загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українцям замість пільг видадуть готівку: скільки заплатять і як їздити у транспорті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українські пільговики більше не зможуть безкоштовно користуватися громадським транспортом, показуючи посвідчення. Тепер місцева влада повинна розрахувати, скільки грошей потрібно на кожного пільговика, перерахувати їх на його рахунок або видати готівкою. Тоді українець із правом безкоштовного проїзду зможе сам оплатити поїздку, або витратити гроші на свій розсуд.

Хто і як зможе користуватися пільгами на проїзд в Україні після нововведень?

Нерівні права: як платять пільги і що змінюють

В Україні безкоштовно користуватися громадським транспортом може кожен третій. Серед пільговиків - 12 млн пенсіонерів, учасники бойових дій, діти до 6 років, діти з багатодітних сімей і ще більше 10 категорій. Але далеко не кожен українець, який має право їздити безкоштовно, користується цією можливістю. Одні живуть у селі, інші рідко виходять з дому, а треті платять самі, щоб не "випрохувати" пільги у водія.

Практично щомісяця в різних містах України розгораються скандали з водіями маршруток або автобусів, які відмовляються безкоштовно перевозити бійців АТО. У громадському транспорті - 2-3 пільгових місця (10% від загальної кількості місць). І якщо вони вже зайняті, водій має право відмовити пільговику. Щоправда, перевірити, чи дійсно пільгові місця зайняті, складно. Тому щоразу, заходячи до громадського транспорту, пільговикам доводиться питати у водія дозволу.

У Кабінеті міністрів прийняли рішення міняти подібну систему. Відповідну постанову затвердили ще два місяці тому, але сама монетизація пільг у кращому разі запрацює у цьому місяці. Органи місцевої влади мають розрахувати, скільки поїздок потрібно кожному пільговику і яка їхня середня ціна. Вони ж і оплачуватимуть монетизацію.

Як зазначається у постанові уряду, до 20 числа кожного місяця на банківську карту пільговика мають переводити гроші, яких вистачить щонайменше на 30 поїздок. Також гроші може приносити поштар. Як роз'яснює віце-прем'єр Павло Розенко: 30 - межа, яка дозволить захистити права пільговиків. Але при цьому місцева влада, наприклад, може оплачувати і 50 поїздок.

"Якщо місцеві органи влади правильно підійдуть до цього питання, то монетизація пільг буде дуже вигідна пільговику. Адже, отримавши "живі" гроші на руки, пільговики зможуть користуватися тими видами транспорту (наприклад, маршрутними таксі), які зараз не забезпечують їм пільговий проїзд" , - цитує Розенка прес-служба відомства.

Гроші не будуть цільовими, тобто витратити їх можна на власний розсуд. Ті, хто рідко користується громадським транспортом, зможе розплатитися "пільговими" грошима у супермаркеті.

Хто і скільки отримає

Стратегічне рішення про монетизацію пільг уже прийняли на рівні уряду. Але вирішувати, коли і як змінювати систему, повинна місцева влада. Далеко не в усіх містах готові запустити "живі" пільги вже цього року. Для цього доведеться налагодити систему оплати, зібрати заяви з пільговиків про те, на які банківські рахунки вони хочуть отримувати кошти. Крім того, в місцевому бюджеті потрібно передбачити певну суму для цієї мети.

І незважаючи на те, що у Кабміні сподіваються, що 30 поїздок - мінімальна межа і місцева влада буде її збільшувати, у більшості міст саме виходячи з 30 поїздок і розраховують суму. Наприклад, у Львівській області, "на руки" даватимуть по 135 грн, заявила директор департаменту соцзахисту облдержадміністрації Наталія Кузяк. За розрахунками чиновників, цієї суми вистачить на 30 поїздок. Таким чином, вартість однієї поїздки у громадському транспорті має складати близько 4,5 грн.

Але якщо у Львівській області дійсно може вистачити 135 грн, то у Києві після підвищення вартості проїзду до 8 грн, кожному пільговику доведеться виділити щонайменше 240 грн. До слова, у столиці остаточне рішення щодо монетизації досі не прийняте. "До кінця року плануємо провести монетизацію. Цим питанням сьогодні займається департамент транспорту", - заявили у КМДА.

У Вінницькій області "на руки" пільговики отримуватимуть приблизно 96,9 грн, у Донецькій - 106,8 грн, у Рівненській - 90 грн, у Чернігівській - 112,5 грн. Згідно з постановою, суму розраховують шляхом множення як мінімум 30 поїздок на середню вартість по області (або у Києві). Причому якщо середня ціна виросла, то і розмір пільги мають перерахувати.

"У разі зміни вартості однієї поїздки в міському комунальному транспорті, встановленої будь-яким органом місцевого самоврядування на території області (Києва), переглядається середня вартість проїзду в міському комунальному транспорті в області (Києві) і розмір щомісячної готівкової виплати з наступного місяця", - йдеться у постанові Кабміну.

До слова, в Україні пільгу на проїзд планували монетизувати ще у 2015-му. Тоді у Міністерстві інфраструктури підрахували - якщо розділити суму, яку виділяють на пільгу, на всіх її потенційних одержувачів, вийде всього лише 47 грн на рік.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин