загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дорогі препарати ефективніші, ніж їх більш дешеві аналоги: це правда?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ви напевно помічали, що схожі за своїм ефектом ліки іноді можуть мати різну вартість. Дешевші, як правило, є «вітчизняними аналогами». Причому склад медикаментів і їх вплив на організм можуть бути практично ідентичними. Тоді навіщо платити більше? Нейробіолог Олександра Тіннерманн разом з колегами встановила, що ефект, з яким ліки діють на людину, безпосередньо залежить від того, скільки вони коштують.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЦІНИ. Коли ви дегустуєте дорогий напій або елітний продукт, знаючи про те, «скільки це коштує», у вашому мозку активізуються особливі зони в префронтальній корі, змушуючи відчувати «божественний смак». Однак якщо пробувати ті ж продукти наосліп, ці зони залишаються неактивними.

Цей ефект багатьом знайомий під назвою «плацебо». Його суть полягає в тому, що іноді хвороба піддається лікуванню, коли пацієнти приймають таблетки, в яких не міститься активний діючий компонент. При цьому цілющий ефект стає більш помітним, якщо повідомити пацієнтові, що таблетки, які йому дають, унікальні і дуже дорогі.

А ПОБІЧНА ДІЯ? Згідно з результатами, отриманими Олександрою Тіннерманн, «побічка» також безпосередньо залежить від ціни. Виявилося, що побічні ефекти більш дорогих препаратів відчуваються пацієнтами сильніше, навіть якщо висока ціна – вигадка.

ЕКСПЕРИМЕНТ. У рамках експерименту були створені дві упаковки з маззю від свербежу. Одна з них виглядала дорого і престижно, інша – справляла враження бюджетного аналога. Серед побічних ефектів на обох упаковках була вказана підвищена больова чутливість. Насправді в обох тюбиках був вазелін. Випробовувані, яким втерли «дешевий аналог» мазі і нагріли цю ділянку шкіри спеціальним приладом, оцінили неприємні відчуття удвічі нижче, ніж ті, хто отримав «дорогі ліки».

Також під час експерименту вчені реєстрували активність головного мозку випробовуваних. У піддослідних, які отримали «дорогу мазь», активізувалася область префронтальної кори, що характерно для ефекту плацебо.

НЕ ТІЛЬКИ УЯВА. Однак зцілювальний ефект, як і побічні ефекти – це не робота уяви. У тих випробовуваних, які отримали «дорогу мазь» і скаржилися на печіння, активізувалася також і область спинного мозку, яка відповідає за сприйняття болю, а значить, біль не був вигаданим – випробовувані його дійсно відчували.

Підсумки експерименту показали, що ціна ліків може впливати не тільки на свідомість людей, але й на деякі функції їх тіла. Іноді цим пояснюється чудодійний ефект дорогих імпортних медикаментів.

 

Джерело:
До списку новин