загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кінець АТО: що чекає на Донбас із початком операції Об'єднаних сил

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Антитерористична операція на сході України офіційно закінчилася — 30 квітня о 14:00 розпочалася операція Об'єднаних сил (ООС), передбачена законом про деокупацію Донбасу. Указ про її початок того ж дня підписав президент України. Закінчиться вона, за словами Порошенка, коли «буде звільнено тимчасово окуповані території Донбасу та коли росіяни підуть з анексованого Криму».

У чому суть операції?

По-перше — це операція військових, а не СБУ. Як стверджував Порошенко, зібравши військовий кабінет, — «АТО поставлене завдання виконала». Генерал Сергій Наєв, який командує операцією Об'єднаних сил, розшифрував слова президента так: оскільки на окупованому Донбасі військові 8 армії РФ нині керують двома з'єднаними корпусами, про боротьбу з бойовиками чи терористами не йдеться, адже Україна має справу з російською агресією, а протидіяти агресії повинно не СБУ, а українське військо.

На першому брифінгу в якості командувача Об'єднаних сил Сергій Наєв розповів про кілька завдань операції, які, здається, суперечать одне одному, адже передбачають, зокрема, «звільнення тимчасово окупованих територій», водночас «операція не передбачає активізації бойових дій на лінії зіткнення та спрямована на встановлення миру». Отож, як повертати під контроль окуповану частину Донбасу без бойових дій, але заразом таки залучаючи військових, зрозуміти складно.

«Відповідно до закону, ми зобов'язані стримувати збройну агресію. Що таке стримування? Це певний комплекс заходів, який має показати ворожій стороні: ми маємо рішучі наміри відбивати агресію і ворог буде знищений. Тому ми повинні бути настільки міцними й потужними, щоб ворог відмовився від своїх намірів», — так генерал Наєв відповів на запитання Громадського, чи передбачає операція звільнення окупованої території військовим шляхом.

Координація дій

Командувач Об’єднаних сил обіцяє кращу координацію різних силових підрозділів на Донбасі, які відтепер підпорядковуються лише йому. Згідно з указом, тепер генералові Наєву підпорядковуються й голови військово-цивільних адміністрацій. Як сказав очільник Донеччини Павло Жебрівський, з Наєвим тепер погоджуватимуть призначення і звільнення вищих посадовців у ВЦА.

Також штаб Об'єднаних сил від 1 травня звітує про роботу всіх силовиків на Донбасі — прикордонників, поліції, СБУ, фіскальної служби й Нацгвардії.

СБУ тепер опікуватиметься не лише притягненням бойовиків до відповідальності, а й  фактично питанням амністії для тих, хто вимушено співпрацював з бойовиками, не скоюючи водночас важких злочинів.

Сам Наєв сказав, що одним із його завдань буде зупинка контрабанди через КПВВ. На запитання щодо можливої участі підрозділів, що входять до операції Об'єднаних сил, у незаконному перевезенні товарів, адже раніше, згідно зі звітом Transparency International, військових залучали до подібних схем, генерал заявив, що готовий долучити до боротьби із цим громадськість. А про подібні випадки попросив повідомляти на гарячу лінії штабу.

Що зміниться для цивільного населення

Законі про деокупацію Донбасу передбачає досить суворі обмеження на пересування цивільного населення.

Відповідно до закону, операція діє на всій території зони бойових дій та зони безпеки навколо зони бойових дій. Обидві зони визначаються командувачем Об'єднаних сил. 30 квітня встановили, що зоною безпеки є вся звільнена територія Донецької та Луганської областей до населених пунктів Виноградне, Курахове, Очеретяне, Розівка, Вовчеярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне. Від них і до лінії зіткнення — зона бойових дій, де керуватимуть виключно військові.

У зоні безпеки можуть діяти три рівні допуску.

  • • Зелений — необмежений
  • • Жовтий — перебування за наявності документів і після огляду речей і транспорту
  • • Червоний рівень передбачає, що перебування осіб тимчасово обмежили або заборонили

Право проїзду при цих рівнях допуску мають лише:

  • • люди, що живуть у районі проведення операції,
  • • мають родичів і документи, що це посвідчують,
  • • місця поховання рідних або нерухомість.

Також, за наявності відповідних документів, можуть проїхати дипломати або гуманітарні місії.

За словами командування, такий порядок потрібен передусім для захисту цивільного населення, що ризикує «підірватися на мінах у недозволених місцях». Також це завадить вивозу із зони бойових дій несанкціонованої зброї та боєприпасів.

У командуванні пообіцяли, що встановлення зони безпеки ніяк не вплине на проведення на цій території парламентських і президентських виборів.

Попри всі обмеження, генерал Наєв запевнив, що правила проїзду навпаки спростяться. Як саме, пояснив Громадському заступник голови Нацполіції України Костянтин Бушуєв: на звільненій території, другій і третій лінії оборони значно зменшиться кількість блокпостів, отже, цивільним просто рідше доведеться зупинятися в дорозі й показувати документи.

Наразі опитані Громадським мешканці Донецької та Луганської областей, яким довелось останні два дні пересуватися територією зони безпеки, ніяких змін на блокпостах не помітили.

«Будемо рухатися до взаємопроникнення армії та мешканців Донеччини, щоб розуміли, хто захищає і кого захищають», — підсумував очільник Донеччини Павло Жебрівський, відповідаючи на запитання журналістів про те, яких іще чекати змін.

 

Джерело:
До списку новин