зростати і люди вже почали рахувати, що вигідніше. Тому і спостерігається тенденція до збільшення встановлення домашніх СЕС. 

Скільки коштує станція

- Сьогодні вартість домашніх СЕС також знижується при тому, що її ККД збільшується, - продовжує Володимир Тимош. - Сьогодні окупність станції в середньому 6-7 років.

Однак є нюанси, наголошує співрозмовник. Чим потужніша станція тим менший термін окупності. Також окупність залежить і від власного споживання, тому що в електромережу по зеленому тарифі продається надлишок. До прикладу, якщо 10 кВт станція виробляє в середньому 10 тис кВт за рік, а споживання буде 5 тис  кВт, то в електромережу буде продано лише половина виробленої енергії. Якщо СЕС потужністю в 30 кВт, то в мережу буде продано 25 тис кВт і термін окупність її буде в рази менший.

Вартість 10 кВт домашньої СЕС в середньому 10 тис дол, - це вартість іноземного обладнання. Вітчизняне обійдеться у вісім, а то і сім тис дол., якість його нижча. Фахівець каже, що є кристалічні та тонкоплівкові сонячні панелі, їх можуть виробляти з полі та монокристалів. 

- В нашій місцевості в основному використовують полікристали, оскільки вони дешевші і необхідності встановлювати дорожчих немає, - зауважує співрозмовник. – Моно-панелі хороші для тих регіонів, де температура вища, тому що сонячні панелі мають властивість при високих температурах знижувати ККД. Відповідно в нашому регіоні доцільно встановлювати полімодулі. Це стосується як домашні СЕС потужністю до 30 кВт так і мегаватних.

Різниця в порах року також є, зауважує експерт. Звичайно, що у літній сонячний день виробіток енергії більший, у серпні виробляє 66 кВт у день, восени у листопаді лише 30% від своєї потужності, тобто близько 20 кВт у день. Загалом, у нашій місцевості за весь рік 10 кВт СЕС може виробити близько 10 тис кВт, а у південних областях дещо більше, до прикладу у Миколаєві, Херсоні чи Одесі близько 12 тис кВт.

Які потрібно документи

Документальне оформлення генеруючої установки починається після завершення монтажних та налагоджувальних робіт на території приватного домогосподарства, розповідають ВАТ “Тернопільобленерго”. Та додають, що умови за яких допускається встановлення СЕС на території приватного домогосподарства, наступні: із споживачем (власником СЕС, - прим. ред.) укладено постійний договір про користування електричною енергією; величина номінальної потужності (згідно паспортних даних, прим. ред.) генеруючої установки не перевищує 30 кВт, але не більше потужності, дозволеної до споживання за договором про користування електричною енергією.

- Підтвердженням готовності СЕС до роботи та право на її документальне оформлення є наявність генерації електроенергії в мережу, - зауважують в обленерго. - За фактом готовності СЕС споживач письмово повідомляє про це енергопостачальника заявою-повідомленням за формою встановленого зразка. Разом із заявою-повідомленням споживач надає в двох примірниках заповнену однолінійну схему підключення генеруючої установки.

Для документального оформлення генеруючої установки споживач повинен надати наступні документи: заяву-повідомленням за формою встановленого зразка та однолінійну схему підключення генеруючої установки.

Щодо часу документального оформлення генеруючої установки, то необхідно враховувати відсутність або наявність зауважень, виявлених представниками електропостачальника під час обстеження СЕС, а також оперативність проведення споживачем оплати послуг з улаштування вузла обліку, - наголошують в ВАТ “Тернопільобленерго”. - Мінімальний термін документального оформлення становить: в сільській місцевості – 11 днів, в місті – 9 днів.

Кредит на СЕС з одноразовою комісією

Сьогодні держава сприяє розвитку цьому виду енергії. Зокрема існує кредитування з одноразовою комісією в розмірі 3% від суми кредиту, яку надає держбанк АБ «УКРГАЗБАНК». Програма називається “Кредити на придбання сонячних електростанцій і теплових насосів”. Як роз’яснюють в прес-службі АБ «УКРГАЗБАНК» кредити видають виключно під повноцінний проект, тобто на розробку проектної документації, придбання обладнання/матеріалів, монтажні роботи встановлення СЕС тощо.

Кредит наш банк надає на проекти від 1 000 до 1 000 001 грн для СЕС, - кажуть у фінустанові. - Кредит надається терміном від одного до п'яти років. Також при отриманні коштів, необхідно сплатити перший внесок в сумі 15% від вартості СЕС. Кошти видають під заставу обладнання. 

В банку кажуть, що штрафних санкцій, щодо дострокового погашення кредиту немає.

Віталій Ониськів

 

Джерело:
До списку новин