загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Симонів день 23 травня: історія та традиції християн

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Симон був зведеним братом Спасителя.

Народне свято Симонів день відзначається 23 травня 2018 року (дата за старим стилем – 10 травня). За церковним календарем цього дня вшановують апостола Симона Зилота, Кананіта.

Історія свята

Симон був зведеним братом Спасителя від першого шлюбу святого Йосипа. Жив у I столітті в Кані Галілейській. Був простим рибалкою і зелотом.

На третій день після повернення Спасителя в місті святкували весілля Симона. Під час урочистості закінчилося вино. Це могло обернутися ганьбою для молодої пари і вважалося поганою ознакою. У цей момент сталося перше диво Христове. Марія попросила сина допомогти молодим. За волею Ісуса вода в чанах перетворилася в добре смачне вино. Побачивши це чудо, Симон увірував у Господа всією душею. Він залишив молоду дружину і пішов із братом. Згодом Симон став не тільки Його учнем, але і одним з дванадцяти апостолів.

ак як про життя святого більше залишилося усних переказів, ніж письмових, в його подальшій долі є деякі розбіжності. Симон відвідав Юдею, Мавританію, Єгипет і Лівію, де ніс слово Боже. Далі англійська, німецька та російська версії розходяться. Також достеменно невідомо, як саме помер апостол – на хресті або його розпиляли пилкою. Але немає ніяких сумнівів, що він прийняв мученицьку смерть.

Традиції та обряди на Симонів день

Святий Симон вважається покровителем всяких трав та помічником у пошуках скарбу. Тому день ідеально підходить для збору цілющих трав, коріння і пошуку скарбів. Цим, втім, займалися переважно діти і молодь. Однак люди зазвичай не заохочували мисливців розжитися відразу за чужий рахунок: «Скарб добудеш, та додому не будеш!»; «На що клад, коли в сім'ї лад?»; «Толк та лад, тут і скарб». Перед тим, як відправитися за зборами, необхідно помитися, надіти все чисте і попросити благословення у Матінки-Землі. Деякі трави або корінці бажано збирати не голими руками, а чистим відрізу тканини, хусткою або рушником.

У народі говорили: «На Зилота збирай зілля біля болота». Знавці копали молоді цілющі коріння, запасалися деревною корою, цвітом з різних дерев і чагарників. У кожній родині запасали запас випробувані і надійні засоби від різних недуг і немочей, здобуті в навколишніх луках і лісах. Інші збирали і «приворотне» зілля або зілля від мишей і іншої нечисті, що водилася в селянських оселях.

У Симонів день біля ліжечка дитини ставлять новий віник. Якщо він швидко в'яне, значить, малюк скоро захворіє або вже хворий.

23 травня Мати Сира-Земля вшановується як «іменинниця». Наші предки дивилися на землю з великим благоговінням — як на годувальницю всього людства. Вважається, що в цей день Земля «відпочиває», тому її не можна орати, копати, боронувати. Заборонено встромляти в грунт будь-які гострі предмети, палиці, кілки і сільськогосподарські знаряддя.

 

Джерело:
До списку новин