загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що буде з цінами на газ, пенсіями та мінімалкою: інтерв'ю з Володимиром Гройсманом

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кабінет міністрів продовжує напружені переговори з Міжнародним валютним фондом щодо ціни на газ. З одного боку, від них залежить фінансова стабільність країни. З іншого - платоспроможність українських громадян. Поки сторони займаються пошуками компромісу. До чого готуватися напередодні чергового опалювального сезону - розповів прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Також говорили про план боротьби з контрабандою, проблеми з підвищенням мінімалки та корекцію пенсійної реформи.

Тема, що останнім часом на слуху - ваш план боротьби з контрабандою на митниці. Скільки планується вивести з тіні? І чому саме зараз?

- Це дуже серйозна проблема. Минулого року ми змогли залучити з митниці до бюджету додатково понад 70 млрд грн - майже 3 млрд доларів! Але багато хто й надалі заробляє на контрабанді шалені гроші. Моє завдання - вирвати їх з кишень контрабандистів і спрямувати до Державного бюджету.

Коли мені стало зрозумілим, що почали запускати системні схеми, які залишають бюджет без колосальних сум, у яких зав’язані по ланцюжку всі структури, то я публічно заявив, що не терпітиму цього. Це мій обов’язок і принципова позиція.

Велика контрабанда - явище, у якому відбувається зрощення структур, зокрема правоохоронних і владних. Без митника, сбушника, прокурора, працівника МВС розробити й впровадити контрабандні схеми неможливо. Тому я звернувся до усіх правоохоронців, щоб подолати ці явища.

Я радий, що в цьому питанні є чіткі позиції міністра внутрішніх справ і керівника Національної поліції. Величезна роль тут належить керівнику Департаменту протидії злочинності у сфері економіки Ігорю Купранцю, є воля Мирослава Продана з ДФС. Вони працюватимуть у координації з урядом.

Отримав запевнення у підтримці від керівника СБУ Василя Грицака. Взагалі вважаю, що він непричетний до цих схем, і, гадаю, він зможе подолати внутрішній опір у своїй службі.

Я також звернувся до НАБУ з проханням посилити роботу на цьому напрямку.

Як конкретно відбуватиметься боротьба з контрабандою? Які інструменти?

- Було прийнято низку постанов Кабінету міністрів. Наразі відбудеться повна взаємодія між ДФС і Департаментом протидії злочинності у сфері економіки. Йдеться про доступ до баз даних, обмін інформацією, спільний огляд товарів - аби виявляти занижену вартість або вантажі, що перевозять у "порожніх" за документами авто.

Важливу роль у боротьбі з контрабандою виконує Державна прикордонна служба. Зокрема у боротьбі з контрабандою нафтопродуктів. Нещодавно виявили схему: у нейтральні води України заходять танкери з нафтопродуктами, а потім маленькими суднами товар перевозять на берег, розвантажують і продають через мережу.

- Ви знаєте, хто кришує контрабанду нафтопродуктів? Чули про причетність до цього кума Путіна?

- Мені однаково, хто цим займається - для мене тут немає "авторитетів". У будь-якому разі мені з тими людьми не по дорозі - це раз. По-друге, я не збираюся мовчки дивитися на цей безлад. Я відповідаю за державні інтереси. Хто на дорозі попадеться - чий кум, сват, брат - я публічно про це говоритиму.

Я звернувся до всіх правоохоронних органів саме тому, що необхідно, щоб боротьба велася і зсередини. Не всі ці структури перебувають у моєму підпорядкуванні, але я розраховую на взаємодію. Розраховую на те, що керівники усіх структур долучаться до того, щоб зупинити контрабандні потоки - це стосується усіх силових органів.

Також розраховую, що нарешті будуть завершені процедури закупівлі сканерів та іншого обладнання, що зробить кордон прозорішим. Плюс - об’єднання баз даних з нашими міжнародними партнерами. Тобто є ряд електронних, оперативних можливостей, які ми будемо задіювати, аби знищувати схеми.

Типові схеми я вже розкрив. Їх близько 10. Але найгірше те, що вже з'явилися офіси юридичної, технічної підтримки цих схем у країні. За моїми оперативними даними, там задіяні ті самі люди, що й за часів Януковича. Правоохоронці мають їх виявити та припинити діяльність таких центрів.

До речі, щодо правоохоронців. Нещодавно ви казали, що існує змова силовиків проти вас. Про що йдеться? Про кримінальні справи, що начебто були порушені проти ваших соратників рік чи півтора тому?

