загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ліки: чим небезпечна активна реклама таблеток?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Реклама різних препаратів і БАДів по телевізору нав’язлива. Які тільки засоби не пропонуються – від запору, здуття, грибка і застуди, для підтримки серця і печінки. Але наскільки вони ефективні і безпечні, чому лікарі в клініках призначають інші таблетки? Що таке фальсифікати, чим небезпечні прострочені ліки, при яких хворобах реклама та самолікування можуть нашкодити, чи можливі отруєння препаратами з аптеки, якщо дотримується доза?

Агресивна реклама: продати ліки за всяку ціну!

Більшість творців реклами активно користуються тим, що працююче населення має мало часу на походи до лікарів. Їм простіше за порадою з ролика прийняти ліки і продовжити працювати, ніж відпрошуватися з роботи і стояти в чергах в поліклініці. Для пенсіонерів розрахунок інший, їм пропонують «унікальні та ефективні», довго діючі препарати. Але якими б переконливими не були запевнення акторів в рекламі ліків, основне їх завдання – не вилікувати, а продати дорожчі засоби. У більшості з цих препаратів є більш дешеві і не менш ефективні аналоги, так як діюча речовина в основі – одна і та ж. Тільки дешеві ліки рекламувати не вигідно.

Пошук неіснуючих хвороб

Частина рекламних роликів ненав’язливо підштовхують людей до пошуку у себе неіснуючих хвороб. Нерідко в рекламних роликах перераховуються симптоми, які легко «приміряти» на себе і виявити у себе проблеми печінки, хвороби кишечника, дисбактеріозу і багато що ще. У підсумку це стимулює відносно здорових людей до походу в аптеку хоча б за вітамінами, а зазвичай – за більш серйозними препаратами. У кращому випадку від них не буде ніякої користі і шкоди, в гіршому – можливі ускладнення, виникає ризик передозування або негативних комбінацій з прийнятими іншими ліками, що в підсумку може не поліпшити, а погіршити наявні у пацієнта хвороби.

Звичайно, є препарати з реклами, які реально ефективні, але приймати рішення про їх прийом при тієї чи іншої хвороби повинен лікар, а не сам пацієнт, підштовхуваний рекламщиками. Нерідко ті таблетки,що рекламують, лікар якраз і не радить, віддаючи перевагу іншим, що володіє меншим спектром побічних ефектів. Професіонали медицини знають, про що замовчують і в чому лукавлять виробники препаратів і рекламні ролики.

Таблетки з реклами: варто подумати

Важливо також розуміти, що за рахунок реклами просуваються ті препарати, які погано продаються або не дуже ефективні, але в них вкладено чимало коштів. Найчастіше дешевші аналоги рекламованих таблеток можуть бути ефективнішими або рівнозначні за дією, але продаж їх не вигідний. Також активно рекламуються і ті ліки, які вийшли на ринок зовсім недавно. Хоча вони і мають всіх необхідних для випуску на ринок дослідження, але щоб оцінити віддалені чи пізно виявлені побічні ефекти, потрібно близько 5 років їх активних продажів і застосування. І ті люди, які купують ці рекламовані новітні таблетки, мимоволі стає «учасниками досліджень». Після закінчення цього терміну препарат або далі залишається в продажу або знімається з виробництва в разі виявлення неефективності або непрогнозованих раніше побічних дій.

«Революційні» засоби, БАДи та фітопрепарати

Ще одна «фішка» виробників – це створення сенсації. Це запуск інформації, зазвичай в інтернеті, про появу «революційного» засобу, що позбавляє від раку, вірусних інфекцій, що продовжує молодість. Звісно, якщо дійсно з’явиться такий препарат, першими б про них дізналися явно не прості громадяни, а світила медицини і глави держав. Подібні ліки анонсують авторитетні видання, наукові журнали та асоціації медиків і вчених.

А сенсаційними «качками» зазвичай грішать виробники БАДів, які барвисто в буклетах, на сторінках інтернет-сайтів або в газетах про здоровий спосіб життя розписують властивості виробленого БАДа. Але важливо розуміти, це харчові добавки, які не володіють лікувальними властивостями, мають профілактичну спрямованість, хоча коштують часом дуже дорого. Важливо також розуміти, що БАД не замінює собою ліків, а тільки доповнює основну терапію або застосовується після неї, як підтримуючий засіб. Не варто вірити і інформації, яку поширюють на «гарячі лінії», оператори націлені на те, щоб запевнити споживачів в унікальності засобів. Але, найчастіше, ні особливості патології, ні реальні хвороби або вік пацієнтів до уваги не беруться.

Фальсифікати, вичерпаний термін придатності і ризики отруєнь, побічних ефектів

Результати періодичний перевірок показують, що до 15-20% препаратів на вітчизняному ринку – фальшивки. У них діючої речовини або немає зовсім, або її вкрай мало для реального ефекту. Допомога від таких препаратів полягає виключно в плацебо-ефекту. Подібні засоби, що приймаються при серйозних хворобах, небезпечні, вони можуть привести до загибелі, якщо на тлі нападу замість потрібного складу використовується «пустушка». Крім того, в складі підробок можуть бути небезпечні речовини, які при регулярному прийомі загрожують отруєнням або важкими побічними ефектами, алергією.

Не менш небезпечні і прострочені ліки, змінити термін придатності яких відносно нескладно. У кращому випадку прийом таких ліків буде просто марною тратою грошей і часу. А якщо термін придатності минув, зміни всередині препарату можуть викликати отруєння за рахунок зміни властивостей компонентів. Найбільш небезпечні в цьому відношенні антибіотики, деякі препарати проти туберкульозу і частина інших засобів. Можливо як гостре отруєння, що виникає з самого початку лікування такими засобами, так і хронічне. При цьому симптоми отруєння формуються по мірі накопичення прострочених медикаментів в організмі.

Небезпечні застарілі ліки, які з економії закуповуються для лікування в державних установах. Для частини з них ефективність вже істотно знижена, є більш активні і безпечні аналоги, хоча і більш дорогі.

 

Джерело:
До списку новин