загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Медична реформа на місцях: жителів сіл лікуватимуть через інтернет за 14 млрд доларів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На розвиток сільської медицини з консультаціями в інтернеті вже пустили близько 4 млрд грн.

Цього місяця стартувала велика програма підтримки сільської медицини, одним з головних нововведень якої стала телемедицина – спілкування в лікарем через сучасні засоби комунікацій. Як вона працюватиме, скільки потрібно часу, щоб запустити послугу "з нуля", і чи вийде у сільських лікарів використовувати нові види зв'язку для своєї роботи?

"Золоті" хвилини

Третина українців сьогодні проживає в сільській місцевості – це майже 14 млн осіб, які, за словами президента, позбавлені якісних медпослуг. Розібратися з проблемою вирішили за допомогою телемедицини – вона дозволить доктору через інтернет консультувати пацієнтів і звертатися до своїх колег за допомогою. Українці зможуть розповісти про свої симптоми сімейному лікарю або терапевту, навіть не виходячи з дому, – крім скайп-консиліуму фахівців і телеметрії (передачі через інтернет, наприклад, даних ЕКГ), пацієнт має право на "домашнє телеконсультування". Або прийти до амбулаторії, де терапевт зробить всі необхідні маніпуляції. Після збору інформації і консиліуму з колегами в режимі відеоконференції співробітник амбулаторії або сам ставить діагноз хворому, або передає його дані до медичного хабу – ним може бути будь-яка районна або обласна лікарня. Вже там фахівці повинні поставити точний діагноз.

"Це дозволить зберегти "золоті" хвилини і години. У більшості випадків медична допомога, надана в першу годину, рятує життя", – підкреслює глава держави.

Президент додав, що приблизно 4 млрд грн з конфіскованих у Януковича $ 1,5 млрд піде на підтримку сільської медицини. Також український уряд в січні цього року підписав меморандум про впровадження телемедицини з МЗС Канади і Світовим банком. Це дозволить пустити на розвиток дистанційної діагностики частину з тих $ 700 млн, які Канада надала Україні для реформ. Світовий банк, зі свого боку, планує за 25 років інвестувати в нашу країну понад $ 12 млрд. Однак поки невідомо, скільки з цих грошей отримає саме сільська медицина.

Всередині – бардак

За даними МОЗ, сьогодні в Україні близько 4 тис. амбулаторій та 12 тис. фельдшерсько-акушерських пунктів. Незважаючи на таку кількість медустанов, директор центру телемедицини при МОЗ Віталій Осташко вважає, що в одній області "з нуля" телемедицину можна запустити досить швидко. 

"При правильному підході і навіть мінімальній кількості грошей на первинній ланці медичної допомоги вона може з'явитися і почати працювати вже через півроку. Сама по собі телемедицина недорогий інструмент і не вимагає дорогих пристосувань. Дуже часто говорять про якісь валізки, але, за великим рахунком, це нісенітниця, – розповів Осташко. – А перший етап взагалі полягатиме в створенні системи: щоб сімейні амбулаторії хоча б всередині провели якусь нормативну роботу, виділили відповідального за телемедицину".

За словами Осташка, запустити послугу відразу у всіх регіонах одночасно неможливо:

"У внутрішніх документах повний бардак. Кожна область по-своєму це впроваджує і по-своєму це розуміє. Але в окремому регіоні це реально. Щоправда, для цього потрібно у всіх лікарнях області ввести єдиний регламент роботи телемедицини. Щоб лікарі "первинки" консультувалися у профільних фахівців, у них повинно бути загальне розуміння, що вони роблять. Другий важливий аспект – потрібен доступ до інтернету. Не йдеться про якісь суперпотужні оптоволоконні канали. Мобільного інтернету досить буде, і з цим великих проблем, я думаю, не буде. Третій компонент – у кого вони консультуватимуться? Це питання точно не вирішено практично ніде. Потрібно буде підтягувати установи, які виступлять в ролі консультантів, і це вже точно не "первинка".

"Теле" – не від слова телефон": перспективи 4G в селі

Відкриваючи амбулаторію на Київщині, Петро Порошенко поскаржився, що хтось пропонував поставити в старих будинках телефон, за яким пацієнти запитували б у лікарів, що робити:

"Так ці люди бачать телемедицину. Але "теле"- це не від слова телефон. Медицина повинна бути оснащена широкосмуговим інтернетом.

Президент нагадав, що цього року уряд України провів конкурс на розподіл частот зв'язку четвертого покоління, яка повинна запрацювати на повну силу вже через місяць. Саме 4G повинен використовуватися в сільській медицині. Однак голова інтернет-асоціації України Олександр Федієнко сумнівається, що в найближчі 5-10 років для телемедицини можна буде використовувати 4G:

"Для того щоб цей стандарт зв'язку запрацював, мобільний оператор повинен встановити в регіоні свою станцію. Припустимо, це 10 тис. євро. Тобто ці гроші оператор в селі повинен "поховати": до станції підключиться одна амбулаторія, яка приноситиме 10 грн на місяць. Якщо держава хоче розвивати таким чином телемедицину, вона повинна платити за це гроші".

Ілля Требор

 

Джерело:
До списку новин