загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи варто боятися гемангіоми хребта?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Це підступне захворювання схоже на випадкову знахідку, яку виявляють під час огляду з якоїсь іншої причини.  Найчастіше – в осіб віком понад  40 років у вигляді дрібних переломів у хребцях.

У чому саме підступність гемангіоми хребта, розповідає лікар-невролог вищої категорії  клінічної лікарні № 1 у м. Івано-Франківську  Віталій ПРОКОПІВ.

У 99% ВИПАДКІВ ХВОРОБА ПЕРЕБІГАЄ БЕЗСИМПТОМНО

Гемангіома хребта - це доброякісне судинне новоутворення, яке з'являється в хребці. Вона розвивається з кровоносних судин як доброякісна пухлина, тобто, вона  не росте й не дає метастазів.

У 99% випадків гемангіома перебігає безсимптомно (без болю). Проте слід знати основні ознаки хвороби: тупий біль, що підсилюється під час фізичних навантажень і під час сну; витоншення кісткової тканини, що призводить до її крихкості; втрата чутливості в кінцівках, у задавнених випадках – параліч чи порушення видільних функцій.

У разі появи болю та гемангіоми  треба шукати справжню причину болю в спині, а їх може бути безліч.

Неприємні несподіванки, які може спричинити гемангіома

Через те,  що симптомів гемангіоми небагато й вони не специфічні,  існує ризик патологічного перелому. А це означає, що навіть за невеликих навантажень - бігу, стрибків, падіння з невеликої висоти чи носіння тяжких речей,  уражений хребець може зламатися. Навіть якщо тіло хребця вражене більш як на 50%,  якихось неприємних відчутів може не бути. Але судинна пухлина поступово руйнує кісткову тканину, й згодом навіть незначне навантаження здатне призвести до компресійного перелому хребта.

Особливо ризик зростає за наявності остеопорозу (зменшення щільності кісток, підвищення їх ламкості).  Тобто, сама проблема – прихована.

Коли та за яких обставин гемангіома «захопила» тіло хребця, не знає навіть сам його господар. Для нього  раптовий параліч ніг чи порушення сечовипускання або дефекації, які можливі за гемангіоми, - страшний стрес, що виник невідомо від чого, й вводить його в шоковий стан. Людина починає панікувати, не розуміючи, що ці неврологічні розлади сталися через здавлювання спинного мозку. 

КОЛИ ТА ЯК ПОТРІБНО ЛІКУВАТИ ГЕМАНГІОМУ

Зазвичай людина починає лікувати сама себе різними народними засобами, застосовує фізіотерапевтичні процедури на ділянку гемангіоми. Але цього робити не варто. У цьому разі біль не знімається ніякими прогріваннями чи розтираннями. У жодному разі не можна використовувати мануальні прийоми. Інакше можна спричинити посилений ріст пухлини й ризик отримати перелом збільшиться в рази.

А от спостерігатися в лікаря потрібно. Наприклад, у вертебрологічному відділенні проводять пункційну вертебропластику - в порожнину пухлини всередині хребця голкою вводиться особливий кістковий цемент, який  одночасно знищує гемангіому та зміцнює сам хребець, що знижує подальші ускладнення. Сьогодні це - найефективніший і безпечніший з усіх спосіб.

Та якщо гемангіома не турбує, біль відсутній, то й чіпати її не варто. Просто слід дотримуватися певних правил: уникати важких фізичних навантажень, стрибків з висоти,  категорично протипоказані гімнастичні вправи. У разі важкої фізичної роботи потрібно одягати фіксувальний корсет на поперек. Щоденно робити спеціальні вправи для зміцнення м’язів спини. Про них можна дізнатися від фахівця з лікувальної фізкультури.

ЯК ЗНИЗИТИ РИЗИК ВИНИКНЕННЯ НОВОУТВОРЕНЬ ХРЕБЦІВ

Чому виникає гемангіома – для фахівців поки що залишається загадкою. Вважається, що важливу роль відіграє генетичний чинник: якщо в сім'ї були випадки гемангіом різної етіології, то ймовірність її розвитку різко підвищується.

Запобігти цій хворобі та знизити ризик непередбачуваних неприємних  новоутворень можна завдяки здоровому способу життя,  слід пити очищену воду, а  їжа має бути без консервантів.  Вилучити алкоголь та інші токсичні продукти,  до мінімуму звести вживання м’ясних продуктів, не слід вживати копчену, смажену, жирну та гостру їжу, треба зменшити споживання борошняних виробів,  не переїдати, а краще їсти маленькими порціями,  збільшивши кількість прийомів їжі. Корисно зранку натщесерце вжити 1 ст. л. оливкової олії (нерафінованої, першого віджиму).

Усі народні рецепти можуть служити профілактичними заходами для запобігання виникненню та розростанню гемангіоми. Але за наявності гемангіоми їх варто застосовувати під контролем лікаря, щоб не зробити собі гірше. Особливо це стосується різних компресів.

Настоянка  кореня женьшеню. Корінь подрібнити, насипати на одну третину в півлітрову банку й залити доверху горілкою.  Настоювати в темному місці  20 днів. Використовувати 2 рази на день по 1 ч. л. Через 7 днів знизити дозу до 0,5 ч. л. на день, і таку дозу пити протягом 1 місяця. За потреби курс повторити після 20-денної перерви.

Настій  ісландського моху та листя подорожника: взяти по 1 ст. л. сухого ісландського моху та сухого подорожника й залити в термосі 1 л окропу,  настоювати 2 години. Настій потрібно випити протягом дня довільними порціями. Курс лікування гемангіоми триває 20 днів, після двотижневої перерви курс повторити.

Чорниця та морква: 1 частину натертої на тертці свіжої моркви та 2 частини свіжих (узимку сухих чи заморожених) ягід чорниць змішати й додати мед за смаком. Вживати по 200 г щодня протягом 2 тижнів. Через 10 днів лікування повторити.

Джерело:
До списку новин