загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українцям доведеться повернути субсидії до бюджету: як заощадять до 10 млрд грн

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні почали повертати до бюджету невикористані субсидії. Після нововведень зекономлені комунальні знижки списують з рахунків українців після закінчення сезону. Крім того, в урядовій постанові вказані випадки, за яких повернути доведеться навіть витрачену субсидію. Так, сім'ям, які приховали свої реальні доходи, доведеться компенсувати незаконно отриману допомогу.

Хто і коли поверне комунальні знижки до бюджету?

Неощадливі субсідіанти

Українці з субсидією платять за комуналку фіксовану суму - відсоток від свого доходу. Якщо економити, то під час опалювального сезону невикористану субсидію можуть перенести на наступний місяць, а за підсумками сезону - списати. Така система не стимулює українців зі "знижками" економити, а скоріше навпаки. Для прикладу, за даними "Нафтогазу", в Кіровоградській області у будинках із субсидіями спалили газу вдвічі більше, ніж у таких самих будинках без субсидій.

Причому за субсидії сплачують усі - це гроші платників податків. І витрачають на "комунальні знижки" величезні суми. Щорічно бюджет розростається, цього року вартість субсидій перетнула позначку у 70 млрд грн. У чинній програмі субсидій є дві пов'язані між собою проблеми - знижки не стимулюють економити, а нормативи, на які вони призначаються, залишаються завищеними.

Як розповіли у Міністерстві соціальної політики, в минулому опалювальному сезоні серед субсидіантів гуляв "міф", нібито якщо не витрачати всю знижку, то її можуть зовсім забрати. Так, у минулому опалювальному сезоні на опалення квартири площею 40 квадратів і трьох осіб на центральне опалення виділяли знижку на 1,7 Гкал тепла (або 500 кубів газу), 9,9 кубів газу - на плиту, 7,2 куби холодної води, 4,8 кубометри - гарячої.

Навіть попри те, що субсидіанти витрачають в кілька разів більше, ніж українці без пільг, такий обсяг комунальних послуг більшість не використовує. З цієї причини у травні Кабінет міністрів прийняв рішення скоротити норматив на газ - з 5 до 4,5 кубометри за квадрат.

Джерело в уряді розповіло: проблему з субсидіями розуміють і в Кабміні, і в МВФ.

Щоб скоротити витрати, чиновники планують поступово скорочувати нормативи, а паралельно монетизувати пільги. Згідно з однією з моделей, зекономлені на субсидії гроші можуть видавати українцям "на руки". Таке нововведення - хороший стимул для економії. "Припустимо, що бабуся живе у селі. Вона може на зиму переїхати до дітей і не опалювати свій будинок. За зиму вона може тільки на опаленні заощадити 15 тис. грн, і якщо ці гроші потім віддадуть "на руки" такій сім'ї, звісно, з'явиться стимул заощаджувати", - розповідають в уряді. Зараз же за підсумками опалювального сезону невикористані знижки просто повертають до бюджету. Тому субсидіанти не зацікавлені витрачати менше.

Кому доведеться повернути субсидії

У 2017 році з рахунків українців списали понад 8,2 млрд грн невикористаних субсидій. Точної цифри за підсумками цього року поки що немає, проте сума може скласти до 10 млрд грн. Якби в Україні працювала монетизація, ці гроші могли б роздати. Згідно з чинною постановою, вони повернуться до державного бюджету.

"Після закінчення опалювального (неопалювального) сезону невикористана сума житлової субсидії повертається керівником, об'єднанням, виконавцем комунальних послуг до державного бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку", - йдеться в постанові Кабінету міністрів.

Вже зараз кияни отримують повідомлення про списання частини субсидій. Перерахунок відбуватиметься автоматично, тому віддавати свої гроші не доведеться.

Щоправда, субсидіанти з газовим або електричним опаленням мають право претендувати на монетизацію 100 кубів газу (близько 700 грн) або 150 кВт/год електроенергії (174 грн). Ці гроші можна отримати у відділенні пошти, попередньо написавши заяву в місцевому органі соцзахисту. Тим, хто використовує центральне опалення, така монетизація не призначена.

Зі свого гаманця комунальні знижки мають повернути ті, хто обдурив органи соцзахисту. Згідно з чинною постановою, повертати гроші доведеться, якщо помилився в декларації про доходи як мінімум на 170 грн, якщо соціальний інспектор під час обстеження матеріально-побутових умов життя знайшов порушення.

Програму субсидій в Україні поступово посилюватимуть. Цього року уряд вперше прийняв рішення про врахування при призначенні знижки майнового стану. Без допомоги залишаться ті, хто їздить на новому автомобілі або живе у великому будинку/квартирі. Наступний крок - значне скорочення нормативів.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин