загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Убивство при вторгненні в житло не є перевищенням заходів самооборони, - Верховний Суд

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Суд підтвердив право людини на захист свого життя і житла від протиправних зазіхань.

Убивство нападника в разі вторгнення в житло не виходить за межі необхідної оборони.

Ця постанова скасувала вирок чоловікові, якого визнали винним в умисному вбивстві з перевищенням меж необхідної оборони. Встановлено, що чоловік, захищаючись від незаконного проникнення в житло і нападу двох осіб, завдав одному з них удару в груди кухонним ножем, у результаті чого нападник помер у лікарні, - свідчить постанова Колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду у справі №342/538/14-к (провадження №51-646км18).  

У Верховному Суді роз'яснили, що перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Отже, для вирішення питання про кваліфікацію складу злочину, пов'язаного з умисним позбавленням життя особи, зокрема щодо відсутності чи наявності стану необхідної оборони, перевищення її меж, суд у кожному випадку, враховуючи конкретні обставини справи, повинен здійснити порівняльний аналіз та оцінити наявність чи відсутність акту суспільно небезпечного посягання й акту захисту, встановити їх співвідношення, відповідність чи невідповідність захисту небезпечності посягання. До критеріїв визначення правомірності необхідної оборони належать: наявність суспільно небезпечного посягання, його дійсність та об'єктивна реальність, межі захисних дій, які б не перевищували меж необхідності, а шкода особі, яка здійснює посягання, не перевищувала б ту, яка для цього необхідна.

Разом із тим, згідно з ч. 5 ст. 36 КК незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно нападникові не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення.

Тобто, закон передбачає винятки із загального правила про те, що при необхідній обороні особа, що захищається, повинна додержуватися визначеної межі, завдаючи шкоду нападникові:

- напад озброєної особи,

- напад групи осіб,

- протиправне насильницьке вторгнення у житло чи інше приміщення.

У таких випадках шкода, заподіяна нападникові, не обмежена аж до позбавлення життя.

 

Джерело:
До списку новин