- Більше того, ці фейки про кримінальні справи розповсюджувалися людьми, повязаними з однією з правоохоронних структур через мережу своїх ботів. Днями через низку сайтів була поширена чергова порція таких матеріалів. Вони вважають, що то їхня територія. Вони сіли на шалені потоки. Зараз я на всю країну розкрив їхні схеми. Зрозуміло, що вони "атакуватимуть" у відповідь: дискредитуватимуть, погрожуватимуть, вигадуватимуть що завгодно. Але я цього не боюсья, бо я вважаю, що моя позиція чесна й максимально відкрита.

Вони хочуть створити картинку, що це я борюся за потоки. Так, я борюся - за потоки, які підуть до Державного бюджету. До того ж розраховую, що в усіх цих структурах все ж працює переважна більшість нормальних людей. Усі вони мають консолідуватися навколо ідеї - служити державі, щоб можна було спокійно дивитися в очі українському воїну на передовій або пенсіонеру.

Ну уявіть, що таке 70 млрд! Це майже половина оборонного бюджету країни. Ми можемо закрити зовнішні позики, які бралися у 2005-2013 роках, зменшити кошти на їхнє обслуговування. Адже ми 5 млрд доларів щороку витрачаємо лише на обслуговування боргів. За 11 млрд ми можемо розбудувати якісну систему швидкої екстреної медицини. І таких питань дуже багато. Гроші з контрабандних потоків треба повернути державі.

Як ставиться президент до вашої активності щодо боротьби з контрабандою? Традиційно це ж вважається його сферою впливу.

- СБУ підпорядкована президенту, і для мене цілком очевидно, що він буде на боці держави й Держбюджету, вимагатиме від СБУ рішучих дій. Я б на це дуже розраховував.

До речі, можу вам сказати ще одну річ. Знаю, що зараз усім тим, хто задіяний у цьому павутинні, дали негласну команду збирати компромат на митників, щоб пошити їх у дурні.

А в чому різниця між митниками та іншими представниками правоохоронних органів? Я це десь навіть казав публічно. Митника можна заарештувати, затримати за порушення, за хабар, а митник не може затримати людину в погонах. Інші силові структури можуть на нього тиснути. Ось у чому різниця. Дали хабар, закрили чи натиснули - і все. Але тут покладаю великі надії на НАБУ. Сподіваюся, вони зможуть приборкати це свавілля і водночас зможуть захистити чесних митників.

А як щодо перевірок митниць стосовно єврономерів? Яким чином здійснюватиметься контроль?

- Потрібно, щоб це питання було унормоване законодавством. Зараз є декілька ініціатив у парламенті. Коли законодавство буде змінене, митниця та Національна поліція отримають більше повноважень для реагування на такі речі. А зараз як? Їде, наприклад, громадянин Литви, перетинає кордон, потім залишає свою машину в якомусь місті та повертається потягом. А авто на євробляхах залишається в Україні.

Також на кордоні потрібен ретельний дублюючий контроль різних правоохоронних органів, щоб не було зрощення, фото- і відеофіксація, - і все вийде.

Такі реформи ліберально не впровадити.

- Так я й не бачу тут жодного лібералізму. Це правильний крок, і він потребуватиме жорсткості. Я можу бути жорстким там, де це потрібно. Головне - результат і справедливість.

- Все ж складається враження, що держава не має рішучості жорстко виступати. Євроавто пікетували Кабмін - під них готують закон. Хотіли перекрити контрабанду з сумками - люди перекрили митницю…

- Ні-ні, якраз система, яка не дає людям можливості переносити в руках контрабанду, почала діяти з 1 січня 2018 року.

- Вона ж не працює.

- Вона працює, але за нею потрібен контроль, тому що… Ми ж розуміємо, що все це спонсорується контрабандистами, яким це вигідно.

- Яка наразі обговорюється формула ціни на газ?

- Зараз ведемо діалог. Міжнародні партнери висувають умову, щоб в Україні була єдина ціна на газ. Наразі для промисловості вона дорожча, ніж для населення. Ми намагаємося знайти формулу, щоб ціна була, з одного боку, справедливою, а з іншого - помірною для українських громадян.

- Наші джерела стверджують, що це 8,822 грн за кубометр з жовтня.

- Жодних цифр наразі немає - давайте трошки зачекаємо.

- Якою є ринкова ціна на сьогодні?

- Промисловість зараз купує газ близько 10 тис. грн. за тисячу кубометрів. А для населення ми обмежили ціну 7 тисячами. Міжнародні партнери вважають, що на цьому можна робити пересорт, зловживати й породжувати корупцію. І загалом вони праві - такі ризики є. Але 10 тисяч - для більшості громадян ціна непідйомвна. Я вже рік стримую ціну на газ, і зараз мене найбільше цікавить, як зробити так, щоб український громадянин не відчув на собі змін у ціні.

- Як це можливо?

- Я над цим працюю, я займаю достатньо жорстку позицію в переговорах, щоб захистити наших громадян.

- Ну хоч натякніть…

- Немає остаточної формули. Ми шукаємо варіанти з нашими партнерами.

Ми маємо значні борги, які були накопичені в період з 2007 по 2013 рік і які треба зараз повертати... З цієї точки зору позиція МВФ дуже важлива, бо це потужний сигнал для міжнародних гравців. Співпраця з фондом - це фінансова підтримка, доступ до ресурсів, через які можна перекредитуватися, зменшити кошти на обслуговування боргів, залишити гроші в українському бюджеті.

А взагалі моя мета - віддати всі борги й не брати більше ні в кого, працювати за рахунок власних ресурсів та економічного зростання. Це вимагає часу. А поки треба обслуговувати зовнішні борги, які накопичили не ми, але віддавати й обслуговувати їх нам.

Тобто зараз не йдеться про те, що без продовження співпраці з МВФ Україну очікує дефолт?

- Я налаштований до співпраці з міжнародними партнерами. І я пояснив чому.

Чи буде узгоджено ціну на газ до серпня? Інакше у підприємств просто не буде часу до початку опалювального сезону перерахувати свої фінансові плани з урахуванням більших витрат на газ.

- Зараз червень. Щойно в мене будуть якісь новини - обов’язково донесу їх до українського суспільства.

Скільки Україні доведеться витрачати на субсидії після підвищення ціни на газ? Є приблизні підрахунки?

- Наразі вдосконалюємо чинну систему з точки зору справедливості та виходимо з поточних цін на газ. Більше жодних коригуючих дій не робимо.

Щодо верифікації, коли людина купує на 189 тисяч всілякі гаджети, а потім приходить і каже: "Дайте мені субсидію", то це несправедливо. Але ті, хто дійсно потребують субсидії, отримають її без проблем.

Ви казали про те, як пом’якшити удар від підвищення цін на газ… По суті, субсидії - єдиний вихід.

- В переговорах з МВФ я завжди захищав інтереси українських громадян, і мені досі завжди вдавалось знаходити компроміси. Згадайте, я не пішов на підвищення пенсійного віку, ми знайшли інше рішення. У мене є ідеї з цього приводу і зараз, але я поки не хочу їх озвучувати. Вони мають бути узгоджені з нашими міжнародними партнерами.

А яка головна мотивація МВФ? Вони наполягають на новій формулі з антикорупційних, соціальних, економічних причин?

- Проблема в тому, що нафтогазова сфера отримувала щорічну дотацію у 5 млрд доларів. У нас же держава все дотувала, а потім вимивала для себе гроші. Так і народжувалися цілі клани в усіх сферах.

Тому тут декілька мотивацій: зробити нафтогазову сферу України прозорішою, унеможливити корупцію та вимивання грошей, забезпечити бездотаційність.

А яка наразі дотація у "Нафтогаза"?

- Нуль. Ми вивели "Нафтогаз" на прибутковість. 75% цього прибутку повертається до бюджету. Десь 25% грошей залишаються на розвиток компанії. І за них, до речі, платять податки й закуповують новий газ, тобто це обігові кошти. Видобуток зрстає за рахунок цих інвестицій, а решта йде на господарську діяльність.

А премії на суму майже 50 млн доларів ви вважаєте адекватними?

- Вважаю, що це перегин, я про це сказав. Це рішення незалежної наглядової ради, не рішення уряду.

І рішення, прийняте з порушенням процедури.

- Я уже написав листа-звернення до наглядової ради НАК, де пояснив, що дуже занепокоєний таким розміром премій. Чекаю на офіційну відповідь, і після того визначатимуся, що з цим робити. Якщо мене почули - це одна річ, якщо не почули - буду діяти інакше.

У вас є інструменти для цього?

- Буду шукати ці інструменти.

