загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні гряде платіжна революція: розплачуватися вже можна відбитком пальця

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці можуть розраховуватися за покупки за допомогою відбитка пальця, при цьому необов'язково носити з собою банківську карту чи готівку. У майбутньому нова система оплати може витіснити звичні платежі. У Національному банку пояснюють: завдання зробити безготівкові платежі якомога зручнішими, а кількість готівки звести до мінімуму.

Як в Україні відбувається революція в рохрахунках?

Карти залишаються в минулому

Темпи розвитку фінансових технологій в Україні випереджають багато європейських країн. У період фінансових криз інноваційні стартапи дозволяють знаходити нові рішення старих проблем. Для прикладу, до України лише 37 країн світу запровадили технології безконтактних розрахунків і лише 14 країн раніше за нас почали використовувати Android Pay.

Якщо ще кілька років тому клієнти банків дивувалися можливістю розплачуватися картою одним дотиком, минулого року "дивом" здавалися розрахунки за допомогою мобільних гаджетів, то у 2018-му з'явилася можливість розплачуватися і без гаджетів, і без картки.

У майбутньому українці можуть відмовитися не тільки від готівки, але і від банківських карт. Достатньо пальця руки. Один з великих українських банків уже впровадив нову технологію. Дані карти прив'язують до відбитку пальця власника. І, роблячи покупки, достатньо всього лише піднести палець до панелі. Паралельно з цим уряд дозволив бізнесу проводити операцію за допомогою мобільних телефонів. Тобто цілком можливо, що вже за кілька років у магазинах не потрібно буде чекати здачу і навіть вводити пароль від карти. Досить буде доторкнутися до екрана смартфона.

Кількість безконтактних розрахунків дійсно зростає, але говорити про те, що такі розрахунки домінуватимуть, у перспективі найближчих кількох років не можна, впевнений представник одного з великих українських банків Дмитро Лучко.

Варто враховувати, що банківська інфраструктура розвинена нерівномірно. У той час як у Києві розплатитися карткою можна практично в будь-якому закладі, в невеликих містах досі святкують відкриття банкоматів, а безготівкові розрахунки швидше виняток. "За кількістю платіжних карток і платіжних пристроїв для їхнього обслуговування в регіональному розрізі лідують Київ, Дніпропетровська і Харківська області", - пояснюють у прес-службі регулятора.

Так чи інакше, статистика НБУ демонструє позитивну тенденцію. Так, кількість безготівкових розрахунків за рік зросла на 39,3%. А якщо порівнювати з 2013 роком - втричі. Одна з ключових проблем - брак терміналів. Якщо в середньому у європейських країнах на 1 тис. населення - 10 терміналів, в Україні на таку ж кількість клієнтів - всього 5,7. Щоправда, в Національному банку кажуть, що можуть збільшити кількість терміналів до 2020 року до 11 шт на 1 тис. людей.

Економіка без готівки

Безготівкова економіка - новий тренд. До цього прагнуть більшість європейських країн, відповідну стратегію прийняв і НБУ. Мовляв, безготівкові розрахунки легше простежити, а корупція і тіньова економіка ховаються "в конвертах". Крім того, якщо скоротити оборот готівки, можна не витрачати ресурси на випуск банкнот, захист від фальшивомонетників, інкасацію тощо. "Національний банк ставить перед собою амбітну мету - побудувати в Україні Cashless economy. Введення безготівкових розрахунків є пріоритетом для Національного банку України та одним з основних стратегічних напрямків розвитку банківської системи", - заявили у прес-службі регулятора.

До речі, кількість безготівкових розрахунків зростає практично по всьому світу. Бізнес створює можливість оплати товарів і послуг онлайн, в більшості магазинів встановлені термінали, компанії, конкуруючи між собою, намагаються бути доступнішим. Завдання Нацбанку - створити умови і легалізувати безготівкові платежі.

Як заявив глава НБУ Яків Смолій, наразі регулятор розглядає механізм, який дозволить українцям розпоряджатися своїм банківським рахункам без карт. У такому разі фінансовим установам доведеться інвестувати в інфраструктуру, яка дозволить проводити подібні платежі. "Існують європейські директиви, які говорять, що клієнт може сам вказати банку, яким сервісам він хоче надати доступ до свого рахунку. Без карток. Ми зараз над впровадженням цих технологій працюємо, вже виробили концепцію", - зазначив Смолій.

Як розповів представник одного з українських банків Іван Степанець: українці, які на собі відчують переваги онлайн-банкінгу, перестають ходити у відділення за тим, що можна отримати в інтернеті. "Для клієнта немає необхідності відвідувати банк, якщо все можна зробити онлайн", - пояснює Степанець. І поступово кількість безготівкових операцій зростає. У деяких фінансових установах вже зараз близько 80% операцій проходить через безнал.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин