загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Працевлаштування та пенсія. Що їх пов’язує?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У письмових звертаннях до Пенсійного фонду України пенсіонери часто запитують: «Чому моя пенсія в цьому місяці менша, ніж раніше? До чого тут моє працевлаштування! Які підстави на утримання з моєї пенсії?».

Так, загалом розмір пенсії відповідно до законодавства не залежить від розміру отриманої заробітної плати, але низка доплат, надбавок, підвищень, а також перерахунки пенсії залежать від факту працевлаштування. Тому пенсія працюючого пенсіонера або того, який займається підприємницькою діяльністю буде іншою. Наприклад, в разі працевлаштування пенсіонера перерахунок від нового прожиткового мінімуму для обчислення пенсії не передбачений. Оскільки зазначений перерахунок проводиться автоматичним шляхом за даними електронного особового рахунку, в якому відсутня інформація щодо працевлаштування особи виникає переплата пенсійних коштів. Виплата надбавки непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років також підлягає поверненню в разі працевлаштування. Буває й так, що після працевлаштування пенсіонера виплата пенсії йому взагалі має припинитися. Приміром, так відбувається при працевлаштуванні до досягнення пенсійного віку жінок, які скористалися правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку зі зменшенням її розміру. До того ж припиняється виплата і одержувачу пенсії за вислугу років, якщо він починає працювати за тією ж спеціальністю, яка дає право на призначення такої пенсії.

При призначенні пенсії (проведенні перерахунку), людині під особистий підпис повідомляють про її обов’язок у разі працевлаштування надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Таке саме попередження міститься і в пенсійному посвідченні. Якщо людина не повідомить про такі зміни, в будь-якому випадку, Фонду стане про них відомо, тому що регулярно проводиться звірка даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців і виявляється факт працевлаштування, тоді і обчислюється сума надміру виплачених пенсійних коштів.

Отже, якщо після працевлаштування пенсіонер не повідомив про це орган Пенсійного фонду за місцем проживання і внаслідок цього утворилась переплата пенсійних сум, орган Пенсійного фонду на підставі ст.50 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" має право прийняти рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20 відсотків пенсії (щомісячно). Відповідно до цієї ж статті суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно.

У зв’язку з цим звертаємося до усіх пенсіонерів! Для попередження переплат пенсій у зв'язку з працевлаштуванням обов’язково своєчасно повідомляйте про це управління Пенсійного фонду за місцем проживання. Адже, легше попередити безпідставне нарахування пенсійних виплат ніж повертати зайво отримані кошти.

 

Джерело:
До списку новин