загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Низький соціоекономічний статус робить мозок дорослих людей менш організованим

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
На організацію функціональних зв'язків головного мозку впливає соціоекономічний статус.

Стаття опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Як з'ясували американські вчені, це поширюється тільки на людей в середній віковій групі (від 30 до 64 років): серед них низький статус пов'язаний з менш міцними функціональними зв'язками. 

Під соціоекономічним статусом мають на увазі рівень освіти і професійний статус людини, також відзначають величину її середнього доходу.

Цей статус безпосередньо пов'язаний з великою кількістю інших життєвих параметрів, серед яких психічне і фізичне здоров'я, задоволення життям в цілому, а також його тривалість.

Впливає соціоекономічний статус і на розвиток мозку, причому як анотомічно, так і функціонально: наприклад, низький статус негативно впливає на ранній розвиток мозку дитини і пов'язаний з появою деменції в літньому віці.

В основному вплив економічного статусу на розвиток мозку вивчається в ранньому віці і старості - в період розвитку і дегенерації. Мозок, тим не менш, може змінюватися протягом усього життя: вчені, наприклад, показували, що ознаки старіння мозку виявляють уже в порівняно молодому віці.

Вивчити, як соціо-економічний статус впливає на мозкові зміни людей у ​​віці від 20 до 89 років вирішили вчені Техаського університету в Далласі під керівництвом Гейгана Віган (Gagan Wig). У їх дослідженні взяли участь 304 людини: кожен з них повідомив про кількість років закінченої освіти, нинішнє місце роботи та посаду.

Для учасників, які вже вийшли на пенсію, соціо-економічний статус був розрахований на основі останньої посади, яку вони займали

Сам експеримент проходив з використанням функціональної МРТ (фМРТ) в стані спокою. На основі отриманих нейровізуалізаційних даних вчені виміряли функціональні зв'язки окремих ділянок мозку кожного учасника: соматомоторної, зорової, слухової, мережу пасивного режиму та інші.

Зв'язок перевірили як всередині кожної окремої системи, так і між ними. Крім цього вчені також виміряли товщину кори великих півкуль мозку. Для аналізу дослідники також зібрали дані про гендерну приналежність і раси учасників, їх індекси маси тіла, фізичне і психічне здоров'я, паління і вживання алкоголю.

Результати показали, що в середньому віці (тобто серед учасників від 35 до 64 років) соціоекономічний статус був тісно пов'язаний з організацією функціональних зв'язків головного мозку, розрахованих з середньої міцності внутрішніх і міжсистемних зв'язків.

Схожий результат автори відзначили і для анатомічних відмінностей: низький соціо-економічний статус був пов'язаний з меншою товщиною кори. Анатомічний ефект, однак, був пов'язаний зі статусом в меншій мірі.

Різниця в організації функціональних зв'язків (A) і товщині кори (B) між учасниками з низьким (червоним) і високим (синім) статусом в різних вікових групах

Вчені відзначають, що соціо-економічний статус - важливий фактор, що визначає функціональну і анатомічну організацію головного мозку, причому не тільки на етапі його розвитку і занепаду, а й в середині життя. Статус людини, таким чином, може також бути чинником, який попереджає про спад ясності розуму в похилому віці.

 

Джерело:
До списку новин