загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Русальний тиждень після Трійці: що не можна робити в цей час

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тиждень після Трійці наші предки називали Русальним або Всесвятським. Вважалося, що саме в цей час русалки і душі утoплених виходять на берег в людській подобі і заманюють молодих хлопців у свої тенета.

У ці дні категорично заборонялося купатися у водоймах і прати на берегах річок білизну, так само не до добра було займатися шиттям і ткацтвом.

У Всесвятський тиждень люди намагалися не ходити до лісу поодинці і навіть не працювали на полях далеко від будинку. Наші предки вірили, що русалка могла пустувати і відвести з собою домашню худобу, тому корів не випасали на вигонах, а залишали на цей тиждень в хліві.

Щоб задобрити русалок, приманити і розглянути їх ближче, на березі водойм залишали частування, хліб і сіль, розвішували в лісі і біля річок сорочки.

Уберегти від небажаних гостей в подвір’ї і будинку могли розвішані пучки полину – вважалося, що саме ця трава має особливу силу проти русалок.

Також кожен молодий хлопець знав, що якщо по дорозі в село йому зустрінеться русалка і задасть питання: «Полин чи петрушка?», Потрібно відповідати «полин» і марево тут же розсіється. А якщо відповісти «петрушка», русалка скаже «ти – моя душка» і залоскоче до смeрті або потягне до себе на дно виру.

При цьому ображати русалок не можна було в жодному разі, інакше вони могли розсердитися і наслати на кривдника нещaстя – у нього міг загuнути весь урожай або народитися потвoрні діти. Тому проводжали русалок із села весь тиждень з почестями – влаштовували хороводи і обряди.

Вівторок називався «задушні пoминки»: в цей день поминали дyші «нечистих покiйників» – самoгубців і потoпельників.

Середа називалася «буремна». В цей день заборонялося білити полотна, так як порушення цього правила могло накликати бурю.

А в неділю (кропив’яне або Русаль заговини) влаштовували проводи і прощалися з русалками на весь рік.

У Русальний тиждень зазвичай відбувалися обряди, пов’язані з прощанням з весною і родючістю: «Винесення Троїцької берізки», «Проводи русалки», «Водіння коня», «Проводи весни».

Існували такі приказки пов’язані з цими днями:

Поки жито цвіте, русалки в житі ходять.

Наречениться наречена, а чи буде толк – Святі скажуть.

Свята неділя – червона, Всіхсвятська – строката.

Джерело:
До списку новин