За вашими словами, до 2020 року Україна повністю відмовиться від імпорту газу. Дуже амбітна заява, враховуючи, що у 2017-му імпорт газу з Євросоюзу зріс на 27% порівняно з 2016-м. Це справді реально? За рахунок яких ресурсів?

- Ви зараз говорите в цілому, а я лише про видобуток державної компанії "Укргазвидобування". Наше завдання - до 2020 року добувати 20 млрд. Хоча минулого року ми споживали 33 млрд. Тому тут ще й питання у приватних компаніях, що видобувають газ. Плюс - заходи з енергозбереження.

Маємо виробляти стільки газу, скільки споживаємо. Для цього потрібні ці дві речі: треба більше видобувати й менше споживати.

На скільки ми можемо зменшити споживання?

- Думаю, є потенціал у деяких сферах удвічі зменшити споживання газу, але треба впровадити серйозні технології енергозбереження. У нас достатньо енергоємна економіка - необхідно її модернізувати.

Насправді ми вже дуже серйозно зменшуємо споживання газу, але ще треба подолати довгий шлях. Сподіваюся, восени буде запущений абсолютно новий механізм Державного фонду енергоефективності. І це буде інструмент, який дозволить нам системно проводити модернізацію у житловому секторі.

Що з підвищенням мінімалки у цьому році? Наскільки обнадійливі показники надходжень?

- Це дуже чутливе питання. Ви знаєте, що я є ініціатором і прихильником підвищення заробітної плати в Україні. Взагалі вважаю, що людей перетримали на мінімальній зарплаті, і це величезна проблема. Щойно економіка нам дозволить, обов’язково піднімемо.

Тобто це не питання політичної волі?

- Ні, з політичною волею в мене все гаразд. Коли мінімалка була 1450 грн, я взяв на себе відповідальність і підняв її до 3200 грн, а згодом і до 3723 грн. Коли я це робив, чимало політиків і експертів мене критикували. Тепер навпаки! Тому щойно з’явиться можливість рухатися далі, я зроблю цей крок.

Розумієте, підвищення мінімалки вплине й на державний сектор. А для підвищення зарплат у державному секторі треба перебалансувати сам бюджет. Це також навантаження для невеликих підприємств. Тут необхідно розмовляти мовою цифр.

Але дивіться, додаткові надходження з приватного сектору, що надійшли до бюджету після останнього підвищення мінімалки, перекрили збільшення зарплатні в державному секторі. Є ж дуже цікаві розрахунки

- От ви правильно сказали, що це було питання розрахунків. Наразі наші розрахунки показали, що 3723 грн - це те, що сьогодні може витримати наша економіка. Я постійно це моніторю, постійно над цим працюю. Якщо з'являться якісь інші параметри, обов’язково про це скажу.

Ви надали місцевим органам влади ефективний механізм перевірки офіційного працевлаштування. Але цим інструментом майже не користуються, за деякими винятками. Чому?

- Я б так не сказав. Поступово місцеві органи влади вже починають брати на себе такі повноваження. Тут же потрібна ініціатива. Вони мають зрозуміти, що у них з'явився інструмент, який дозволить заробити більше грошей до бюджету. До того ж це питання соціальної справедливості, гідної оплати праці найманих працівників, питання їхньої майбутньої пенсії.

- А як щодо корекцій пенсійної реформи для людей, що отримували маленькі зарплати? Чи вироблений якийсь механізм?

- Ми вже фактично відкрили можливість для постійного підвищення пенсій. Тепер треба, спираючись на можливості ПФ, відкоригувати пенсію для людей з великим стажем, але малими зарплатами. Щойно наші розрахунки покажуть, що та в яких обсягах ми можемо зробити, повідомимо.

Ми думаємо про цих людей. У мене душа болить за них - вони працювали вірою та правдою, але платили їм копійки. Це й селяни, і працівники соціальної сфери - вчителі, медики тощо. Повірте, це питання на порядку денному.

А що з пенсіями для військовослужбовців? Міністр соцполітики Андрій Рева казав, що все ж таки треба вирішувати проблему більш комплексно.

- Я теж за те, щоб був ухвалений закон. Але знайти компроміс тут дуже важко. Тому ми пішли на коригування пенсійних виплат рішенням уряду. 500 тис. військовослужбовців отримали доплати в середньому 1.5 тис. грн. Я пообіцяв і не міг не дотримати слова. Мій підхід у цьому і полягає - не обіцяти того, що нереально зробити, а те, що пообіцяв - обов'язково має бути зроблене.

Аліна Купцова

 

Джерело:
До списку новин