загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Марія, Марічка, Маруся. В Україні встановили незвичний рекорд

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
У прикарпатському містечку Маріямпіль раз у рік проводять унікальний cобор Марій: на площу перед місцевим храмом виходить декілька сотень жінок на ім'я Марія. Кожна просить заступництва у Богородиці. А цьогоріч тут вирішили ще й встановити рекорд України за найбільшою кількістю дівчат і жінок з таким ім'ям, зібраних в одному місці.
 
...Моя мама —  також Марія. Запрошую її в Маріямпіль, аби долучилася до рекорду. Дорогою зустрічаємо прочан. Розповідають, що ходять у Маріямпіль помолитися перед копією чудотворної ікони Богородиці Маріямпільської.
 
"У нашому містечку кожну третю —  четверту дівчинку називали Марією, —  розповідає Володимир Боцюрко, місцевий активіст. —  Наше місто охороняє Богородиця. Назву таку воно отримало ще в 1691-ому році від великокоронного гетьмана Станіслава-Яна Яблоновського.
 
Гетьман брав участь у багатьох битвах. Одного разу вельможі вдалося врятуватися від смерті завдяки молитві Богородиці. Тоді він пообіцяв, що збудує місто й назве його на честь Пресвятої Діви. Однак будувати не довелось. Король подарував йому місто, і Яблоновський привіз сюди ікону Богородиці та назвав населений пункт на її честь. До речі, перед цим образом молилися вояки, що брали участь у знаменитій Віденській битві 12 вересня 1683 року. Якби тоді об'єднані польсько —  австрійсько —  німецько —  козацькі війська не розбили османські, хтозна, чи не була би вся Європа мусульманською".
 
Минали століття, у Маріямпіль ходили прочани. І передусім —  Марії.
 
"У сучасному світі це може здатися дивним, але саме жінки на ім'я Марія, які приходять сюди і щиро моляться, отримують те, що просять, —  продовжує пан Боцюрко. —  Ніхто не може пояснити, чому так.
 
Декілька років тому ми вирішили зробити містечко столицею Марій. І як юдеї, християни та мусульмани їздять у щорічні прощі до своїх святинь, так кожна жінка, названа на честь Богородиці, мала би приїхати до Маріямполя".
 
"Марія —  це давньоєврейське ім'я, —  каже місцевий війт Роман Шевчук. —  В оригіналі воно звучить як Мірьям, має декілька значень: "відкинута", "сумна", "гірка", "пані". Серед Марій —  багато знаменитих на весь світ, як-от Склодовська-Кюрі. Великі українки —  Заньковецька, Приймаченко, Матіос —  теж Марії.
 
За церковним календарем протягом року ці жінки мають аж 39 днів іменин. Маріям присвячують тисячі віршів, пісень, картин, історій, легенд, про них знімають фільми, їхніми іменами називають зорі, площі й вулиці".
 
...Тим часом на площі вже зібрався чималенький гурт Марій. Жінки приїхали з Івано-Франківщини, Тернопільщини, Хмельниччини, Буковини, Львівщини, Польщі...
 
"Ми —  не просто Марії", —  жартують жінки, навперебій вихваляючись різними варіантами свого імені: Марічка, Маруся, Марусина, Манюся, Марійка, Муся, Манютка, Нюта, Нюся, Марися...
 
Експерти нарахували тут 398 жінок на ім'я Марія. Рекорд зафіксовано! Відзначили тут і наймолодшу Марію —  8 місячну дівчинку зі села Дуба та найстаршу —  88-річну пані Марію Вівчаренко з Івано-Франківська.
 
Сабіна РУЖИЦЬКА
 
Джерело:
До списку новин