загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як банки порушують законодавство

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Днями до редакції «Вечірки» звернулась киянка Марина Гусар, яка розповіла про ситуацію з отриманням картки киянина в одному з відділень ПАТ «Державний ощадний банк України».

- Мій батько вирішив поміняти стару картку киянина на картку нового зразка. У найближчому відділенні на вул. Митрополита А. Шептицького, 22б, я з великим подивом почула, що для отримання нової картки необхідно пенсію, яку він вже 30 років отримує в банку Аваль, перевести на Ощадбанк. Мені пояснили, що регламентовано це неподобство внутрішнім розпорядженням Ощадбанку. Тобто внутрішнє розпорядження Ощадбанку визначає роботу інших банків і то, кому саме бути киянином. Чоловік, який прожив усе життя в Києві, не може документально підтвердити, що він киянин, оскільки без переведення пенсії йому не видадуть картки. Також при оформленні картки треба сплатити 50 грн за місячну страховку. Як я розумію, будь-яка страховка – справа добровільна. Але Ощадбанку, схоже, писаний тільки той «закон», який визначається його внутрішніми розпорядженнями, – обурена киянка.

Офіційна позиція міста

Нагадаємо, у Києві лише Ощадбанк видає картку киянина. Автор цього матеріалу звернулась до Департаменту соціальної політики КМДА за роз’ясненням цієї ситуації. Там повідомили, що для отримання картки киянина потрібно звернутися з паспортом, ідентифікаційним кодом та посвідченням, що дає право на пільгу. Також пояснили, що отримання пенсії в ПАТ «Державний ощадний банк України» не є обов’язковою умовою для отримання картки.

- Такі послуги, як СМС-інформування, WEB та Mobile Baking, «Мобільні заощадження», встановлення кредитного ліміту й переведення пенсії на картку є додатковими послугами, а не обов’язковими, – повідомили у прес-службі КМДА.

Також у Департаменті зазначили, що всі страхові продукти не є обов’язковими й оформляються лише за згодою заявника.

Пояснення банку

Автор цього матеріалу також відвідала відділення Ощадбанку, де стався цей випадок, під виглядом клієнта, який хоче старенькому родичу допомогти оформити картку киянина, та запитала, що для цього потрібно. Ситуація повторилась: керівник відділення повідомив, що родич повинен отримувати пенсію в Ощадбанку, якщо ні, то хай переводить її до цього банку. Свої дії він аргументував внутрішнім розпорядженням, яке набрало чинності з 1 березня 2018 р. Проте показати це розпорядження відмовився, порадивши телефонувати на «гарячу лінію» Ощадбанку за номером 0-800-210-800. Там же на прохання пояснити, чому клієнт все ж таки повинен переводити пенсію до їхнього банку, також не змогли послатись на закон, а лише повторювали, що клієнт при цьому нічого не втратить.

Усі записи, які підтверджують вищезазначені розмови автора цього матеріалу з працівниками Ощадбанку, зберігаються в редакції.

«Вечірка» звернулася з проханням прокоментувати ситуацію до ПАТ «Державний ощадний банк України».

- Ощадбанк пропонує клієнтам-пенсіонерам відкриття картки киянина в тарифному пакеті «Пенсійний», що дає можливість отримувати пенсійні виплати на цю картку та користуватись перевагами, які надаються банком: з картки киянина можна знімати кошти в будь-якому банкоматі будь-якого банку в Україні без комісій, передбачено можливість отримати пільговий проїзд у метрополітені, знижки в мережі аптек «Фармація» та супермаркетах, знижка 50 % на вхід до Київського зоопарку та цирку з онуками. При цьому відкриття картки в цьому пакеті не потребує зайвого часу чи грошей – у відділенні банку клієнту потрібно написати дві заяви: одну на відкриття картки, а другу – на Пенсійний фонд України щодо переведення пенсії, яку банк сам передає до Пенсійного фонду. У разі відмови клієнта від цієї пропозиції за наявності посвідчення, що дає право на пільги, відкривається картка киянина в тарифному пакеті «Соціальний», який не передбачає переведення пенсійних виплат, – повідомили у прес-службі Ощадбанку.

З приводу ситуації, яка склалася з нашою читачкою, додали:

- Зазначаємо, що з працівниками відділення Ощадбанку за адресою вул. Митрополита А. Шептицького, 22б, було проведено відповідну роботу та ще раз наголошено на основних вимогах щодо якості обслуговування клієнтів для уникнення подібних ситуацій у майбутньому.

Автор цього матеріалу попросила Марину Гусар перевірити, чи змінили свої вимоги працівники відділення Ощадбанку за вищезазначеною адресою після проведеної з ними роботи. Жінка ще раз відвідала відділення та повідомила, що поки вона не продемонструвала відповідь з КМДА (куди вона також писала скаргу на банк) про неправомірність вимоги, її батькові відмовляли замінити картку, поки він не переведе пенсію.

Думка юриста

Адвокат Іван Ліберман вважає, що вищенаведена ситуація у відділенні Ощадбанку є порушення чинного законодавства:

- Згідно із Законом України «Про захист прав споживачів» будь-яка особа має право самостійно обирати ту юридичну фінансову установу, яка надає їй послуги. Тому це є обмеженням права свободи вибору.

Якщо людина стикнулась із таким порушенням, адвокат радить отримати письмову відмову від такої установи відкрити картку киянина та оскаржувати її в суді.

 

Джерело:
До списку новин