загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кучеренко: захисту прав споживачів у питанні тарифів, якості послуг, обліку - в Україні не існує

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Екс-міністр з питань ЖКГ України, Олексій Кучеренко прокоментував чергові ініціативи з підвищення вартості водопостачання у столиці.

За його словами, новостворена Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) «у складі 5 осіб» повідомила усі підприємства з водопостачання, що заявки на тарифи 2019 року вони прийматимуть до 1 липня 2018 р. (за півроку - прим.). 

«Саме тому водоканали, приблизно в одному і тому ж ракурсі, збільшили собі у півтора рази заявки, тим саме, довівши вчергове, що самі по собі вони підтверджують, що фактично можна обґрунтувати будь-який тариф. Тому нині центр дискусій буде перенесено на Національну комісію, коли вона розглядатиме відповідне питання», - сказав фахівець під час прес-конференції у Києві.   

До цього відбулася процедура публічних слухань при КМДА, на яких, за словами Кучеренка, від експертного середовища, економістів, депутатів чи киян «нікого не було».

«Вона (КМДА - прим.) сама підриває довіру до цієї тарифної системи. Тим не менш, ця процедура наче формально і пройшла. Це підвищення прийнято на цих слуханнях. І тому наступним майданчиком будуть публічні слухання у якомусь форматі в НКРЕКП», - зазначив екс-чиновник.

Екс-міністр додав, що тарифи на виробництво тепла на самій станції і для населення з урахуванням транспортування і т.д. - різні, тому зниження тарифів не буде.

«Тарифна вакханалія втратила все самі розумні межі. Київводоканал подивився на «Нафтогаз» та інші комунальні підприємства і вирішив підвищити тарифи. З огляду на зростання тарифів на електроенергію, на реагенти, то зростання тарифів "Київводоканалу" максимум міг би скласти 10%. Звідки з'явилася цифра 49,8 грн в 2019 році (зростання на 50%), можна тільки фантазувати. Треба зрозуміти, це наш «Київводоканал» або не наш, я цю ситуацію не розумію», - підкреслив О. Кучеренко.

За його словами, Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг в новому складі повідомила всі підприємства водопостачання подати заявки на тарифи до 1 липня. Зрозуміло, все збільшили свої заявки в 1,5 рази.

Цікавою, на його думку, буде позиція самої КМДА, яка теж прийматиме участь у цих слуханнях.

«І я задаю собі запитання, коли пан Пантелеєв (Петро Пантелеєв, заступник голови КМДА - прим.) приймає участь на засіданні комісії - він кого там представляє? Якщо «Київводоканал» - це одне, тоді він представляє монополіста. Якщо киян - то це інше, тоді він має представляти інтереси споживачів. Тоді слід зрозуміти його позицію щодо цього питання. Ось цей «дуалізм», не вирішений нині, і є причиною серйозних таких колізій. А хто ж від споживачів представляє на цих слуханнях, власне, інтереси киян?», - зауважив О. Кучеренко.

«Захисту прав споживачів, в тому числі і у тарифних процесах, в тому числі і по якості послуг, і по начисленні, обліку, тощо - в країні не існує. І у місті Києві так само - його не існує», - підкреслив міністр з питань ЖКГ України (2007-2009 рр.).

В результаті споживач, який сплачує всі ці тарифи, «надумані, надуті чи ненадуті» - він у підсумку залишається поза процесом, підсумував О. Кучеренко.    

 

Джерело:
До списку новин