загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як боротися з погрозами колекторів: покрокова інструкція

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Постійні телефонні дзвінки, вимоги і навіть погрози – це неповний арсенал засобів колекторів, від яких страждає чимало українців. Як потрібно діяти, щоб захистити себе і покарати здирників?

БЕЗ ЗАКОНУ. Зазвичай колектори скуповують справи боржників у банків за мізерні суми, а натомість отримують право вимагати не тільки борг, а й відсотки. На жаль, в Україні колекторська діяльність не регулюється жодним законом, відповідно – рамки дозволеного не встановлені.

БЕЗ СУДУ. Колекторам невигідно діяти через суд. І ось чому.

1 У більшості випадків позовна давність для стягнення заборгованості закінчилася, а значить, суд просто-напросто відмовить у задоволенні позову.

2 Для того щоб звернутися до суду, потрібно сплатити судовий збір. Часто ця сума більша за ту, за яку вони «купили» кредит.

3 Суд може прийняти рішення про зменшення розміру неустойки за заявою боржника. У результаті колектори можуть отримати менше, ніж очікували.

4 У колекторів не завжди є всі необхідні для подачі в суд документи.

5 Витрати на судові засідання (а іноді вони тягнуться роками) у результаті можуть виявитися більшими, ніж вони розраховували стягнути з боржника.

МЕТОДИ КОЛЕКТОРІВ. Є два варіанти розвитку подій у разі, якщо ваш борг «купили» колектори:

1 Soft collection – коли повідомлення з вимогами про оплату боргу надсилають на пошту, у вигляді SMS або повідомлень у соцмережі – тобто без прямого контакту з боржником.

2 Hard collection – телефонні дзвінки, особисті зустрічі, загрози здоров’ю та життю. Доходить і до того, що починають «смикати» дітей, літніх батьків тощо, щоб боржник, порахував, що нерви дорожчі, і все ж заплатив.

ЩО РОБИТИ?

1 З’ясувати, що ваша заборгованість дійсно була передана колекторам (іноді під їх виглядом працюють шахраї, які отримали дані з банківської бази). Вимагайте надіслати вам на пошту копію переуступки боргу або договору факторингу (різновид цивільно-правового договору, згідно з яким одна сторона передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони за передбачену договором плату).

Поки боржнику не нададуть докази, що право на стягнення боргу отримав інший кредитор, він має право не виконувати свої зобов’язання.

2 Після отримання документів перевірте їх достовірність (для цього можна звернутися в банк). Якщо вони виявляться фальшивкою – пишіть заяву в поліцію.

Якщо колектори відмовляються надати документи і продовжують загрожувати, ваше завдання – зафіксувати якомога більше доказів незаконних дій з їх боку, щоб потім подати заяву в поліцію.

Коли вам дзвонять вимагачі, підготуйте другий телефон і знімайте весь процес на камеру: починаючи з фіксації номера на екрані, закінчуючи розмовою через гучний зв’язок. У процесі бесіди обов’язково запитайте, з ким розмовляєте, яку компанію людина представляє, з якого приводу дзвонить – чим більше деталей, тим краще.

Зберігайте також усі дописи від колекторів – листування по мейлу і SMS.

КРИМІНАЛЬНИЙ ЗЛОЧИН. Є як мінімум чотири статті Кримінального Кодексу, під які підпадають дії колекторів:

1 Шахрайство (ст.190) – коли грошима хочуть заволодіти обманним шляхом або шляхом зловживання довірою.

2 Вимагання (ст. 189) – коли від вас вимагають передати майно або вчинити дії майнового характеру, погрожуючи насильством.

3 Загроза знищення майна (ст. 196).

4 Примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань (ст. 355).

У більшості випадків зафіксований факт погроз вже є доказом.

ЩО ДАЛІ? Коли у вас на руках будуть докази, пишіть заяву в поліцію. Проконтролюйте, щоб ваша заява була зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЕРДР) і підтримуйте постійний контакт зі слідчим. Тільки таким чином можна буде встановити, хто вам телефонує, чи мають ці люди відношення до колекторської компанії і чи мають вони право взагалі щось вимагати.

 

Джерело:
До списку новин