загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фальшиві гроші: де найчастіше трапляються і як їх розпізнати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Найчастіше отримати підроблені гроші можна на ринках і в невеликих магазинах. 

Нещодавно стало відомо, що за 2017 р.  в Україні було вилучено з обігу майже 10,5 тис. фальшивих банкнот. Виявилося, що найчастіше підробляли купюри номіналом 500 грн. Де найчастіше люди можуть отримати фальшиві гроші, як відрізнити підробку від справжньої купюри і що робити, якщо виявив у себе вгаманці фальшиві гроші?

Де найчастіше можна натрапити на фальшиві гроші  

Відповідно до звітів Національного банку України, із загальної кількості вилучених банкнот 61% склали купюри номіналом 500 грн. Менше підробляли 200 грн - 7% від загальної кількості, 100 грн - 17%, а 50 грн - 13% підробок.

Назвати це явище масовим і критичним буде занадто необачно. Так, в минулому роціна 1 млн купюр справжніх гривень припадало лише 3,6 штуки підроблених. Правда, справедливості заради, відзначимо, що, в порівнянні з 2016 р цей показник все жвиріс. Тоді на мільйон припадало 2,8 фальшивих банкноти. А ось, наприклад, в ЄС цифри набагато вище, там на мільйон справжніх грошей припадає аж 33 підроблених купюри.

Підробляють в основному великі гроші - 500, 200 і 100 грн., а ось випадкипідробок купюр дрібного номіналу поодинокі.

Експерти розповіли, де люди найчастіше можутьстати жертвами і отримати фальшиві гроші.Такими місцями стали ринки і різнімасові заходи.

"Чаще всего люди получают фальшивые деньги на рынках, в магазинах, а также при продаже товаров через сайты объявлений, где подразумевается личная передача денег и товара. Реже это случается в обменниках и банкоматах",  – поясняет ситуацию адвокат Татьяна Лежух-Вовк.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова такожзазначає, що фальшиві гроші найчастіше можна отримати у продавців на ринках, вдрібних магазинах, які приймають оплату готівкою.

 

"Также это происходит на разных массовых мероприятиях, ярмарках и фестивалях – там, где люди рассчитываются наличными деньгами. Чтобы максимально обезопасить себя от получения поддельных денег необходимо:

  •  - отдавать предпочтение безналичному расчету;
  •  - обменивать валюту в банках;
  •  - проверять полученные купюры на месте, желательно с помощью специального аппарата;
  •  - не менять мелкие купюры на крупные, на рынках, в мелких торговых точках или у частных лиц", – советует Елена Коробкова.

Як розпізнати підробку

Як правило, якість підроблених грошей значно гірше, ніж справжніх. Але інодірозпізнати фальшивку буває досить складно, тому розповідаємо, на що потрібнозвернути увагу в першу чергу, щоб не стати володарями підроблених грошей.
 
Підроблені банкноти зазвичай відрізняються за кольором від оригіналу, такожтам відсутні водяні знаки, оптико-змінні фарби, захисні стрічки і рельєфнізображення.

Детальніше увагу варто звернути на:

 - водяні знаки: якщо розглядати банкноту проти світла, можна помітити багатобарвний портрет історичної особистості, який повторює зображення, надруковане на лицьовій стороні банкноти. Також там є зображення цифрового номіналу або ж графічний знак гривні;

 - приховане зображення - це, номінал купюри, який розташований у верхньому кутку і який видно при розгляданні банкноти під гострим кутом зору до джерела світла;

 - наскрізний елемент - зображення, виконане в одному місці зі зворотною і лицьовою сторонами банкноти, яке складається в єдиний малюнок;

 - оптично-змінна фарба - на купюрі 500 грн образка 2015 р нею надрукована розгорнута книжка, на ранніх версіях купюр були надруковані своєрідні ромби. Малюнок, виконаний такою фарбою, змінює колір і переливається під різними кутами зору;

 - захисна полімерна стрічка - стрічка темно-сірого кольору введена в поверхню купюри, на ній можна розглянути написи з номіналом купюри і знак гривні;

 - мікротексти - це повторювані написи в кутку купюри, які можна розглянути за допомогою збільшувального скла;

Також варто звернути увагу на те, що справжня купюра рельєфна. Фарба наноситься на неї опуклим шаром, що легко визначається на дотик.

Що робити, якщо виявив у себе фальшиві гроші

Якщо ви розпізнали у себе підроблені гроші, панікувати не варто. Звичайно, будь-хто може залишити все як є і спробувати непомітно розрахуватися цією купюрою, але якщо це вирахують - будьте готові до зустрічі з поліцією, тому що ви фактично збуваєте фальшиві гроші. Кращий варіант - це повідомити про фальшивку в поліцію.

"В случае, если человек обнаружил фальшивку, ему нужно немедленно сообщить об этом в полицию. При написании объяснений постараться чётко воспроизвести обстоятельства, суммы, контакты людей, от которых были получены фальшивки. Ни в коем случае не стоит пытаться сбыть купюры, так как в этом случае человеку будет грозить уголовная ответственность. Прецедент в контексте осуждения человека, который получил фальшивые 200$ за свой товар, уже имеется. Естественно, что шансы на возвращение денег в такой ситуации – минимальны, но лучше все же ограничиться потерей лишь денег", – комментирует ситуацию Татьяна Лежух-Вовк.

Олена Коробкова також говорить, що якщо фальшиву купюру виявили у відділенні банку або пункті обміну валют, то співробітник установи спочатку визначить, до якої категорії вона належить - сумнівних, або таких, які мають ознаки підробки. Після чого на такі купюри складається акт із зазначенням всіх реквізитів грошових знаків і ордер по передачі цінностей.

"Клиенту выдают справки и банкноты для проверки правильности указанных данных, а затем деньги забирают на проверку в Национальный банк, проверка проводится в течение пяти рабочих дней. Согласно требованиям регулятора сотрудник банка при обнаружении сомнительных или имеющих признаки подделки купюр должен вызвать полицию", – говорит Коробкова.

Якщо ж людина сама виявила фальшиві банкноти, експерти одноголосно радять звертатися в поліцію: там доведеться дати детальні свідчення, щоб правоохоронці визначили, як купюра потрапила до людини.

"По поводу обнаружения фальшивой купюры в участке заведут дело, проведут специальные экспертизы и расследования. В том случае, если деньги по результатам проверки окажутся настоящими, клиенту позвонят из банка или полицейского участка и отдадут банкноты на руки или зачислят на счет. Если деньги окажутся фальшивыми, есть возможность взыскать убытки с лица, от которого он их получил, но сделать это возможно будет только на этапе судебного процесса", – подытожила Коробкова.

Анастасія Іщенко

 

Джерело:
До списку новин