загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо ноги стали слабкими, шукайте причину в хребті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо раптом ноги стали слабкими або німіють, а коли ходиш чи нахиляєшся, знати гострий біль у сідницях, в ногах, який під час сидіння дужчає, а під час вставання ще й «стріляє», – це симптоми ішіасу. Ще це захворювання називають невралгією сідничного нерва. Позаяк це захворювання належить до патологій одночасно і опорно-рухової, і нервової систем, до лікування потрібен комплексний підхід.

Як вийти з ситуації, розповідає лікар найвищої категорії, віце-президент ГО «Всеукраїнська асоціація апітерапевтів» Петро ВІТЕНКО.

СИМПТОМ ЛАСЕГА – ВКАЖЕ НА СТРАЖДАННЯ СІДНИЧНОГО НЕРВА

Щоб себе протестувати, можна виконати найпростіші дії: нахилитися й повільно випростатися. Якщо в момент нахилу виник біль у спині, який через сідницю й задню поверхню стегна пішов у нижню частину ноги, – отже, є проблеми з сідничним нервом. Неврологи ішіас називають сідничною невралгією, бо за цього синдрому задіюється цілий комплекс неврологічних симптомів, пов'язаних з компресією (здавленням) і запаленням сідничного нерва. Для оцінки страждання сідничного нерва вони орієнтуються ще й на так званий симптом Ласега – це біль, що виникає внаслідок натягу сідничного нерва чи одного з його корінців. Цей біль з'являється під час поступового й повільного піднімання випростаної нижньої кінцівки в положенні на спині. Біль минає, коли людина згинає ногу в коліні, це свідчить про «позитивний симптом Ласега». Тобто – про наявність ішіасу.

Зазвичай за ішіасу біль виникає тільки в одній нозі. Хоча є випадки, коли відбувається й перехресний синдром, тоді біль "відлунює” в другу ногу. Поряд з чутливими симптомами часто виникають ще й рухові симптоми – слабкість і недостатня рухливість ноги, парез чи параліч стопи, незгинання ноги в коліні. Невралгію можна розглядати як самостійне захворювання – це симптомокомплекс або синдром, що розвивається в результаті ускладнення будь-якого іншого захворювання. Зазвичай патології, що призводять до виникнення ішіасу, локалізуються в хребті, хоча трапляються й винятки.

ПРИЧИНУ БОЛЮ В НИЖНІХ КІНЦІВКАХ ШУКАЙТЕ В ХРЕБТІ

Сідничний нерв – це найбільший і найдовший нерв нашого організму. Він формується зі спинномозкових корінців поперекового відділу хребта і прямує уздовж через стегно, гомілку аж до кінчиків пальців ніг. Іннервує м'язи задньої частини стегна й гомілки і передає чутливу інформацію від нижніх кінцівок до спинного мозку. Тому ми відчуваємо біль, коли є дегенеративні зміни в тканинах, які й призводять до появи запалень, до зміщення дисків і тиску на спинномозкові нерви.

Як підтверджує моя лікувальна практика й статистика, найчастіше причина ішіасу криється в дистрофії хрящів міжхребцевих дисків. А грижа міжхребцевого диску в переважній більшості випадків виникає внаслідок прогресування хронічного остеохондрозу. Поштовхом для ушкодження фіброзного кільця та випинання грижі можуть послужити також і зовнішні чинники, наприклад, різкий поворот, піднімання тягарів, переохолодження тощо. З задавненою формою остеохондрозу (іноді – остеоартрозу чи спондильозу) тісно пов'язана ще одна патологія – остеофіти (кісткові нарости, що утворюються на хребцях і здавлюють нервові закінчення). До цих причин долучаються ще й стеноз хребетного каналу, коли міжхребцеві диски стоншуються (вони знаходяться між хребцями, будучи своєрідними амортизаторами), і їх зміщення в бік спинномозкового каналу призводить до здавлення. Разом з міжхребцевим каналом зміщуються й суглоби, також затискаючи хребетний канал та нервові закінчення, які тягнуться від спинного мозку. Особливо схильні до стенозу люди пенсійного віку, ті, кому за 60 років, бо з літами відбуваються зміни елементів хребетного стовпа. Це завдає болю в органах та м'язах і призводить до розладу їхніх функцій.

Якщо причиною болю в нижніх кінцівках стало переохолодження, що нерідко буває, воно провокує запалення і сприяє прояву прихованих інфекцій. А інтоксикація може виникнути в результаті обмінних захворювань – цукрового діабету чи подагри. Щоб позбутися ішіасу, треба, перш за все, вивільнити защемлений нерв, усунути больовий синдром, зняти запалення, зміцнити м'язи й розширити обсяг рухів. Але це – робота фахівців. На жаль, медикаментозна терапія, за допомогою місцевих анестетиків, імуностимуляторів, протизапальних засобів, хоча й успішно знімає біль і запалення, проте структурних порушень, що призводять до ішіасу, усунути не здатна. Наприклад, усунути міжхребцеву грижу.

АПІТОКСИНОТЕРАПІЯ – НАЙЛІПШИЙ ПРИРОДНИЙ МЕТОД

На мій погляд, найліпшим методом у цьому випадку є апітоксинотерапія. Річ у тім, що бджолина отрута – це дуже складна, багатокомпонентна речовина. Біохіміки виділили понад 40 біологічно активних компонентів, що містяться в ній. Переважно це пептиди. Апітоксин має потужну протизапальну й знеболювальну дію. Він збільшує плинність крові і чинить спазмолітичну дію (усуває спазм гладкої мускулатури).

Бджолина отрута є найсильнішим стимулятором роботи залоз внутрішньої секреції і через активацію кори надниркових залоз збільшує вироблення залозою ендогенного кортизолу. А це потужний протизапальний гормон, що відіграє ключову роль у лікуванні. Також апітоксин має здатність відновлювати уражені клітини міжхребцевого диску та нервових волокон. Відбувається потужний комплексний вплив апітоксину на всі ланки патологічного процесу. Бджолина отрута запускає механізми саморегуляції, сприяє поліпшенню обмінних процесів та відновленню уражених тканин хребта. І не раз у своїй практиці мені доводилося спостерігати, як у процесі відновлення міжхребцевих дисків, завдяки бджололікуванню, меншали протрузії й грижі, що в кінцевому підсумку знімало біль. На відміну від медикаментів, які мають короткочасний результат і не в змозі запобігти їх рецидивам, бджолина отрута діє тривало й комплексно.

Оскільки в 95% випадків ішіасу передує остеохондроз, навіть незважаючи на гострий початок, його слід лікувати як хронічне захворювання. У разі поперекової грижі чи протрузії диску порушується іннервація нижньої частини тіла, а це призводить до порушення роботи кишківника та сечового міхура. Апітоксинотерапія ефективна і в цих випадках.

ЯК ШВИДКО ЗНЯТИ БІЛЬ

Перше, що треба зробити за ішіасу, – дотримуватися постільного режиму і максимально зменшити навантаження на хребет. Для лікування застосовують медикаментозну терапію, масажі, бальнеолікування, лікувальну фізкультуру, фізіотерапію. Народні засоби – ефективні, але вони лише доповнюють основний курс лікування, призначений фахівцем. На пізніх стадіях, якщо першопричину ішіасу не проліковано, нерідко спостерігається стійка кульгавість і навіть м'язова атрофія, яку зумовлює порушена іннервація нижніх кінцівок. Тому дуже важливо перед початком лікування засобами народної медицини узгодити їх застосування з лікарем. Бо прийом ліків всередину може створити проблеми зі шлунком, нирками, печінкою та іншими органами, а зовнішнє застосування може викликати алергічні реакції.

З-поміж засобів для внутрішнього застосування я можу порекомендувати насіння кінського каштану: 1 ст. л. залити 0,5 л окропу, настояти 15 хв на водяній бані. Пити в охолодженому вигляді по 100 мл перед кожним прийомом їжі. Також добре використовувати квітки календули: 1 ст. л. залити 1 склянкою окропу, накрити (не варити). Пити 0,5 склянки остиглого відцідженого настою перед кожним прийомом їжі (не більше 4 разів на добу).

ДЛЯ ЗОВНІШНЬОГО ЗАСТОСУВАННЯ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ЧИСЛЕННІ ФОРМИ: КОМПРЕСИ, РОЗТИРАННЯ, АПЛІКАЦІЇ, ВАННИ.

Ванни. Вода чудово знімає напругу м'язів, зігріває й розслаблює нервову систему.

1. Відвар трав: календула, ромашка, ялицева олія. Вода має бути не гарячою, тривалість ванни – 15 хв.
2. Корінь хрону сирий подрібнити й покласти в марлеву торбинку. Опустити у ванну, наповнену водою (одна ванна – 100 г хрону). Перебувати у воді не довше 5 хв.
3. 1 кг молодих соснових пагонів опустити в 3 л окропу, прогріти 10 хв, настояти 4 години і влити у ванну. Брати ванну 15 хв.

Розтирання.

1. Готувати настій на горілці (300 г) та білій акації (100 г сухих квіток) тиждень. Потім втирати в больові точки. Замість акації можна використовувати білий перський бузок.
2. Сік з редьки чорної змішати з медом 3:1 і натирати хворі місця.
3. Свіже (не сушене) лаврове листя (20 листків) настояти у склянці горілки три доби.

Аплікації.

1. Бджолиний натуральний віск гріти в мікрохвильовці або на водяній бані, аж поки не стане м'яким. Швидко сформувати з нього пластину, покласти на болючу ділянку, накрити, утеплити на ніч.
2. Сформувати корж з тіста, замішеного на борошні й рідкому меді. Використовувати цю аплікацію так само, як воскову.
3. Натерти картоплю, близько 500 г, злити сік, у макуху влити 1 ст. л. гасу. Помістити між двома шарами марлі й накласти на спину, змастивши спочатку шкіру олією.

Компреси.

1. Суміш з листя кропиви, смородини чорної, коріння лопуха прокип'ятити в 0,5 л соняшникової олії, додати 100 г солі й використовувати для компресів.
2. Ошпарений окропом капустяний лист прикласти як компрес.
3. Ефективно знімають запалення і больові напади знеболювальні й зігрівальні компреси на основі бджолиного воску та прополісу. Змішати прополіс і віск у пропорції 1:1, розмішати до однорідної маси й приготувати компрес завтовшки не більше 1 см, площею приблизно з 2 ваші долоні. У разі нападу накладати компрес на поперек – на цілу ніч або на 2-4 години, замотавши поліетиленом і рушником або цупкою тканиною.

Джерело:
До списку новин