загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Не заплатив - вкрав: українці через кілька тижнів повинні заплатити за нерухомість

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці влітку повинні заплатити податки за нерухомість. Перші платіжки прийдуть вже через кілька тижнів і заплатити потрібно не пізніше, ніж за 60 днів після отримання квитанції. Зібрані кошти поповнять місцеві бюджети. І якщо не внести платіж вчасно, загрожує пеня і суд.

Чому в цьому році заплатити доведеться більше і що загрожує недобросовісним платникам податків.

Не заплатив вчасно, заплатиш більше

Фізособи мають два місяці з моменту, як вони отримали квитанцію, щоб заплатити податок на нерухомість, нагадує юрист Діна Дрижакова. "Відповідно до Податкового кодексу, фізичні особи зобов'язані заплатити податок протягом 60 днів після отримання повідомлення. Тобто у народу є майже два місяці. А далі починаються штрафні санкції. Якщо затримка до 30 днів - 10% від суми нарахованого податку. А якщо вже більше 30 днів - 20% від суми нарахованого податку", - пояснює Дрижакова.

Крім того, в Податковому кодексі передбачена пеня в розмірі 120% облікової ставки. На даний момент облікова ставка становить 17%, а пеня - 20,4%.

Платити потрібно не тільки за житлову нерухомість, а й за сараї, нерухомість на ринку і т.д. Наприклад, в Одеській області, згідно з реєстром судових рішень, в місцеву податкову звернувся одесит, який не згоден з повідомленням фіскальної служби, згідно з якою він повинен заплатити податок за нерухомість на ринку площею більше 2 тис. кв.м. Суд позов задовольнив частково. Як говорить юрист Олександр Плахотник, подати позов можуть як податківці, якщо українці не платять податок, так і самі платники податку, якщо не згодні з сумами в платіжках.

"Фіскали частіше судяться з великими підприємствами. Якщо не заплатили податки за нерухомість в сумі понад 100 тис. грн, це одна справа. А якщо не заплатили 700 грн, то, звичайно, судиться не так цікаво", - розповідає експерт. Однак, якщо зовсім відмовитися платити, то через пені і штрафів навіть невеликий борг може перетворитися на величезну заборгованість. А несплата податків загрожує не тільки стягненням суми боргу через суд, але і кримінальним переслідуванням.

"Фіскальна служба може подати в суд на людину за несплату податку, але тільки суд буде вже вирішувати, що робити. Заарештувати майно фіскальна служба не має право. Це прерогатива виконавчої служби", - пояснює Дрижакова.

Податок поповнить бюджет міста

Податок на нерухомість - один з основних джерел поповнення місцевих бюджетів. Для прикладу, в минулому році бюджети Івано-Франківської області отримали 13,5 млн грн податку на нерухомість. Для порівняння, в цій же області зібрали всього 15 млн грн податку на прибуток підприємств. А в окремих населених пунктах, де відносно низький рівень зайнятості, податок на нерухомість і зовсім може бути головним джерелом наповнення місцевої скарбниці.

Податок на нерухомість збирають по всьому світу, розповідає кредитний експерт Володимир Мазуренко. "Українцям ще пощастило. Платимо ми мало і платять не всі", - відзначає експерт. Так, в деяких країнах (Німеччина, Швеція, Данія) податок фіксують у відсотках від оціночної вартості нерухомості. Українці ж платять у відсотках від мінімальної зарплати.

Всього в світі є три основних критерії, за якими визначається, чи повинен власник нерухомості платити податок: загальна вартість нерухомості, оціночна вартість оренди нерухомості або її площа. Україна використовує останній критерій. Живеш в маленькій квартирі або невеликому будинку - податок не платиш. Це дозволяє звільнити від витрат малозабезпечені сім'ї. А ті, хто знайшов кошти на покупку великого житла, повинні поповнювати місцеві бюджети.

Зібрані кошти йдуть в загальну казну населеного пункту і після витрачаються на інфраструктуру, комунальне підприємство, дороги, парки і т.д.

Як порахують: заплатити доведеться в два рази більше

Цього року українці платять податок на нерухомість за 2017-й. Максимальна ставка - 1,5% від мінімальної зарплати. З огляду на те, що в січні минулого року мінімалка виросла в два рази, збільшаться і податкові відрахування. Правда, варто відзначити, що за 2016-й місцева влада могла збирати за кожен квадрат нерухомості до 3% від мінімалки, а за минулий рік - до 1,5%.

Податок стягується з квартири площею від 60 кв. м і на будинки площею від 120 кв.м. Якщо у власності є і будинок, і квартира, то податок стягується в разі, якщо сукупна площа перевищує 180 квадратів. Але і цю "межу" місцева рада може змістити. Наприклад, нараховувати податок тільки для тих городян, які живуть в квартирах площею від 65 квадратних метрів.

Припустимо, що податкова ставка не змінилася, і українці в конкретному місті і за минулий і за позаминулий рік заплатять 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадрат, якщо площа перевищує встановлену в Податковому кодексі норму. Таким чином, в минулому році за квартиру площею 100 кв.м потрібно було заплатити 826,8 грн (за 40 "зайвих" квадратів), а в цьому році - 1920 грн. Тобто сума податку зросла більш ніж в два рази.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин