загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Економіка розвивається! Якось виживемо?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Незчулися, як півроку промайнуло! На початок липня припало стільки новин для кожного пересічного українця, що сумніваєшся, чому віддати перевагу: підбивати підсумок минулого місяця чи радіти тому, що обіцяють наступний та й усе прийдешнє півріччя. Наймудріше, мабуть, порадіти майбутньому! Тому, наприклад, що прожитковий мінімум виріс, страшно сказати, аж на 77 гривень, пенсія у декого зросла на... понад 60! А Прем’єр-міністр України тим часом переконує: «Сьогодні маємо всі можливості і шанси... продовжити розвивати країну. Люди відчують, що економіка почала розвиватися, і життя стало кращим...»

Давайте і ми відчуємо: прожитковий мінімум в Україні зріс на 77 грн і становить 1777 на одну особу. Згідно із законом про державний бюджет на 2018 рік, прожитковий мінімум для дітей до 6 років зріс на 67 грн — до 1559 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років збільшився на 84 гривні — до 1944 грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб зріс на 79 грн — до 1841 грн, для осіб, які втратили працездатність, збільшився на 62 грн — до 1435 грн. У зв’язку зі зростанням соціальних стандартів з 1 липня зросли і пенсії. За даними Мінсоцполітики, підвищення пенсій стосується 700 тисяч пенсіонерів, які отримують її в мінімальному розмірі. Нагадаємо, прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність, збільшується на 62 грн, відповідно пенсії таким громадянам збільшені з 1373 грн до 1435 грн. Надбавка також очікує пенсіонерів, які отримують понад 10 мінімальних пенсій. Досі їм виплачували не більш як 13 730 грн, а тепер платитимуть не більше 14 340 грн. Нагадаємо, наступний перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням соцстандартів обіцяють провести у грудні цього року. Заживемо?..

З 1 липня Нацбанк планує позбутися дрібних та незручних монет і заощадити на їхньому карбуванні 90 млн грн на рік. Тож тепер за відсутності монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок магазини зобов’язані округлювати ціни. Решту білими монетами українцям більше не даватимуть. Якщо ціна товару закінчується на одну, дві, три чи чотири копійки, її округлять у бік зменшення — до нуля, а від п’яти до дев’яти копійок — до 10 копійок. Монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок більше не виготовлятимуть, в обігу будуть тільки 10 і 50 копійок. Утім, не переймайтеся — поки дрібні монети геть не зникнуть з обігу, крамниці і установи зобов’язані приймати монети всіх номіналів, запевняють у Нацбанку. Утім, хто і коли визначить, що «дрібні монети геть зникли з обігу» — невідомо. Отже, жодної гарантії від зловживань...

Ну і про ціни. Пам’ятаєте, як нас переконували, що відмова уряду України від регулювання цін на соціально значимі продукти, націнка на які не могла перевищувати 15 відсотків, не позначиться на нашому добробуті. Хоча дехто з експертів попереджав, що від цього постраждають соціально не захищені громадяни, проте, мовляв, бізнесу буде легше... І от маємо: «Як вам екзотична морква по ціні 45 грн за кг? Агов! Це ж які зарплати та пенсії треба мати?.. У нас що — моркву вже не вирощують? Чи вона теж за схемою «Роттердам плюс»?!!» — волають дописувачі соціальних мереж, а інші їм відповідають, що на моркву, нібито, неврожай чи жук якийсь напав, і радять переходити на банани, вони, мовляв, дешевші — по 22 гривні! Ще інші втішають, що не варто перейматися: інформагентства повідомили: перша баржа з кавунами вже готова до відправки. Отже, якось протримаємося?

Віктор БОНДАР

 

До списку новин