загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці стали масово нести свої речі до ломбардів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди здають найцінніше заради ліків і "комуналки".

В Україні все більше людей стали "дотягувати" до зарплати або пенсії, через що почали частіше звертатися за кредитами до ломбардів. Як розповіли нам в популярних мережах таких установ, серед застав тепер можна побачити навіть такі дрібниці, як книги, сантехніку і навіть дверні ручки.

50 на добу

Кореспонденти "Сегодня" провели робочий день разом з оцінювачами ломбарду однієї з найбільших мереж на Мінському масиві столиці. Як і більшість йому подібних, цей працює цілодобово.

"Скільки людей – стільки й ситуацій, – каже керівник відділення Світлана Кичко, почавши пригадувати історії клієнтів. – Кому-то знадобилися терміново гроші на ліки та оплату "комуналки"- це я говорю про пенсіонерів. Комусь терміново потрібно кудись їхати, а потрібної суми немає. У багатьох є вільний час лише пізно ввечері або рано вранці – всі ці люди звертаються до нас в різний час доби".

І додає:

"В середньому за добу до нас звертається близько 50 осіб. Я працюю в цій сфері більше 10 років, тому можу порівнювати показники. І скажу так: зараз клієнтів стало більше, ніж минулими роками (в інших мережах ломбардів кажуть, що раніше було близько 20-30 на добу. – Авт.). Але стало менше випадків, коли в заставу приносять золоті прикраси. Вважаю, що у людей, які потребують грошей, на руках залишилося менше золота, ніж було в минулі роки. Все частіше і частіше приносять мобільні телефони, будівельний інструмент".

Незвичайні товари. Продають навіть колонки у вигляді черепа за 100 грн

Свята в борг

Через сім хвилин після початку нашого спілкування до оцінювача техніки підійшов клієнт. Чоловік віком близько 40 років приніс здати в заставу злегка потертий смартфон. Зовні він не був схожий на людину, яка терміново потребує грошей, – до ломбарду він зайшов з невеликою барсеткою, в випрасуваній сорочці і пристойних джинсах.

"Зазвичай, ми можемо дати клієнту близько 60% від ринкової вартості товару, – відразу ж пояснює нам Світлана. – Є й такі застави, які продовжуються роками: у людей просто-напросто немає можливості їх викупити. Наприклад, одна з клієнток два роки тому принесла годинник, який їй дістався у спадок, отримала за них близько 3 тисяч гривень, але поки що не викупила його", – розповідає Світлана.

За її словами, стабільно більше люди стали приносити застав напередодні свят – перед Новим роком, 8 Березня.

"Постійними клієнтами у нас стали пенсіонери, багатьох ми знаємо в обличчя. Вони закладають, як правило, прикраси, отримуючи близько 2 тисяч гривень кредиту. Був і такий випадок, коли жінка прийшла за грошима, тому що до отримання пенсії залишалося кілька днів, а риба для кота закінчилася, і той влаштував їй голодну істерику", – говорить керівник ломбарду.

Крім прикрас, люди, буває, приносять золоті зубні коронки.

Також, як ми з'ясували, великі мережі ломбардів нерідко співпрацюють з поліцією.

"Дільничний надсилає нам орієнтування, наприклад, на вкрадений телефон, а ми при появі клієнта з цим телефоном зідзвонюємося з поліцією", – говорить Світлана.

В цей час до ломбарду зайшла дівчина, яка, як виявилося, хотіла здати в заставу срібні прикраси.

"На жаль, срібло не приймаємо, воно дешеве – за перстень вам можуть дати не більше 30 гривень", – пояснює їй Світлана.

Дівчина помітно засмутилася і, похнюпивши голову, вийшла з ломбарду.

"До речі, стосовно золота, то зараз з'явилася хвиля шахрайства – аферисти намагаються здати підробки під виглядом золота. На таких виробах ми бачимо імітацію клейма, а самі прикраси зроблені з недорогоцінних металів. За нашими оцінками, була випущена величезна партія таких прикрас. Цікаво, що аферисти до такого "золота" докладають ще й легенду, мовляв, приніс здати, тому що розлучився, і обручка більше не потрібна. Можуть принести і такий виріб, де, наприклад, застібка золота з клеймом, а все інше – підробка".

Поки ми спілкувалися, до віконця оцінювача підійшов хлопець з рюкзаком. Він дістав з нього електричний дриль, щоб здати в заставу.

"Буває, звісно, що клієнти з різних причин не викуповують свої залоги (за статистикою останніх років таких близько 25%. – Авт.). До речі, крім інструменту, серед застав є і самокати, і роликові ковзани, і навіть лижі. Найбільший товар, який нам приносили в заставу і який ми прийняли, – це був холодильник", – говорить Кичко.

Незвичайні товари: паспорти, бінокль і Ленін

Після відвідин ломбарду ми вирушили до магазину комісійної техніки, що примикає до нього. Якщо в ломбарді все приймається в заставу, то тут продається все те, що клієнти вчасно не викупили. На вітринах, стелажах і навіть на підлозі акуратно складеного товару можна нарахувати сотні одиниць: генератор, лижі, дрилі, пилососи, мобільні телефони, акустичні системи, бінокль, колонка у вигляді голови і навіть книга "Витязь у тигровій шкурі". Обкладинка останньої була зроблена за допомогою тиснення, ціна книги – майже 800 грн.

"Історія книги така, що її приніс клієнт, який сказав, що її йому подарували, але йому знадобилися гроші", – розповіли нам продавці.

Як розповіли опитані нами співробітники інших ломбардів, за останні п'ять років клієнти дивували їх не раз.

"Намагалися здати в заставу свої паспорти, шматки від знесених пам'ятників Леніну, але, напевно, найбільше відзначився чоловік, який прийшов і цілком серйозно запитав: чи можна здати хоч за якусь суму сепаратиста. Останній випадок стався наприкінці 2014-го, коли в країні була кампанія "Здай сепаратиста – отримай гроші". Природно, всі перераховані випадки залишилися лише спробами з боку клієнтів – такі застави у них ніхто не прийняв", – розповіли нам лихварі.

 

Джерело:
До списку новин