загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ботулізм: усе, що варто знати про небезпечну для життя хворобу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Лікарі зафіксували перші цього року випадки ботулізму через споживання риби, пише газета "Експрес".  

Один із пацієнтів розповів медикам, що придбав тараньку, яка виявилась зараженою, на стихійному ринку. Через два дні після того, як з'їв її, відчув різке погіршення самопочуття.   Фахівці застерігають: краще утриматись від споживання в'яленої та сушеної риби, аби застрахуватись від небезпечної для життя хвороби —  ботулізму.  

—  Звідки в продуктах цей небезпечний збудник?  

—  У формі спори паличка ботулізму може перебувати в кишківнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб, а також у грунті й на продуктах харчування, —  пояснює Володимира Сверстюк, завідувачка відділу обласного лабораторного центру МОЗ України. —  Збудник зберігається за умов недотримання норм приготування —  коли продукт не пройшов належну термічну обробку.   Особливо небезпечні в'ялена, вуджена чи сушена риба —  якщо її недбало почищено перед споживанням. А також  —  рибні консерви, якщо продукт неретельно помили або за умов недостатньої термічної обробки та відсутності кисню.   

—  Нагадайте, що таке ботулізм?

—  Це гостра токсикоінфекція, розвиток якої спричиняє паличка ботулізму, а точніше, ботулотоксин, який вона  виділяє.   Для збудника ботулізму характерний гніздовий розподіл в продукті, наприклад, у м'ясі чи навіть у консервах —  у тому числі й грибних, овочевих, м'ясних. Тож отруїтись може лише той, хто скуштував саме заражений шматок. А минулого року до лікарні потрапив чоловік, який вживав консерви домашнього приготування. Згодом з ботулізмом легшої форми доправили і його доньку, яка намащувала хліб тим самим м'ясом і давала собаці, а опісля цим ножем нарізала себі інший продукт. Тож збудник потрапив у її організм із ножа.   При тім візуально чи за запахом визначити, чи продукт заражений,  —  неможливо. А перші симптоми ботулізму з'являються від кількох годин після споживання інфікованого продукту до 10 днів.  

—  Які симптоми свідчать про розвиток хвороби?  

—  Спершу симптоми нагадують отруєння —  з'являється біль у животі, нудота, діарея, біль голови, —  говорить Наталія Тімко, головна позаштатна інфекціоністка області.   В. Сверстюк: —  Згодом розвивається порушення та зниження гостроти зору, з'являється відчуття туману, двоїння в очах, сухість у роті, утруднене ковтання, порушення мови, м'язова слабкість. Загалом йдеться про загрозливий для життя стан.  

—  Яке лікування потрібне? 

В. Сверстюк: —  Якщо пацієнт потрапляє до лікарні з легкими симптомами, призначають симптоматичне лікування. В іншому випадку необхідно ввести протиботулінову сироватку, щоправда, в останні роки забезпечення таким препаратом в Україні на низькому рівні. Тому вкрай важливо дотримуватись заходів безпеки.  

Н. Тімко: —  А саме: не купувати рибу чи консерви "з рук". А під час приготування закруток спершу добре помийте продукт та простерилізуйте банки, дотримуйтесь температурного режиму приготування. Перед споживанням варто ще півгодини кип'ятити чи потримати відкриту закрутку в духовці.

 

Джерело:
До списку новин