загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ціни на соцтовари в Україні дійшли до межі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Соціальні продукти дорожчають у рази швидше інфляції.

В Україні триває зростання цін на соціально важливі продукти, регулювання яких Кабмін остаточно скасував рік тому. Але вони дорожчають всі повільніше, а деякі позиції навіть дешевшають. У відповідь на пропозиції ряду чиновників повернути держрегулювання, експерти кажуть, що це навряд чи можливо, і виступають за моніторинг Антимонопольним комітетом обгрунтованості зростання цін на важливі для народу продукти харчування.

Зростання за рік

Нагадаємо, соціально значущі продукти харчування – це мінімальний перелік, який необхідний людині, щоб не залишитися голодним і отримати достатньо калорій і вітамінів. До переліку входять: молоко жирністю 2,5%, сметана (15%), сир (9%), масло вершкове (72%), олія соняшникова, яловичина і свинина (з кістками), ковбаса варена I сорту, птиця (тушки) , хліб пшеничний і житньо-пшеничний, борошно пшеничне вищого гатунку, макарони з борошна I сорту, гречка, рис, яйця, цукор, овочі борщнабора. З них, за даними Держстатистики, за рік найбільше подорожчали: пшеничний хліб – на 59%, до 19,26 грн / кг, свинина – з 91,3 до 115,76 грн / кг (+ 27%), молоко – з 16,56 до 22,03 грн / л (+ 33%), варена ковбаса – з 65,84 до 86,39 грн / кг (+ 31%), яйця – з 13,44 до 26,65 грн / дес. (На 98%). Це зростання набагато вище середньої інфляції по продуктам, що склала 11,7%. У той же час соняшникова олія виросла в ціні всього на 4%, а цукор подешевшав на 8%. Але голова ради НБУ економіст Богдан Данилишин неодноразово наполягав на поверненні держрегулювання на соцтовари, щоб стримати зростання цін на них. Його позиція не знаходить підтримки в Мінекономрозвитку, де нам в черговий раз підтвердили: це питання розглядатися не буде.

Експерти

На думку фахівців продринку, потрібні нові способи контролю за необґрунтованим підвищенням цін на соцтовари. Займатися цим має Антимонопольний комітет і громадські організації шляхом моніторингу ринку. Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що за більшістю соцпродуктів ціни за рік вийшли на рівень світових або близьких до них, а значить, великого підвищення очікувати вже не варто.

"Впервые за все годы ценоообразованием на соцпродукты заинтересовался АМКУ, — отметил Дорошенко. — Будет отслежена вся цепочка повышения цен: если они выросли у поставщиков, то для всех ретейлеров или для одного конкретного, если подорожало у ретейлера, то в связи с чем, не злоупотребляет ли он своим монопольным положением в данном регионе, какая торговая наценка в рознице. Эта схема действует во всех развитых странах Европы и позволяет выяснить, почему повысились цены, буквально за месяц".

Нацбанк: інфляція сповільнюється

Те, що всі продукти, а не тільки соціально значущі, стали дорожчати повільніше, відзначають і в Нацбанку.

"Дальнейшее снижение инфляции в годовом измерении было ожидаемым, а ее майский показатель оказался ниже прогноза, снизившись до 11,7% по сравнению с 13,1% в апреле. Это обусловлено стремительным замедлением подорожания продуктов питания. Дополнительным фактором является проведение Нацбанком жесткой монетарной политики, которая проявилась прежде всего через укрепление обменного курса гривни", — говорится в сообщении регулятора.

У той же час в ньому зазначено, що прискорити інфляцію можуть зростання зарплат і відновлення в зв'язку з цим споживчого попиту. У Нацбанку також підтвердили свій прогноз про уповільнення інфляції нижче 10% за підсумками року.

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин