загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як можна зробити пенсії в Україні такими, як у ЄС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для вирішення проблеми пенсійного забезпечення в Україні є два шляхи. Перший шлях можна назвати "азійським", а другий - "європейським".

Для того щоб розібратися, як зробити в Україні пенсії на рівні ЄС, треба зрозуміти для початку, що в Україні відбувається старіння нації. Цей фактор, як не дивно, є позитивним. З 1992 року тривалість життя в Україні зросла на 7 років, як результат, стало більше довгожителів. А ось кількість новонароджених зменшилася, що є ознакою зростання доходів населення. Європа вже давно зрозуміла, що, чим вищими є доходи населення, тим менше дітей у сім'ї. А ось в Африці і дітей багато, і злидні. Тож старіння нації в Україні — це факт, який треба брати до уваги, а не фантазувати про його зміну за допомогою ухвалення закону чи постанови. Вже сьогодні на одного українця, який працює, припадає близько 1,5 пенсіонера, надалі тенденція тільки посилюватиметься. Ми ж Європа, а не Африка.

Тому для вирішення проблеми пенсійного забезпечення в Україні є два шляхи. Перший шлях можна назвати "азійським". Він ще не такий, як модель, яку застосовують у ЄС, але його ніколи не пізно використовувати, тим паче враховуючи, що цьому методу пенсійного забезпечення вже декілька тисяч років. Як кажуть, перевірено часом. Ще за часів Тюркського каганату склалася традиція, що "четвертий син залишається в юрті". Іншими словами, діти утримують своїх старих батьків, а держава не витрачає гроші на пенсії. В Україні це теж можна зробити, але для початку треба скасувати ЄСВ і заразом закрити Пенсійний фонд. Це дійсно сприятиме значній економії для держбюджету України. Завдяки зекономленим грошам можна буде підвищити зарплату нашому улюбленому президенту і всім міністрам уряду України, які просто надірвали своє здоров'я під час реформ.

Це не означає, що пенсіонери будуть без допомоги. З місцевих бюджетів її виплачуватимуть пенсіонерам, які проживають на їхній території. Для цього треба, щоб більша частина податку з доходів фізосіб і бізнесу була на рівні сільських і міських рад, а заразом місцеві ради мають забирати і всі рентні платежі за використання природних ресурсів території, не кажучи вже про місцеві податки і збори.

Але все ж таки головним джерелом пенсій для українських пенсіонерів стане фінансова допомога рідних, тим паче що їхня зарплата має зрости за рахунок скасування ЄСВ. Для літніх людей, які не мають рідних, є державні будинки престарілих. Саме така модель пенсійного забезпечення має місце в більшості азійських, латиноамериканських і майже в усіх африканських країнах. У царській Росії та впродовж тривалого часу в СРСР також була ця "азійська" система пенсійного забезпечення. Тому не можна сказати, що це щось нове, скоріше, просто добре забуте старе, яке працює в інших країнах, де люди не скаржаться, а розуміють, що поки молодий, треба самостійно накопичувати гроші на старість і не сподіватися на державу.

Може, спочатку це дещо незвично для України, але, в будь-якому випадку, це навіть краще, ніж та пародія, яку в нас називають "пенсійним забезпеченням", коли пенсія більшості українських пенсіонерів настільки мізерна, що за ці гроші прожити не можна, а померти собі буде дорожче. Все одно в Україні рідні дуже часто допомагають своїм старим, але при цьому ще й платять податки. Ці податки потім спрямовують на суперпенсії народним депутатам і улюбленим нашим міністрам-реформаторам.

Другий шлях - "європейський". Якщо хочете, щоб пенсії були, як у ЄС, треба і робити, як у ЄС. Для цього треба стимулювати приплив до України міжнародних мігрантів, як це робить Євросоюз. Багато в чому завдяки припливу мігрантів до ЄС вирішують проблему старіння нації та збирають гроші для виплати пенсій. Тільки не робіть такі очі. Так, дійсно, у Польщі пенсії пенсіонерам платять завдяки податкам, які платять із зарплати українські гастарбайтери. Те саме роблять у Німеччині, США, інших розвинутих країнах. І тут нічого іншого не вигадаєш. Хочете пенсії – залучайте мігрантів, які будуть платити податки, а пенсії якщо й отримають, то дуже нескоро. Без припливу мігрантів Україна не зможе вирішити проблему пенсій. Інша справа, що ці мігранти мають працювати легально і приплив їхній має бути легальним. Треба спростити систему отримання ПМЖ і громадянства в Україні.

Можна почати з жителів Середньої Азії, а потім більше залучати мігрантів з Азії та Африки. Можна навіть зробити дуже хитро і залучати мігрантів з грошима, дозволяючи їм відкривати бізнес в Україні та вкладати сюди гроші, не запитуючи про їхнє походження. В ЄС тепер дуже люблять перевіряти походження грошей для відкриття бізнесу, і це заважає припливу грошових мігрантів, а от Україна могла б бути щодо цього гнучкішою. Адже ці мігранти з грошима в першу чергу створять робочі місця для своїх земляків. Одразу буде вирішено проблему працевлаштування мігрантів в Україні. Зрозуміло, що потім треба буде планомірно підвищувати податки з бізнесу і працівників, збільшувати ставки ЄСВ та обов'язково ПДВ, як це роблять у ЄС. У результаті більше буде грошей у Пенсійному фонді і можна буде зробити пенсії, як у ЄС.

Тоді українці, як мешканці Німеччини чи Данії, будуть скаржитися, що вони платили великі податки, а пенсії мізерні, і ціни підвищують щодня. Саме так кажуть жителі ЄС, коли їх запитують про пенсії.

Ось такі два шляхи або дві моделі – вибирайте будь-яку. Кожна модель пенсійного забезпечення має свої хороші та погані сторони, як саме життя.

Олександр Охріменко

 

Джерело:
До списку новин