загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Час збирати каміння: кому доведеться заплатити податок на нерухомість

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Що робити, якщо ДФС не надіслала повідомлення із зазначенням суми податку.

До 1 липня всім власникам великих квартир, будинків та комерційної нерухомості Державна фіскальна служба повинна була надіслати повідомлення про сплату податку на нерухомість. Його розмір встановлюється у кожному місті окремо і не може перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати за один квадратний метр на рік. За несвоєчасну сплату передбачений штраф в розмірі до 20% від суми зобов'язань. Експерти кажуть, що розмір збору невеликий, і він не впливає на переваги покупців житла.

Коли все почалося? Податок на нерухомість діє з 1 січня 2015 року, після внесення змін до Податкового кодексу. Платити «за зайві метри» доводилося власникам квартир площею понад 60 кв. м, будинків – понад 120 кв. м, а будинку й квартири – загальною площею більше 180 кв. м. Наприклад, якщо площа житла становила 80 кв. м, то сплатити треба було тільки за 20 кв. м. Ставки встановлювалися у кожному місті окремо, але максимальна сума не могла перевищувати 2% від мінімальної заробітної плати на рік (тоді – 1218 грн в місяць). Це означає, що плата за кожен «зайвий метр» становила 24,36 грн.

Новий податок призвів до паніки на ринку нерухомості. «Деякі квартири купували на двох, а продати житло площею понад 100 кв. м було складно», – нагадує директор з маркетингу та продажу ЖК River Stone Ангеліна Деревльова.

Що зараз? Вимоги по сплаті податку на нерухомість змінюються щороку. Директор юридичної компанії Prima Leader Group Діна Дрижакова розповідає, що у цьому році всі власники житла платять податок на нерухомість за 2017 рік через розрахунок встановленої мінімальної зарплати 3200 грн. Граничний розмір ставок не перевищує 1,5% від 3200 грн, що становить 48 грн за один квадратний метр.

Але в кожному місті діють свої правила. Наприклад, в Києві ставка становить 1%, а також запроваджено понижуючий коефіцієнт 0,75. Якщо площа квартири становить 100 кв. м, то його власникові необхідно сплатити за 40 кв. м «зайвих метрів». Для цього слід 40 помножити на 32 грн (1% від 3200 грн) і помножити на коефіцієнт 0,75, тобто 960 грн.

У Харкові, за рішенням місцевої ради, податком обкладаються квартири площею понад 85 кв. м і будинків – більше 120 кв. м. Розмір податку, як і у випадку з Києвом, становить 1% від мінімальної заробітної плати. У Львові платити потрібно власникам апартаментів площею понад 80 кв. м (для них податок становить 0,5% від мінімальної заробітної плати), а будинків – понад 160 кв. м (податок – 1%).

Для квартир площею понад 300 кв. м і будинків – понад 600 кв. м встановлено ​​додатковий «податок на розкіш» в розмірі 25 000 грн.

Як платити? Органи фіскальної служби повинні надіслати або вручити за адресою реєстрації податкове повідомлення-рішення, із зазначенням суми податку та реквізитів до сплати в строк до 1 липня, пояснює Діна Дрижакова.

«Якщо все ж повідомлення не прийшло до 31 серпня, можна самостійно звернутися до відділення фіскальної служби за місцем проживання та отримати інформацію про розмір платежу», – додає експерт.

За прострочення передбачений штраф. При затримці платежу на 30 і 60 днів його розмір становить 10% і 20% від суми зобов'язання відповідно. Податковий інспектор може накласти арешт на квартиру або дім в рахунок погашення боргу, що утворився.

За оцінками ріелторів, повідомлення про розмір податку на нерухомість отримує кожен десятий власник великої квартири, що пов'язано із неповною інформацією в Державному реєстрі майнових прав.

До 2013 року вся інформація про житло зберігалася в паперових архівах БТІ, які досі не оцифровані.

Як податок впливає на ринок нерухомості? Покупці житла при виборі квартири не враховують податок на нерухомість, констатує Ангеліна Деревльова. «Його розмір невеликий, і необхідність оплачувати за «зайві метри» не зупиняє покупців житла великої площі», – розповідає експерт.

Процес уже давно налагоджений. Така ж ситуація спостерігається і на вторинному ринку. Віце-президент професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал впевнений, що для власника заміського будинку в Кончі-Заспі площею близько 1000 кв. м податок на нерухомість близько 40 000 грн і на розкіш – 25 000 грн – не є великою сумою. «Ніхто навіть не питає про суми податку при виборі елітних квартир або будинків», – підкреслює експерт.

 

Джерело:
До списку новин