загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українців без лічильників покарають гривнею: суми за газ виростуть удвічі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці без лічильників платитимуть за газ в кілька разів більше. Нововведення може зачепити понад 3,3 млн сімей - тих, у кого зараз немає приладів обліку. У Міненерго підрахували: нормативи занадто низькі, тому мільйони сімей недоплачують в цілому 2,6 млрд грн на рік.

Принцип простий: немає лічильника - плати за нормативом. А враховуючи, що діючий норматив, на думку уряду, недостатньо високий, українці користуються такою можливістю. Відмовляються від установки лічильників або спеціально їх пошкоджують, а потім витрачають багато, але платять мало.

Ідеальний варіант - поставити лічильник в кожну квартиру. Тоді можна буде платити тільки за той обсяг блакитного палива, який насправді спалили. Прилади обліку обіцяють встановити всім споживачам тільки до 2021 року, а до того моменту млн кубометрів газу будуть просто "губитися". Тому на перехідний період Міненерго пропонує в кілька разів збільшити нормативи.

Як розроблена пропозиція може вплинути на суми в платіжках?

Тарифи не поміняють, а суми в платіжках виростуть вдвічі

Скільки платимо і скільки платитимемо. 3,3 млн квартир в Україні - без газових лічильників, ще 1,8 млн - з лічильниками, які вже давно пора міняти. У Міненерго впевнені: українці відмовляються від приладів обліку, тому що без лічильників можна платити менше. Згідно з даними "Нафтогазу", які також підтверджує профільний регулятор, в середньому українці, які використовують тільки газову плиту, витрачають 7,2 куб. м газу на людину. Якщо немає гарячої води, але є плита - 10,58 куб.м, а якщо є і плита, і водонагрівач - 22,61 куб.м.

У той же час діючі нормативи майже на 50% нижчі: тільки на плиту - 4,4 куб. м, на плиту за відсутності гарячої води - 7,1 куб.м, на плиту і бойлер - 14 куб. м. Наприклад, сім'я без газового лічильника з двох чоловік може витрачати на місяць 14,4 куб.м тільки на приготування їжі, але при цьому платити вона буде всього за 8,8 куб.м. Різницю порахують як технічні втрати. І платити за них постачальнику доведеться за ринковими тарифами, які значно перевищують вартість газу для населення.

Така ситуація призводить до того, що постачальники влазять у борги перед "Нафтогазом", а прості українці нібито недоплачують 2,6 млрд грн на рік."Відсутність лічильників природного газу в 3,3 млн квартир ставить в нерівні умови побутових споживачів, квартири яких обладнані лічильниками", - йдеться в пояснювальній записці до документу. Тобто фактично в міністерстві заявляють, що українці з газовими лічильниками платять набагато більше, ніж споживачі без приладів обліку.

У запропонованому варіанті не просто підняли нормативи до рівня реального споживання, а значно їх завищили. Наприклад, з вересня по березень норматив на плиту 8,8 куб. м на людину, в той час як середній обсяг споживання - 7,2 куба. А тим, хто використовує газ не тільки для приготування їжі, але й підігріву води, доведеться в пікові місяці оплачувати 25 куб.м. Детальніше з новими нормативами можна ознайомитися за допомогою інфографіки.

Як зміняться суми в платіжках

Сім'я з чотирьох осіб в квартирі з гарячим водопостачанням платить без лічильника за 13,2 кубометра газу. За діючим тарифом це близько 92 грн. Якщо ж пропозицію Міненерго підтримає уряд, незабаром цій же родині доведеться платити за 26,4 куба в місяць, а це вже 182,1 грн. Причому якщо встановити лічильник, замість 182 можна буде в середньому платити 149 грн (за 21,6 куба). Фактично, якщо зараз вигідніше не ставити лічильники, то після нововведення суми в платіжках для квартир без приладів обліку будуть значно вищими.

Згідно з пояснювальною запискою, це буде стимулювати українців активніше встановлювати лічильники. Варто зазначити, що згідно із законом "Про комерційний облік газу" вартість приладу обліку вже входить у тариф. Тобто ставити лічильники повинні не українці за власні гроші, а постачальники. Вони в першу чергу і зацікавлені, щоб сім'ї платили не за заниженими нормативам, а за реальними обсягами споживання.

Замість цього облгази по всій країні знайшли "дешеве рішення" ситуації - встановлюють один лічильник на весь будинок. Тоді газ не "пропадає", але ось платити доводиться і за себе, і за сусіда. Показники лічильника розподіляються за кількістю прописаних у будинку мешканців. І якщо в одній квартирі зареєстрована тільки бабуся, а живе з нею ще 5 членів сім'ї, то газу вони будуть витрачати на 6 осіб, але платити як за одного. Різницю розподілять на всіх сусідів.

З одного боку, постачальники зобов'язані встановити прилади обліку в кожній квартирі, а з іншого - закон дав їм на це кілька років. За цей час вони можуть передбачити додаткові витрати в своїх інвестиційних програмах. Якщо нормативи споживання значно підвищать, разом з цим виростуть і доходи обленерго.

 

Джерело:
До списку новин