загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні хочуть змінити правила маркування продуктів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо врегулювання порядку маркування харчових продуктів.

Верховна Рада 10 липня ухвалила у першому читанні законопроект № 8450 про врегулювання порядку маркування харчових продуктів та введення штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці. Таке рішення підтримали 226 народних депутатів, що є необхідним мінімумом. 

"Проектом закону забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману. Вказана заборона поширюється також на рекламу харчових продуктів. Законопроект забезпечує надання точної, достовірної та зрозумілої інформації споживачу про харчові продукти", – повідомив в ході презентації один з авторів законопроекту, заступник голови комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. 

Законопроект передбачає, що споживачі повинні бути проінформовані про вміст в продуктах харчових домішок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість. 

Документ також встановлює вимогу, згідно з яким споживачеві потрібно надати інформацію про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню – враховуючи, що заморожування і подальше розморожування певних продуктів обмежує можливості їх подальшого використання і може впливати на їх безпеку, смакові і фізичні властивості. 

Законопроект при цьому передбачає відхід від вимоги обов'язкового надання інформації про поживну цінність щодо певних категорій харчових продуктів, які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором рішення споживачами їх купівлі – або якщо площа упаковки продукту дуже мала, щоб вмістити всю інформацію.

Якщо будуть порушені вимоги до маркування, зазначені в законопроекті, в документі пропонується штрафувати юросіб в розмірі 15 мінімальних заробітних плат (мзп, 3723 грн з 1 січня 2018 року) фізосіб-підприємців – у розмірі 10 мзп. 

Якщо маркування продаваних харчових продуктів або кормів не відповідає законодавству, але це не створює загрозу для життя, здоров'я людини або тварини, то передбачено накладення штрафу на юридичних осіб в розмірі 5 мзп, на фізосіб-підприємців – у розмірі 3 мзп. 

При цьому ненадання інформації споживачеві та введення його в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, карається значно суворіше і тягне за собою накладення штрафу на юросіб в розмірі 30 мзп, на фізосіб-підприємців – у розмірі 20мзп. 

Відзначимо, в другому читанні в той же день Рада прийняла і законопроект № 5448-д про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. 

Метою законопроекту є вдосконалення основ правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у зазначеній сфері. 

Нещодавно в Департаменті промисловості КМДА ухвалили рішення про тимчасову заборону продавати на столичних ярмарках харчові продукти, які швидко псуються. Рішення ухвалене, щоб не допустити спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед споживачів. 

 

Джерело:
До списку новин