загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Причина депопуляції в Україні - висока смертність, а не низька народжуваність, - демограф

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чому в Східній Європі різко падає кількість населення, а у Західній Європі вона значно росте, пояснила провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУкраїни Лідія Ткаченко.

- Говорити будемо про цікаве дослідження, яке представили дослідники з Австрійської академії наук та Віденського центру Вітгенштейна. Воно говорить, що в той час, як у Східній Європі різко падає кількість населення, у Західній Європі вона значно росте, в першу чергу, за рахунок міграції. Що можна сказати, почувши таку загальну фразу?

Лідія Ткаченко: Це так і є, це дійсно відповідає наявній картині. Ця тенденція існує не перший рік. Дослідники взяли період з 1990 року по теперішній час — останні цифри у них датуються 2017 роком. Вони роблять висновки про те, що Європа дійсно досить неоднорідна в цьому сенсі, вирізняють регіональні осередки.

- А що відбувається з Україною?

Лідія Ткаченко: Україна якраз у східній частині, де найбільші втрати населення. Але у нас особливість така, що кількість населення зменшується не за рахунок міграції, а за рахунок природного руху: у нас помирає людей майже вдвічі більше, ніж народжується. Це теж спостерігається не перший рік, а практично всі ці 25 років. Ця тенденція не може змінитися швидко, на відміну від міграційного руху. Скоріше за все, ця тенденція в Україні буде продовжуватися. Звичайно, гірше може бути, але переважно за рахунок міграційних сплесків.

- Державна служба статистики наводить дані за період січень-квітень 2018 року: народжених 110 002особи, померлих — 203 594 особи. Різниця — природне скорочення населення — складає 93 592 людини. Що це означає в більших масштабах, ніж чотири місяці?

Лідія Ткаченко: Це дуже стала тенденція. Це депопуляція — поняття, яке звучить жахливо, але до вимирання населення і зникнення України справа не дійде. У нас бували періоди, наприклад, у 2011 році, коли різниця між кількістю померлих і народжених була значно менша. Все залежатиме від того, що в нас відбуватиметься з тривалістю життя, справа не тільки в народжуваності. Як для європейської країни, у нас неприйнятно низька тривалість життя, висока смертність у всіх вікових групах. У нас люди у будь-якому віці мають значно більші ризики померти — це найбільш ненормальна ситуація. Це комплексна проблема — не можна все списати на медицину. Тут справа і в стані здоров’я, і в поведінці, і в емоційному настрої — складових дуже багато. Істотно підвищити народжуваність ми не зможемо. Якщо навіть подивитися на найуспішніші країни Європи, то народжуваність там приблизно така сама, як у нас. Долати депопуляцію потрібно скороченням смертності.

 

Джерело:
До списку новин